Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2020 11:23

  Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Ευάγγελος Γιαμαρέλλος απαντά για τον κορονοϊό

  Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Ευάγγελος Γιαμαρέλλος απαντά για τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από την Ελένη Δασκαλάκη

  Παρότι "βομβαρδιζόμαστε" από πληροφορίες για τον κορονοϊό και τη δράση του, όπως τονίζουν οι ειδικοί, πρόκειται για έναν άγνωστο ιό για τον οποίο κάθε μέρα η ιατρική κοινότητα μαθαίνει κάτι καινούργιο. Ζητήσαμε από τον Ευάγγελο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη, MD, PhD, FISAC, καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων στη Δ’ Παθολογική Κλινική Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, και Διευθυντή του Μεταπτυχιακού "Λοιμωξιολογία", να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τρία θέματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό και τη λοίμωξη COVID-19.

  Κορονοϊός και υποκείμενα νοσήματα

  Γνωρίζουμε πως ανάμεσα στους νεκρούς και τους βαριά νοσούντες η πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Είναι τα υποκείμενα νοσήματα "εισιτήριο" για την εντατική σε κάποιον που θα κολλήσει τον νέο κορονοϊό; 

  Η κατάσταση που υφίσταται στις γείτονες χώρες Ιταλία και Ισπανία δείχνει ότι δεν υπάρχει τέτοιος κανόνας.  Άλλωστε και στην Ελλάδα είχαμε πρόσφατα παραδείγματα από σχετικά νέους ασθενείς που διασωληνώθηκαν και απεβίωσαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχουμε όμως ακόμη στοιχεία ώστε να γνωρίζουμε το ποσοστό των ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα, που πέρασαν τη λοίμωξη με ελαφριά συμπτώματα και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν. 

  Γνωρίζουμε ωστόσο πως οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα ανήκουν στους πιο "ευαίσθητους" πληθυσμούς. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είναι σε στενή επικοινωνία με το γιατρό τους εάν παρουσιάσουν συμπτώματα COVID-19. Δεν έχουμε όμως ακόμη αρκετά δεδομένα ώστε να γνωρίζουμε εάν άνθρωποι με νοσήματα, όπως διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο, θα πρέπει να πάνε νωρίτερα από τους "υγιείς" στο νοσοκομείο. Αυτό που συστήνουμε, είναι οι άνθρωποι αυτοί να είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση. 

  Η κλινική μελέτη SAVE και η απουσία αποτελεσματικής θεραπείας μέχρι σήμερα 

  Ανακοινώσατε τη διεξαγωγή της κλινικής μελέτης SAVE από την οποία μάλιστα θα έχουμε αποτελέσματα μέσα στις επόμενες 20 ημέρες. Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για μια μελέτη που μπορεί να "προβλέψει" τα βαριά περιστατικά και να τα διαχειριστεί με πιο επιθετικές θεραπείες που θα αποτρέψουν την αναπνευστική ανεπάρκεια. Τι περιμένουμε από τη μελέτη αυτή; 

  Η μελέτη έχει κατατεθεί προς έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας και σε αυτή θα συμμετέχουν ασθενείς που νοσηλεύονται σε 15 Παθολογικές Κλινικές σε όλη τη χώρα. Εάν τα αποτελέσματα της μελέτης είναι θετικά, είναι πιθανό να εφαρμοστεί ένα νέο πρωτόκολλο. Είμαστε αισιόδοξοι για αυτό γιατί στην περίπτωση που η μελέτη είναι επιτυχής, τόσο η εξέταση όσο και η φαρμακευτική αγωγή που θα χρησιμοποιηθούν είναι διαθέσιμες.

  Θα ήθελα να τονίσω, ότι ο σκοπός της μελέτης δεν είναι να θεραπεύσει τον ιό αλλά να προλάβει τις δυσμενείς του επιπτώσεις. 

  Η απουσία αποδεδειγμένης αντιικής θεραπείας δεν είναι σημαντικό εμπόδιο; 

  Για την πρόληψη αυτή σαφώς και έχει σημασία η αντιϊκή θεραπεία. Όπως είπαμε, σκοπός της μελέτης δεν είναι να περιορίσει την πανδημία αλλά τους θανάτους από τον ιό. Κατά συνέπεια αγωνιζόμαστε ώστε, έστω και αν μείνει η πανδημία, να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου.

  Αυτό είναι μία έμμεση "νίκη" σε αυτή την πανδημία.

  Πώς μπορούμε να θωρακιστούμε απέναντι στην επανεμφάνιση του κορονοϊού

  Η επιστημονική κοινότητα μας προετοιμάζει για το γεγονός ότι ο νέος κορονοϊός ήρθε για να μείνει και πιθανότατα θα έχουμε έναν νέο "γύρο" μέσα στο φθινόπωρο ή το χειμώνα. Στο μεσοδιάστημα, λοιπόν, μπορούμε με κάποιον τρόπο να "θωρακίσουμε" καλύτερα τον οργανισμό σας απέναντι στον συγκεκριμένο κορονοϊό; 

  Η μεγάλη ελπίδα είναι η εμβολιαστική κάλυψη. Λογικά πρέπει μέχρι το φθινόπωρο να υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Στο μεταξύ, εάν θα σύστηνα κάτι συγκεκριμένο σε ομάδες πληθυσμού, θα ήταν στους γονείς να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στις απόλυτα αναγκαίες, τόσο των ιδίων όσο και των παιδιών τους, ενώ σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα να υπακούν στα κελεύσματα της πολιτείας για τους τρόπους προφύλαξης.

