Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 01-Δεκ-2025 07:34

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε. Πολλοί ειδικοί στην ιατρική και τη διατροφή ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τον "ιδανικό" τρόπο διατροφής, ωστόσο συχνά διαφωνούν μεταξύ τους σε βασικά σημεία. Ποιοι έχουν λοιπόν δίκιο… και ποιοι άδικο; Αν και οι λεπτομέρειες κάθε διατροφικού προτύπου διαφέρουν, όλες οι υγιεινές δίαιτες στηρίζονται σε πέντε κοινές αρχές, όπως σημειώνουν οι ειδικοί του Harvard:

    Πολλά φυτικά τρόφιμα

    Οι φυτικές τροφές- λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και σπόροι- μας προσφέρουν πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, καθώς και φυτικών ινών, που προστατεύουν την υγεία μας με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και ακόμη και αντικαρκινική δράση.

    Παρότι τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, έχουν σχετικά λίγες θερμίδες. Ο συνδυασμός υψηλής θρεπτικής αξίας και χαμηλής θερμιδικής αξίας σημαίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα είναι ευεργετική τόσο για την υγεία μας όσο και για τον έλεγχο του βάρους.

    Επειδή συχνά υποτιμούμε το μέγεθος των μερίδων φρούτων και λαχανικών που χρειαζόμαστε, οι διατροφολόγοι του Harvard δημιούργησαν το "Harvard Healthy Eating Plate", μια απλή γραφική απεικόνιση ενός υγιεινού γεύματος: το μισό πιάτο μας καλό είναι να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά.

    Επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης

    Πλήθος ερευνών δείχνει ότι είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης (φασόλια, φακές, προϊόντα σόγιας, ξηροί καρποί, σπόροι) καθώς και τα θαλασσινά προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη.

    Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης, σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα, είναι καθοριστική για να παραμείνουμε δυνατοί και υγιείς.

    Περιορισμός επεξεργασμένων τροφών

    Οι έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα οδηγεί σε αύξηση βάρους και σε δυσμενείς μεταβολές του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα.

    Για να ακολουθούμε το πιο υγιεινό διατροφικό πρότυπο, καλό είναι να βασιζόμαστε όσο γίνεται περισσότερο σε ολόκληρα τρόφιμα (όπως μπρόκολο, μήλα, αμύγδαλα) και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως σκέτο γιαούρτι, κονσέρβα τόνου, φυστικοβούτυρο χωρίς πρόσθετα).

    Η επεξεργασία συνήθως αφαιρεί θρεπτικά συστατικά και προσθέτει λίπη, σάκχαρα και νάτριο, καθώς και συντηρητικά και άλλα πρόσθετα.

    Περιορισμός κορεσμένων λιπαρών, πρόσθετων σακχάρων και αλατιού

    Τα κορεσμένα λιπαρά συνίσταται να μην υπερβαίνουν το 10% των ημερήσιων θερμίδων μας. Το ίδιο ισχύει και για τα πρόσθετα σάκχαρα, εκείνα δηλαδή που προστίθενται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία τους.

    Αν καταναλώνουμε περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι όχι περισσότερες από 200 θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από πρόσθετα σάκχαρα. Όσο για το νάτριο, καλό είναι να μένουμε κάτω από 2.300 mg ημερησίως, ενώ η μέση πρόσληψη ξεπερνά τα 3.400 mg.

    Ισορροπία και ποικιλία

    Για να καλύπτουμε τις θρεπτικές μας ανάγκες, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ποικιλία τροφών υψηλής θρεπτικής πυκνότητας από όλες τις ομάδες τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός μας.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    00:01 21/11

    Χρόνιο στρες: Η ασθένεια του σήμερα

    Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Γράφει ο  Γεώργιος Χρούσος