Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 03-Φεβ-2026 07:30

    Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία

    Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας και των πολύωρων αναμονών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ των ασθενών με σοβαρά και χρόνια νοσήματα.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η διανομή κατ’ οίκον έχει ήδη συμβάλει στον περιορισμό των ουρών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ η επέκταση της διάθεσης των ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία αποτελεί το επόμενο βήμα. "Στο ΕΣΥ έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο. Μειώσαμε τις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με τη διανομή κατ΄ οίκον και την άλλη εβδομάδα ξεκινάει η διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στα ειδικά φαρμακεία. Άρα, όλοι οι ασθενείς που έχουν σοβαρά και χρόνια νοσήματα, θα μπορούν από την άλλη εβδομάδα να επιλέγουν φαρμακείο της επιλογής τους, αντί να πηγαίνουν στην ουρά" είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες υψηλού κόστους θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από το φαρμακείο της επιλογής τους, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία σε συγκεκριμένα σημεία εξυπηρέτησης του ΕΟΠΥΥ. Η δυνατότητα αυτή αφορά, σε πρώτη φάση, συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων και ασθενών.

    Σήμερα, περίπου 150.000 ασθενείς προμηθεύονται Φάρμακα Υψηλού Κόστους μέσω του ΕΟΠΥΥ. Από αυτούς, εκτιμάται ότι περίπου 20.000 ασθενείς θα μπορούν άμεσα να εξυπηρετούνται από ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς τους, ανάλογα με τη νόσο και τη θεραπευτική αγωγή που ακολουθούν.

    Πώς θα γίνεται η διαδικασία

    Κατά την έκδοση συνταγής, ο δικαιούχος θα ενημερώνεται για τη δυνατότητα διάθεσής τους και από το ιδιωτικό φαρμακείο κατόπιν σχετικού μηνύματος της ΗΔΙΚΑ στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, το οποίο και θα εκτυπώνεται επί της συνταγής του ιατρού.

    Στη συνέχεια, η φαρμακευτική εταιρεία θα επικυρώνει άμεσα την παραγγελία μέσω του συστήματος. Σε περίπτωση ακύρωσης παραγγελίας λόγω ελλείψεως, θα ενημερώνει μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος του συστήματος, τον ΕΟΠΥΥ. Το ιδιωτικό φαρμακείο θα ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος τόσο για την έγκριση χορήγησης του φαρμάκου όσο και για το χρόνο παράδοσης αυτού στο φαρμακείο. Τα φάρμακα θα αποστέλλονται στα ιδιωτικά φαρμακεία από τα τμήματα Φαρμακαποθήκης του ΕΟΠΥΥ είτε μέσω της φαρμακευτικής εταιρείας είτε μέσω πιστοποιημένης εταιρείας αποστολής φαρμάκων.

    Ο φαρμακοποιός του ιδιωτικού φαρμακείου κατά την παραλαβή του φαρμάκου θα σαρώνει στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ τον γραμμικό κώδικα που αφορά την παραλαβή του φαρμάκου ως εμπόρευμα τρίτου, ώστε να γίνει λογιστική τακτοποίηση της Φαρμακαποθήκης του ΕΟΠΥΥ.

    Ο δικαιούχος περίθαλψης θα ενημερώνεται από το πρόγραμμα του ΕΟΠΥΥ για την παραλαβή του φαρμάκου από το ιδιωτικό φαρμακείο. Ο συνολικά απαιτούμενος χρόνος από την έγκριση του αιτήματος του ασφαλισμένου μέχρι την παραλαβή του φαρμάκου από το ιδιωτικό φαρμακείο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 ημέρες.

    Σε περίπτωση μη εκτέλεσης της συνταγής, τα φάρμακα θα επιστρέφονται στις φαρμακευτικές εταιρείες, μετά την παρέλευση του πενθημέρου, η δε φαρμακευτική εταιρεία εκδίδει το σχετικό πιστωτικό τιμολόγιο στον ΕΟΠΥΥ.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    13:02 02/02

    Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Πάνω από 5,2 εκατ. πολίτες έχουν κάνει προλητπικές εξετάσεις

    Σημαντικά αποτελέσματα στην έγκαιρη ανίχνευση σοβαρών νοσημάτων καταγράφει το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης "Προλαμβάνω".

    09:42 02/02

    Αύξηση των ψυχωτικών διαταραχών στις νεότερες γενιές, διαπιστώνει νέα μελέτη

    Τα ποσοστά νέων κρουσμάτων άρχισαν να αυξάνονται για όσους γεννήθηκαν από τη δεκαετία του 1980 και αργότερα.

    07:30 02/02

    Γιατί η δημοφιλής κετογονική δίαιτα δεν είναι τόσο ακίνδυνη: Νέα έρευνα εγείρει ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της

    Η κετογονική δίαιτα βασίζεται σε πολύ υψηλή κατανάλωση λιπαρών και ελάχιστους υδατάνθρακες.

    08:17 31/01

    Γιατί η βρώμη βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

    Τι δείχνουν οι μελέτες για τις φυτικές ίνες, το εντερικό μικροβίωμα και τον τρόπο δράσης της.

    07:30 30/01

    Καλπάζει ο καρκίνος του παχέος εντέρου: Πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε άτομα κάτω των 50 ετών

    Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξάνονται κατά 1% κάθε χρόνο.

    18:07 29/01

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

    Αύξηση παρουσιάζει η θετικότητα για RSV, όπως και ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής.

    07:33 29/01

    Διεθνής συναγερμός για τον Nipah: Τι γνωρίζουμε για τον επικίνδυνο ιό που μεταδίδεται και στους ανθρώπους

    Συναγερμό έχει σημάνει η νέα εστία μόλυνσης από τον ιό Nipah στην Ινδία.

    09:20 28/01

    Στην Γλυφάδα το μοναδικό Κέντρο Μακροζωίας Notia Medcare που αλλάζει τον χάρτη της υγείας

    Πριν λίγες ημέρες άνοιξε στη Γλυφάδα, η Notia Medcare, το πρώτο και μοναδικό διεπιστημονικό, τεκμηριωμένο Κέντρο Μακροζωίας, που σηματοδοτεί ένα πρότυπο αναφοράς στην προληπτική ιατρική και την...

    12:10 27/01

    Άδ. Γεωργιάδης: Κίνητρα για να έρχονται νωρίτερα τα καινοτόμα φάρμακα - Αύξηση 30% στην αμοιβή γιατρών ΕΟΠΥΥ

    Για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, δήλωσε ότι η Υγεία θα λάβει τη μερίδα του λέοντος το 2026.

    16:01 26/01

    Στρογγυλό τραπέζι ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της Εθνικής Πολιτικής για τον καρκίνο

    Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) πραγματοποίησε, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, την Ετήσια Συνάντηση για την Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο.

    11:31 26/01

    Πνευμονιόκοκκος: Ο "αόρατος" εχθρός των πνευμόνων και το εμβόλιο που σώζει ζωές

    Ο πνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός δεν είναι απλά μια ιατρική σύσταση, αντιθέτως είναι μια στρατηγική που μειώνει τη νοσηρότητα και θνητότητα κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

    07:30 26/01

    Πνευμονιόκοκκος: Πότε μπορεί να γίνει απειλητικός για την ζωή μας

    Παρότι σε πολλές περιπτώσεις δεν προκαλεί προβλήματα, υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή λοίμωξη.

    08:00 24/01

    Πώς μετράμε σωστά την αρτηριακή πίεση

    Γιατί μια υψηλή ένδειξη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα.