Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Απρ-2020 09:12

  Ελληνική έρευνα: Βιοδείκτης μπορεί να ανακόψει τη ραγδαία επιδείνωση από κορονοϊό

  Ελληνική έρευνα: Βιοδείκτης μπορεί να ανακόψει τη ραγδαία επιδείνωση από κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένα νέο, βαρύ "όπλο" στη "μάχη" για την ανάσχεση της εξέλιξης της λοίμωξης Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο, το οποίο μπορεί να ανακόψει τη ραγδαία επιδείνωση και τη διασωλήνωση των πασχόντων, παρουσιάζουν Έλληνες ερευνητές. Η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης (Ε.Ο.Μ.Σ.), με επικεφαλής τον Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) κ. Ευάγγελο Γιαμαρέλλο, κάνει μια ελπιδοφόρα ανακάλυψη που δίνει ελπίδα για την ανακοπή της φονικής πορείας της νόσου και την πιθανή λύση της κρίσης του κορονοϊού στην παγκόσμια κοινότητα: την αποτροπή των θανάτων. 

  Ο βιοδείκτης που αποκαλύπτει τα πιθανώς "βαριά" περιστατικά πριν εκδηλωθούν

  Με την ανακάλυψη του ρόλου ενός βιοδείκτη, ο οποίος ανιχνεύεται μέσω μιας απλής εξέτασης στο αίμα των ασθενών από την πρώτη ημέρα εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν με ακρίβεια, στο πρώτο, ακόμα, "στάδιο" της ήπιας μορφής της νόσου, εκείνοι που πρόκειται να έχουν δυσμενή εξέλιξη και να χρειαστούν διασωλήνωση, πριν καν εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα επιδείνωσης. Οι ερευνητές δεν σταματούν εκεί, καθώς η Ε.Ο.Μ.Σ. είναι σε θέση να προτείνει και την ακριβή θεραπεία που θα οδηγήσει τους ασθενείς στην ίαση. 

  "Με την έναρξη της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα", επεσήμανε ο κ. Γιαμαρέλλος, "ξεκίνησε η καταγραφή των ασθενών που νοσηλεύονταν με πνευμονία. Η ανάλυση από τα στοιχεία των πρώτων 57 ασθενών έδειξε ότι ένας δείκτης του αίματος, το suPAR, είναι ιδιαίτερα αυξημένος από την πρώτη ημέρα της εισαγωγής στο νοσοκομείο σε όλους τους ασθενείς που, τελικά, θα εκδηλώσουν αναπνευστική ανεπάρκεια και θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους". 

  Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, η επιστημονική ομάδα σχολιάζει πως μια ουσιαστική λύση για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της Covit-19 είναι η μέτρηση του δείκτη σε κάθε ασθενή που εισάγεται για νοσηλεία και εφόσον αυτός βρεθεί αυξημένος, τότε ο ασθενής θα πρέπει να λάβει από την πρώτη στιγμή της εισαγωγής του, μαζί με τη θεραπεία που δίνεται ως τώρα, επιπλέον ανοσοτροποποιητική αγωγή.

  Η επιτυχής έκβαση αυτής της προσπάθειας θα αποτελέσει το πιο ουσιαστικό βήμα στην καταπολέμηση της ασθένειας σε διεθνές επίπεδο, καθώς θα συμβάλλει σε δύο κατευθύνσεις:
  1.    Στον περιορισμό ή και την εξάλειψη του ποσοστού των ασθενών που θα χρειαστούν αντιμετώπιση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και κατά συνέπεια, του κινδύνου θανάτου από τη νόσο Covid-19
  2.    Στην αποκλιμάκωση του φορτίου του έργου που έχει προκληθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και, γενικότερα, στο Σύστημα Υγείας, από τη νόσο.

  Τα παραπάνω τόνισε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο συγγραφέας και επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταπληξίας (European Shock Society) και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Κατά της Σήψης (European Sepsis Alliance), Επικεφαλής της Ε.Ο.Μ.Σ. και γενικός Συντονιστής της συνολικής προσπάθειας κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος. 

  Ελπίδες θεραπείας για τον κορονοϊό από βιολογικό παράγοντα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα 

  Η πιθανή θεραπεία για τον κορονοϊό που προτείνει η επιστημονική ομάδα συνίσταται στην προσθήκη στην αντι-ιική θεραπεία που ήδη χορηγείται στους ασθενείς ενός συγκεκριμένου ανοσοτροποποιητικού βιολογικού παράγοντα, ο οποίος χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. 

  Στην προκειμένη περίπτωση, ο παράγοντας αυτός μπορεί να αποτελέσει τη "λύση" του προβλήματος της λοίμωξης Covid-19, καθώς είναι σε θέση, συνδυαστικά με το αντι-ιικό θεραπευτικό πρωτόκολλο, να αναχαιτίσει την πορεία του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντος προς την κατάρρευση, την εγκατάσταση αναπνευστικής ανεπάρκειας και την διασωλήνωσή του, από την οποία, για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, σήμερα δεν υπάρχει γυρισμός. 
  Η επιστημονική τεκμηρίωση των πρωτοποριακών ευρημάτων της Ε.Ο.Μ.Σ., τα οποία μπορούν να θέσουν τη χώρα μας στο παγκόσμιο "προσκήνιο" των προσπαθειών για θεραπεία για τον κορονοϊό, προκύπτει με σαφήνεια, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές της Ε.Ο.Μ.Σ. από την ανάλυση των δεδομένων από τους πρώτους πενήντα επτά (57) Έλληνες ασθενείς με πνευμονία από τον κορονοϊό.

  Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν στον σχεδιασμό της κλινικής μελέτης SAVE, η οποία θα διεξαχθεί από την Ομάδα.  Η μελέτη, για τη διεξαγωγή της οποίας έχουν ενημερωθεί οι κρατικές Αρχές, και η οποία θα υποβληθεί προς αδειοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε εκατό (100) Έλληνες ασθενείς που θα νοσηλευτούν σε δώδεκα (12) Παθολογικές Κλινικές της χώρας. 

  Το πρωτόκολλο μπορεί να ολοκληρωθεί, αφού συγκεντρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι απαιτούμενοι πόροι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται, "επισφραγίζοντας" τα μέχρι τώρα ελπιδοφόρα ευρήματά του προς όφελος της παγκόσμιας κοινότητας, σε μόλις είκοσι (20) ημέρες. "Ένα από τα εμπόδια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι και ο περιορισμός των αερομεταφορών που έχει επιφέρει η προσπάθεια μείωσης της μετάδοσης της νόσου" ανέφερε ο Καθηγητής. "Αυτό έχει σαν συνέπεια τη σημαντική μείωση των ανταλλαγών δειγμάτων ασθενών μεταξύ των Ερευνητικών Εργαστηρίων, καθιστώντας την έρευνα δύσκολη. Κατά συνέπεια, μόνο Εργαστήρια με σημαντική ερευνητική αυτοδυναμία μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής και η ταχύτητα εκπόνησης των δεδομένων έως τώρα αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη της ερευνητικής αυτοδυναμίας της δικής μας Ομάδας" κατέληξε ο κ. Γιαμαρέλλος.

  Τα ερευνητικά πρωτόκολλα έχουν αδειοδοτηθεί από τις Επιστημονικές Επιτροπές των οικείων νοσοκομείων και από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας και Συντονιστές αυτής της προσπάθειας είναι οι καθηγητές Παθολογίας-Λοιμώξεων κ.κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος και Χαράλαμπος Γώγος, του Πανεπιστημίου Πατρών.

  Τα δεδομένα αυτά, τα οποία έχουν υποβληθεί προς επιστημονική δημοσίευση,  στοιχειοθετούν ότι η χρήση αυτού του δείκτη μπορεί να καταδείξει πολύ γρήγορα τους ασθενείς που θα έχουν δυσμενή εξέλιξη και στους οποίους η κλασσική θεραπεία ενδέχεται να είναι αναποτελεσματική. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:20 08/07

  AfDB: Ύφεση έως 3,4% για την Αφρική το 2020

  Ανάπτυξη προβλέπεται μόνον για την περιφέρεια της Ανατολικής Αφρικής.

  13:06 08/07

  ILO: Η πανδημία του κορονοϊού έχει βυθίσει σε πρωτοφανή κρίση τον κόσμο της εργασίας

  Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ.

  11:40 08/07

  Τα πρώτα κρούσματα σε Παγγαίο και Θάσο από τουρίστες που ήρθαν για διακοπές

  Τέσσερα κρούσματα στη Θάσο και δυο σε Παγγαίο.

  11:04 08/07

  Κορονοϊός: Τρομακτικά σενάρια από τον ΠΟΥ για τη διασπορά του ιού

  Ανησυχία προκαλεί η επιτάχυνση της πανδημίας. Ο ΠΟΥ παραδέχθηκε πως "προκύπτουν αποδείξεις" σχετικά με τη διασπορά μέσω του αέρα του νέου κορονοϊού. Πάνω από μισό εκατομμύριο οι θάνατοι παγκοσμίως.

  08:58 08/07

  Κολομβία: Το lockdown για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού παρατείνεται ως την 1η Αυγούστου

  Η χώρα των Άνδεων ως χθες Τρίτη θρηνούσε 4.359 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 124.494 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

  08:56 08/07

  Χιλή: Παρά τα 300.000 και πλέον κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό

  Η κυβέρνηση αναγγέλλει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

  08:51 08/07

  Κορονοϊός: Σχεδόν 140.000 νεκροί εξαιτίας του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική

  Συνολικά, έχουν καταγραφεί 139.999 θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού.

  08:46 08/07

  Μεξικό: 895 θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού, 6.258 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

  Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτιμούν πως οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στο Μεξικό ενδέχεται να έχουν ξεπεράσει τους 88.000 ως τον Οκτώβριο.

  08:39 08/07

  Κίνα: Επτά νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, όλα "εισαγόμενα"

  Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

  08:29 08/07

  Γώγος: Αν αυξηθεί η επιδημιολογική καμπύλη να σκεφτούμε κλείσιμο χερσαίων συνόρων

  "Πάρα πολύ κακά είναι τα δεδομένα στα σύνορά μας όσον αφορά τα νέα κρούσματα κορονοϊού" δήλωσε ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής.

  08:17 08/07

  ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ 60.000 και πλέον μολύνσεων από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

  Το σύνολο των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.