Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουν-2020 09:17

  Νέο δεδομένο για την ψωρίαση: Σημαντική υπεροχή του risankizumab-rzaa σε μελέτη

  Νέο δεδομένο για την ψωρίαση: Σημαντική υπεροχή του risankizumab-rzaa σε μελέτη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η AbbVie, μια παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία που βασίζεται στην έρευνα, ανακοίνωσε σήμερα τα πλέον πρόσφατα συγκριτικά (head-to-head) δεδομένα Φάσης 3b που καταδεικνύουν υψηλότερα ποσοστά κάθαρσης του δέρματος για το risankizumab-rzaa έναντι του secukinumab την 52η εβδομάδα. Ειδικότερα, το 66% των ασθενών με ψωρίαση που έλαβαν θεραπεία με risankizumab-rzaa πέτυχε καθαρό δέρμα —κάθαρση 100% στην κλίμακα του Δείκτη Έκτασης και Σοβαρότητας της Ψωρίασης (PASI 100)— έναντι του 40% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με secukinumab την 52η εβδομάδα. 

  Αυτά τα νέα συγκριτικά αποτελέσματα από την ανοικτή μελέτη Φάσης 3b IMMerge ανακοινώθηκαν  στο πλαίσιο έκτακτης παρουσίασης στο διαδικτυακό συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD). Η AbbVie είχε προηγουμένως ανακοινώσει συνοπτικά αποτελέσματα από τη συγκεκριμένη μελέτη τον Ιανουάριο.

  "Έχω διαπιστώσει προσωπικά ότι η επίτευξη και η διατήρηση πλήρους κάθαρσης του δέρματος είναι δυνατό να έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στη ζωή των ασθενών μου που πάσχουν από ψωρίαση", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Richard B. Warren, M.D., Ph.D., καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος δερματολογίας στο Δερματολογικό Κέντρο του Βασιλικού Νοσοκομείου Salford του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. "Αυτά τα νέα δεδομένα είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς αναδεικνύουν ότι η πλήρης κάθαρση του δέρματος αποτελεί έναν ρεαλιστικό θεραπευτικό στόχο για τα άτομα που ζουν με ψωρίαση".

  Τα στοιχεία για τη δράση του risankizumab-rzaa

  - Το risankizumab-rzaa πέτυχε τα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία της μη κατωτερότητας σε σύγκριση με secukinumab τη 16η εβδομάδα και της ανωτερότητας έναντι του secukinumab την 52η εβδομάδα όσον αφορά την επίτευξη βελτίωσης τουλάχιστον κατά 90% στην κλίμακα του Δείκτη Έκτασης και Σοβαρότητας της Ψωρίασης (PASI 90).

  - Την 16η εβδομάδα, το 74% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με risankizumab-rzaa πέτυχε PASI 90 σε σύγκριση με το 66% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με secukinumab.

  - Από τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με risankizumab-rzaa, το 87% πέτυχε PASI 90 την 52η εβδομάδα σε σύγκριση με το 57% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με secukinumab (p<0,001).

  Πρόσθετα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ασθενών που έλαβαν θεραπεία με risankizumab-rzaa πέτυχε βαθμολογία στην κλίμακα Στατικής Συνολικής Εκτίμησης του Ιατρού (sPGA, static Physician Global Assessment) που αντιστοιχεί σε καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα (sPGA 0/1) σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία με secukinumab την 52η εβδομάδα (88% έναντι 58%, αντίστοιχα, p<0,001).

  Τα διαθέσιμα δεδομένα ασφάλειας έδειξαν ότι το προφίλ ασφάλειας του risankizumab-rzaa ήταν συνεπές με το προφίλ που παρατηρήθηκε σε παλαιότερες μελέτες, χωρίς να εντοπιστούν νέα σήματα ασφάλειας έως την 52η εβδομάδα. Τα ποσοστά των ανεπιθύμητων ενεργειών (AEs) ήταν παρόμοια για το risankizumab-rzaa και το secukinumab. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ρινοφαρυγγίτιδα, λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, πονοκέφαλος, αρθραλγία και διάρροια. Το ποσοστό των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 5,5% στην ομάδα θεραπείας με risankizumab-rzaa και 3,7% στην ομάδα θεραπείας με secukinumab. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που οδήγησαν σε διακοπή θεραπείας με το φάρμακο της μελέτης ήταν 1,2% στην ομάδα θεραπείας με risankizumab-rzaa και 4,9% στην ομάδα θεραπείας με secukinumab. Δεν σημειώθηκε θάνατος σε καμία από τις δύο ομάδες θεραπείας.

