Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 02-Σεπ-2025 08:09

    Ποια τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο μας μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών

    Ποια τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο μας μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως τα αβοκάντο, οι μπανάνες και το σπανάκι, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 24%, σύμφωνα με μια  νέα μελέτη.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αποφυγή αλατιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Αλλά και κάποια τρόφιμα βοηθούν σημαντικά, όπως μεταδίδει ο Guardian. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν εάν η μεγαλύτερη πρόσληψη καλίου μπορεί να μας ωφελήσει, μειώνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

    Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της καρδιάς και οι ειδικοί γνωρίζουν από επιδημιολογικές μελέτες ότι τα χαμηλά επίπεδα καλίου αυξάνουν τον κίνδυνο αρρυθμιών, καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου. Ξέρουν επίσης ότι το κάλιο μπορεί να αυξηθεί.

    Το απλό ερώτημα που τέθηκε στη μελέτη ήταν: "θα ωφεληθούν οι ασθενείς εάν αυξήσουμε το κάλιο;"

    Η μελέτη περιέλαβε 1.200 καρδιοπαθείς στη Δανία με εμφυτεύσιμους απινιδωτές (ICDs), οι μισοί από τους οποίους έλαβαν διατροφικές συμβουλές για να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου.

    "Δώσαμε στους ασθενείς μια λίστα τροφών. Τα παντζάρια, το λάχανο κ.ά. είναι πλούσια σε κάλιο. Δεν συστήσαμε το κρέας, παρόλο που είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, επειδή περιέχει και πολύ νάτριο, το οποίο αναιρεί την αύξηση καλίου" σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Henning Bundgaard, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κοπεγχάγης.

    Η αύξηση του καλίου στο αίμα μέσω της διατροφής συσχετίστηκε με "σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο"- κατά 24%- εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, νοσηλείας λόγω καρδιάς ή θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Μαδρίτη, το μεγαλύτερο καρδιολογικό συνέδριο στον κόσμο.

    Ο Bundgaard δήλωσε: "Σε μια ευρύτερη προοπτική, μπορούμε να πούμε ότι η αυξημένη πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο τους καρδιοπαθείς αλλά πιθανόν όλους μας, άρα ίσως θα πρέπει όλοι να μειώσουμε το νάτριο και να αυξήσουμε το κάλιο στη διατροφή μας".

    Από την πλευρά της, η δρα Κάρι Ράξτον, διαιτολόγος που δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε: "Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να μειώνουμε το αλάτι, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν ότι η αύξηση του καλίου είναι σχεδόν εξίσου σημαντική για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών.

    Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να αυξήσουμε την πρόσληψη καλίου, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Οι χυμοί φρούτων είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε κάλιο. Άλλες βασικές τροφές είναι το σπανάκι, τα φασόλια, οι ψητές πατάτες, το γιαούρτι, η μπανάνα και ο τόνος".

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