  Είναι επίσης σημαντικό, οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα να είναι συνεπείς ως προς την τήρηση της φαρμακευτικής τους αγωγής και τις επισκέψεις στο γιατρό που τους παρακολουθεί. Όταν ένα χρόνιο νόσημα είναι καλά "ρυθμισμένο", τότε και ο οργανισμός είναι καλύτερα "θωρακισμένος".


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:43 29/05

  Ελλειπτικό Vs Διάδρομος: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς;

  Ένα λεπτομερές crash test για να ξέρετε ποια άσκηση θα είναι πιο αποδοτική για εσάς. Από το ορθοπαιδικό χειρουργό & αθλίατρο Εμμανουήλ Μπριλάκη.

  10:02 29/05

  Ο ρόλος του σχολείου στη μετά-κορονοϊό εποχή

  Νέο άρθρο στο The Lancet είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, δεδομένης της επαναλειτουργίας των Δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα.

  09:33 29/05

  Υπό αξιολόγηση η πρώτη θεραπεία για χρόνια αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία

  Ο FDA αξιολογεί κατά προτεραιότητα το sutimlimab, τη δυνητικά πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία της αιμόλυσης σε ενήλικες ασθενείς με νόσο εκ ψυχροσυγκολλητινών (CAD).

  09:00 29/05

  Απολαύστε ένα δροσερό banoffee - χωρίς τύψεις

  Εύκολο και απλό στην παρασκευή του, αυτό το γλυκό έχει... την έγκριση της διαιτολόγου.

  15:21 28/05

  Όμιλος Ευρωκλινικής: Νέα συνεργασία  με τον ΕΔΟΕΑΠ

  Μία νέα σημαντική συνεργασία για τον Όμιλο της Ευρωκλινικής.

  11:17 28/05

  "Εγώ συνδέομαι – Εμείς συνδεόμαστε" - Το μήνυμα για την πολλαπλή σκλήρυνση

  Ένα επίκαιρο μήνυμα "διασύνδεσης" για τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

  09:45 28/05

  Γύρη και ιοί: Δύο "αόρατες" αλλά υπαρκτές απειλές για την υγεία μας

  Καλά νέα για ανθρώπους που θέλουν να προστατευτούν από τη γύρη και άλλους παθογόνους και αλλεργιογόνους μικροοργανισμούς.

  09:42 28/05

  Η MSD στη μάχη κατά του Covid –19

  Τρεις νέες σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες ανακοίνωσε η εταιρεία.

  09:19 28/05

  Σχετίζεται η έλλειψη βιταμίνης D με μεγαλύτερο κίνδυνος θνησιμότητας από COVID-19;

  Φαίνεται πως η βιταμίνη D είναι ένας πιθανός παράγοντας στο αν κάποιοι άνθρωποι θα νοσήσουν πιο βαριά ή πιο ελαφρά από τον κορονοϊό.

  09:10 28/05

  Μελέτη για τη Ρεμντεσιβίρη: Τα αρχικά αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν

  Στο New England Journal of Medicine δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης για τη ρεμντεσιβίρη, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες γιατροί.

  12:37 27/05

  Τεστ αντισωμάτων κορονοϊού από την Abbot στην Ελλάδα

  Η Abbott ανακοινώνει την άμεση διάθεση των εργαστηριακών τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων του COVID-19 στην Ελλάδα, που φέρουν τη σήμανση CE.

  09:29 27/05

  Κάπνισμα: Οι πληρωμένες έρευνες, τα νοσήματα που προκαλεί και η anti-marketing εκστρατεία

  Για όλα τα παραπάνω μίλησαν πνευμονολόγοι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

  09:29 27/05

  124 πιθανότητες για εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Τα 124 έφθασαν τα υπό ανάπτυξη εμβόλια για τον κορονοϊό παγκοσμίως, με δέκα να προηγούνται. Στην κούρσα μπαίνει δυναμικά και η Merck.

  13:42 26/05

  Ερρίκος Ντυνάν: "Μένουμε ασφαλείς - Μένουμε υγιείς" με 50% έκπτωση σε όλα τα check up

  Μετά τη δίμηνη καραντίνα για το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center συμβάλει στο να γίνει πράξη σύνθημα "Μένουμε υγιείς".

  09:26 26/05

  Μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2: Όσα γνωρίζουμε

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία ποικίλων νοσημάτων, όπως το άσθμα, ο καρκίνος, η νόσος του Crohn και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

  09:20 26/05

  Μπορεί να συνδέεται το γονίδιο της άνοιας με τον κορονοϊό;

  Γονίδιο της άνοιας αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρή Covid-19, εύρημα που ρίχνει φως στους κινδύνους από κορονοϊό στους οίκους ευγηρίας.