Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Φεβ-2021 08:09

  Ψωρίαση: 3 συμβουλές αν δεν βλέπετε βελτίωση των συμπτωμάτων συν μία νέα θεραπεία

  Ψωρίαση: 3 συμβουλές αν δεν βλέπετε βελτίωση των συμπτωμάτων συν μία νέα θεραπεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση κατάσταση με βασικό σύμπτωμα την παρουσία ερυθρών πλακών στο δέρμα οι οποίες καλύπτονται από λευκό-αργυρό "λέπι", που μπορεί να προκαλούν έντονο κνησμό και δυσφορία. Σύμφωνα με στοιχεία από τον διεθνή φορέα για την ψωρίαση International Federation of Psoriasis Associations, παγκοσμίως η ψωρίαση αφορά τουλάχιστον 125 εκατομμύρια ανθρώπους. 

  Σήμερα, υπάρχουν σημαντικές, αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες για τη νόσο που συμβάλουν στη μείωση ή ακόμη και εξαφάνιση των συμπτωμάτων και στην καλύτερη ποιότητα πηγής των ασθενών. Εάν πάσχετε από ψωρίαση, παράλληλα με τη θεραπεία που συστήνει ο δερματολόγος σας οι παρακάτω εναλλακτικές "θεραπείες" μπορεί να σας βοηθήσουν. 

  3 συμβουλές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης 

  Αλλαγή φαρμάκων

  Οι γιατροί συνήθως ξεκινούν με πιο ήπιες θεραπείες και στη συνέχεια συστήνουν ισχυρότερες, αν η ψωρίαση του ασθενούς δεν βελτιώνεται. Εάν ένα φάρμακο δεν λειτουργεί ή σταματήσει να λειτουργεί μετά από λίγο, μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί κάτι πιο δυνατό ή ακόμα και ένα συνδυασμό διαφορετικών θεραπειών.

  Ωστόσο είναι καλύτερο να δοκιμάζει κανείς ένα φάρμακο για μερικούς μήνες πριν από την αξιολόγηση του κατά πόσον ή όχι λειτουργεί. Επίσης, ποτέ δεν σταματάμε μία θεραπευτική αγωγή χωρίς τη συμβουλή του δερματολόγου μας.

  Επίσκεψη σε νέο δερματολόγο

  Για τη θεραπεία της ψωρίασης, είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τον ασθενή. Μπορεί να ανησυχεί για τις παρενέργειες ή το κόστος της θεραπείας ή να θέλει να βρει μια θεραπεία που να απαιτεί λιγότερες δόσεις κάθε εβδομάδα. Θα πρέπει να είναι σε θέση να μοιραστεί όλες αυτές τις ανησυχίες με το δερματολόγο του. Για αυτό, το κλειδί είναι η εύρεση ενός δερματολόγου πρόθυμου να  συνεργαστεί. Εάν δεν αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο για να καταλήξει σε ένα πλάνο θεραπείας που να ταιριάζει στις ανάγκες του ασθενούς του, ο δεύτερος καλό θα ήταν να εξετάσει την επίσκεψη σε έναν άλλο γιατρό.

  Διατροφικές αλλαγές 

  Αν και δεν αναγνωρίζεται από όλους τους ειδικούς ως σημαντικός παράγοντας στις περιπτώσεις της ψωρίασης, η διατροφή ίσως μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

  Πολλοί ασθενείς έχουν διαπιστώσει βελτίωση στα συμπτώματά τους μετά την προσθήκη των ακόλουθων στη διατροφή τους:

  • Ιχθυέλαιο ή άλλες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
  • Λαχανικά
  • Από του στόματος συμπληρώματα βιταμίνης D
  • Προβιοτικά

  Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια οριστική έρευνα που να υποστηρίζει ότι οι διατροφικές τροποποιήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ψωρίασης, αλλά πολλοί άνθρωποι ορκίζονται σε αυτές τις αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση οι πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές δεν βλάπτουν.

  Μία νέα θεραπεία για την ψωρίαση

  Μπορεί να μην υφίσταται οριστική "ίαση" για την ψωρίαση αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές ή/και εναλλακτικές επιλογές αντιμετώπισης. Μάλιστα, πολλές από αυτές μπορούν να γίνουν και στο σπίτι και να βοηθήσουν αισθητά στο να απαλυνθούν τα συμπτώματα. Το σημαντικό είναι ο ασθενής να παραμένει πιστός στο πλάνο διαχείρισης που έχει επιλέξει. Εάν ωστόσο με το πλάνο αυτό η ψωρίαση δεν βελτιώνεται ή, ακόμη χειρότερα, επιδεινώνεται, ήρθε η ώρα να δοκιμάσει κάτι άλλο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα νέο φάρμακο ή μια αλλαγή στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

  Ανάμεσα στις νέες θεραπείες που υπάρχουν πλέον για την ψωρίαση συγκαταλέγεται το risankizumab,του οποίου τα αποτελέσματα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα παρουσιάστηκαν στο 28ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) σχετικά με νέες ανοσολογικές θεραπείες για την ψωρίαση είναι ενθαρρυντικά.

  Διάβασε επίσης: Νέο δεδομένο για την ψωρίαση: Σημαντική υπεροχή του risankizumab-rzaa σε μελέτη

  Το risankizumab ανήκει στους αναστολείς της IL-23, οι οποίοι με βάση νεότερα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται πως δρουν στη ρίζα της ψωρίασης και ενδείκνυται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης σε ενήλικες ασθενείς, που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία. Εγκρίθηκε πρώτη φορά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Απρίλιο 2019, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να λάβει έγκριση και για τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας. Συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των νέων θεραπειών που εγκρίθηκαν για την ψωρίαση, στη Θετική Λίστα Αποζημιούμενων Φαρμάκων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:10 26/02

  Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση της COVID-19;

  Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.

  08:53 26/02

  fabryfamilytree.gr: Νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για  άτομα με διάγνωση νόσου Fabry και τις οικογένειές τους

  Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.

  08:46 26/02

  Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Τι αλλάζει σε 6 σημαντικές μορφές καρκίνου

  Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.

  08:00 24/02

  Η ώρα που κοιμάστε και ο ρόλος της στη δουλειά και την υγεία μας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

  09:41 23/02

  COVID-19: Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον SARS-COV-2

  Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.

  09:10 23/02

  Μελέτη REUMAVID: Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

  1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  08:52 23/02

  Πανδημία και καρκίνος: "Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι"

  Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.

  13:04 22/02

  Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση: Ένταξη των δισκίων κλαδριβίνης στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

  Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.

  08:47 22/02

  Μελέτη ΕΚΠΑ: Πώς κινείται η ανάπτυξη αντισωμάτων ανά ηλικιακή ομάδα μετά την α' δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

  Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

  08:34 21/02

  Ελκώδης κολίτιδα: Σε τι μπορεί να οφείλεται, τα συμπτώματα και οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές

  Για την ελκώδη κολίτιδα, μία συχνή νόσο του παχέος εντέρου, μας μιλά ο γαστρεντερολόγος Κωνσταντίνος Καρμίρης.