  Το risankizumab-rzaa αποτελεί μέρος μιας συνεργασίας της Boehringer Ingelheim με την AbbVie, η οποία είναι επικεφαλής της ανάπτυξης και της εμπορικής διάθεσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Σχετικά με τη μελέτη Φάσης 3b IMMerge

  Η μελέτη IMMerge είναι μία Φάσης 3b, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, ανοικτή (και τα δύο σκέλη) μελέτη τυφλής αξιολόγησης αποτελεσματικότητας με ενεργό συγκριτικό παράγοντα που σχεδιάστηκε για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του risankizumab-rzaa σε σύγκριση με το secukinumab σε ενήλικες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν 1:1 για να λάβουν risankizumab-rzaa (n=164) (150 mg), χορηγούμενο με δύο υποδόριες ενέσεις των 75 mg κατά την έναρξη της μελέτης, τέσσερις εβδομάδες αργότερα και κάθε 12 εβδομάδες στη συνέχεια, ή για να λάβουν secukinumab (n=163) (300 mg), χορηγούμενο με δύο υποδόριες ενέσεις των 150 mg κατά την έναρξη της μελέτης, την 1η, 2η, 3η και 4η εβδομάδα και στη συνέχεια κάθε 4 εβδομάδες. Η μελέτη περιλαμβάνει δύο πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία (μη κατωτερότητα τη 16η εβδομάδα, καθώς και ανωτερότητα την 52η εβδομάδα, με επίτευξη PASI 90 και για τα δύο σημεία) και τρία δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία (PASI 100 την 52η εβδομάδα, sPGA 0/1 την 52η εβδομάδα και PASI 75 την 52η εβδομάδα). Η ασφάλεια αξιολογήθηκε στο σύνολο των ασθενών.

  Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω μελέτη είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.clinicaltrials.gov (NCT03478787).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:36 07/05

  Ψωρίαση: Νέες θεραπείες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών

  Περίπου 250.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο γι’ αυτό και οι εξελίξεις στη θεραπεία της ψωρίασης είναι σημαντικές.

  09:20 07/05

  Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα: Η νόσος και οι προκλήσεις

  H 8η Μαΐου δρα αφυπνιστικά ως η Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαθρίτιδας.

  23:59 06/05

  Είναι το ελαιόλαδο το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα;

  Τα τηγανητά δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό, όταν τηγανίζουμε όμως το λάδι που επιλέγουμε είναι σημαντικό!

  09:26 06/05

  Άσθμα: Κινδυνεύουν περισσότερο από COVID-19 οι ασθενείς;

  Η βαρύτητα και η μορφή του άσθματος επηρεάζει την απάντηση, ωστόσο οι ασθματικοί ασθενείς θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν κανονικά.

  09:03 06/05

  Μεταλλάξεις του κορονοϊού: Πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

  Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μας δίνουν στοιχεία για το κατά πόσο εμβόλια που διαθέτουμε παρέχουν προστασία από παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

  14:42 05/05

  Μελέτη: Η δράση του anakinra κατά της πνευμονίας από COVID-19

  Η Sobi και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης αναφέρουν ότι η χρήση του anakinra βελτίωσε τη συνολική κλινική έκβαση κατά 64% σε νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία οφειλόμενη σε COVID-19.

  09:08 05/05

  Θρομβώσεις μετά τα εμβόλια και μετά τη νόσηση με COVID-19

  Οι θέσεις Αμερικανικών Ιατρικών Ενώσεων για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και τους πιθανούς κινδύνους.

  08:56 05/05

  Εσύ, μήπως παίρνεις το σάκχαρό σου χαΛΛΛαρά;

  Η νέα διαδικτυακή εκστρατεία της ΑΜΚΕ "Με Οδηγό το Διαβήτη" κάνει focus στη Βόρεια Ελλάδα με ambassador τον Γιώργο Μαυρίδη.

  23:59 04/05

  "Είμαστε ό,τι τρώμε"; Τότε, τι να τρώμε για να είμαστε καλά;

  Η διατροφή μας παίζει μεγάλο ρόλο στην ευεξία, τη διάθεσή μας για άσκηση και φυσικά, στην καλή μας υγεία.

  23:59 02/05

  Σας έμειναν κόκκινα αυγά; Να πώς θα τα απολαύσετε - και γιατί σας κάνουν καλό

  Σε κάθε σπίτι αυτές τις ημέρες υπάρχουν κόκκινα αυγά. Να τα φάμε ή όχι; Και πώς αν τα έχουμε βαρεθεί "απλά βραστά";

  15:13 29/04

  Η ELPEN στηρίζει την κλινική έρευνα για το ισραηλινό φάρμακο κατά της COVID-19

  Πρόκειται για κλινική έρευνα για εισπνεόμενη θεραπεία που βασίζεται στη χρήση της καινοτόμας τεχνολογίας των εξωσωμάτων (exosomes).

  09:34 29/04

  Αποτελέσματα κλινικής δοκιμής της ουσίας νιταζοξανίδη για ήπια νόσο COVID

  Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αρχικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή Φάσης III που αξιολόγησε το νέο ερευνητικό υποψήφιο φάρμακο για την COVID-19 με την ονομασία NT-300.

  09:07 29/04

  Έγκριση νέας θεραπείας για τον προχωρημένο καρκίνο του νεφρού

  Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συνδυασμό nivolumab με cabozantinib για την πρώτης γραμμής θεραπεία ενηλίκων ασθενών με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

  23:59 28/04

  Γευστική και νηστίσιμη σαλάτα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

  Αυτές τις μέρες, ανεξάρτητα απ' το αν νηστεύετε ή όχι, οι τροφές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι απαραίτητες.

  10:50 28/04

  Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι; Νέα έρευνα επιχειρεί να απαντήσει

  Μια δόση εμβολίου Covid-19 μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού μέσα στα σπίτια, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

  09:01 28/04

  Ανοσμία και υποθυρεοειδισμός: Υπάρχει σχέση;

  Πιθανή συσχέτιση του υποθυρεοειδισμού με την εμφάνιση εμμένουσας ανοσμίας σχετιζόμενης με νόσο COVID-19.