Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 16-Ιαν-2026 07:30

    Ο συνδυασμός για να ζήσουμε περισσότερο: Μόλις πέντε επιπλέον λεπτά άσκησης και μείωση του χρόνου που καθόμαστε κατά 30 λεπτά

    Ο συνδυασμός για να ζήσουμε περισσότερο: Μόλις πέντε επιπλέον λεπτά άσκησης και μείωση του χρόνου που καθόμαστε κατά 30 λεπτά
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυ Κουρλιμπίνη

    Μόλις πέντε επιπλέον λεπτά σωματικής άσκησης και να καθόμαστε 30 λεπτά λιγότερο την ημέρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που αναδεικνύει τα μεγάλα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας ακόμη και με πολύ μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.

    Η μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει τη μέχρι σήμερα κυρίαρχη αντίληψη πως απαιτείται η επίτευξη συγκεκριμένων και συχνά δύσκολων στόχων φυσικής δραστηριότητας. Αντίθετα, δείχνει ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις στην καθημερινή κίνηση μπορούν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην υγεία μας.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μόλις πέντε επιπλέον λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας —όπως το γρήγορο περπάτημα— την ημέρα συνδέονται με εκτιμώμενη μείωση των θανάτων κατά 10%. Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από 135.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, όπως μεταδίδει ο Guardian.

    Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση του χρόνου που καθόμαστε κατά 30 λεπτά ημερησίως σχετίζεται με μείωση 7% στη συνολική θνησιμότητα.

    Το μεγαλύτερο όφελος καταγράφηκε στο λιγότερο δραστήριο 20% του πληθυσμού, όταν αύξησε τη φυσική του δραστηριότητα κατά μόλις πέντε λεπτά την ημέρα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

    Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι τα ευρήματα δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως εξατομικευμένες ιατρικές ή αθλητικές οδηγίες. Ωστόσο, τονίζουν ότι αποκαλύπτουν το τεράστιο δυναμικό όφελος για την υγεία του πληθυσμού συνολικά.

    Ο καθηγητής Aiden Doherty, από το Τμήμα Πληθυσμιακής Υγείας Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, χαρακτήρισε την ανάλυση "εξαιρετική" και "ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός" σε σχέση με τα έως τώρα δεδομένα.

    "Παρότι μπορεί να μοιάζει με μία ακόμη μελέτη που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σωματική δραστηριότητα κάνει καλό, οι ερευνητές προσθέτουν κρίσιμες νέες λεπτομέρειες", σημείωσε. "Η μελέτη δείχνει ότι έως και το 10% των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να προληφθεί αν όλοι κάναμε μικρές και ρεαλιστικές αυξήσεις, της τάξης των πέντε λεπτών ημερησίως, στη μέτριας έντασης άσκηση. Η μείωση του καθιστικού χρόνου κατά μισή ώρα την ημέρα θα οδηγούσε επίσης σε σημαντικό, έστω μικρότερο, όφελος".

    Αντίστοιχα αισιόδοξος εμφανίζεται και ο Daniel Bailey, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Όπως αναφέρει, το ιδιαίτερα ελπιδοφόρο στοιχείο της μελέτης είναι ότι "μόλις πέντε λεπτά περισσότερης κίνησης την ημέρα μπορούν να σώσουν ζωές".

    "Αυτό είναι εφικτό για τους περισσότερους ανθρώπους, ακόμη και για όσους έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας", εξηγεί. "Μέτριας έντασης δραστηριότητες είναι εκείνες που μας κάνουν να αναπνέουμε λίγο πιο βαριά και να νιώθουμε πιο ζεστοί — όπως ένα γρήγορο περπάτημα, οι δουλειές του σπιτιού ή η κηπουρική. Αντίστοιχα, η μείωση του καθιστικού χρόνου μπορεί να επιτευχθεί με ελαφριές κινήσεις μέσα στο σπίτι ή έναν αργό περίπατο".

    Την ίδια ώρα, δεύτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eClinicalMedicine δείχνει ότι ο συνδυασμός μικρών βελτιώσεων στον ύπνο, τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή συνδέεται με σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

    Συγκεκριμένα, πέντε επιπλέον λεπτά ύπνου, δύο λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας —όπως το ανέβασμα σκάλας— και μισή επιπλέον μερίδα λαχανικών ημερησίως θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και έναν χρόνο ζωής σε άτομα με τις πιο ανθυγιεινές συνήθειες.

    Η έρευνα, υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, βασίστηκε σε δεδομένα σχεδόν 60.000 συμμετεχόντων. Σε σύγκριση με όσους είχαν τις χειρότερες συνήθειες ύπνου, άσκησης και διατροφής, τα άτομα που συνδύαζαν επτά έως οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα, περισσότερα από 40 λεπτά μέτριας έως έντονης φυσικής δραστηριότητας και υγιεινή διατροφή φαίνεται να ζούσαν σχεδόν δέκα χρόνια περισσότερο.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    11:19 15/01

    Η Seneca Medical Group ανατρέπει τα δεδομένα στη Μεταμόσχευση Μαλλιών: Καινοτομία και Ιατρικές Υπηρεσίες Υψηλών Προδιαγραφών

    Με όραμα, επιστημονική συνέπεια και συνεχείς επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνολογία, η Seneca Medical Group συνεχίζει να διαμορφώνει το μέλλον της μεταμόσχευσης μαλλιών, θέτοντας νέα δεδομένα...

    07:30 15/01

    Οι έξι νέες διατροφικές τάσεις που κυριαρχούν σήμερα σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Οι καταναλωτές στρέφονται προς πρότυπα που συνδυάζουν υγεία, βιωσιμότητα, ποιότητα.

    07:30 14/01

    Σε έξαρση η γρίπη, πότε αναμένουμε κορύφωση

    Εμβολιασμοί της τελευταίας στιγμής στα φαρμακεία

    16:50 12/01

    Συμφωνία Novartis-SciNeuro 1,7 δισ. δολαρίων για νέες θεραπείες κατά του Αλτσχάιμερ

    Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.

    08:21 10/01

    Μόλις 10 λεπτά άσκησης μπορεί να φρενάρουν το καρκίνο δείχνει νέα έρευνα

    Πώς η φυσική δραστηριότητα "επικοινωνεί" με τα κύτταρα. Η σημασία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

    07:30 08/01

    Πού νικά και πού υστερεί το χάπι αδυνατίσματος GLP-1 σε σχέση με τις ενέσεις

    Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους τύπου GLP-1 είναι πλέον γεγονός.

    16:09 07/01

    Νέα εποχή στη µεταµόσχευση µακριών µαλλιών

    Η σύγχρονη τεχνική Long Hair FUE φέρνει επανάσταση στην αποκατάσταση µαλλιών, ανεξαρτήτως του µήκους τους

    07:44 07/01

    Γρίπη: Για πόσο καιρό παραμένουμε μεταδοτικοί μετά τα πρώτα συμπτώματα

    Οι πρώτες τρεις έως τέσσερις ημέρες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες.

    20:45 05/01

    ΙΣΑ: Ανακριβείς ισχυρισμοί για τις οφειλές στον ΠΙΣ

    Τα στοιχεία που παραθέτει.

    07:30 05/01

    Σαρώνει η γρίπη - Μεγάλη άνοδος του υποκλάδου K, υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

    Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα, μυαλγίες, κόπωση και αδυναμία.

    24/12 2025

    Τέλος στις ενέσεις; Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους πήρε έγκριση στις ΗΠΑ

    Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο χάπι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.