Σάββατο, 30-Αυγ-2025 08:00
Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η μείωση της "κακής" χοληστερόλης (LDL) θεωρείται εδώ και χρόνια το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων. Ο λόγος είναι απλός: όταν τα επίπεδά της είναι αυξημένα, η LDL συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργεί πλάκες και μπορεί να μπλοκάρει τη ροή του αίματος. Το αποτέλεσμα; Αυξημένος κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Αντίθετα, η "καλή" χοληστερόλη (HDL) έχει συνδεθεί με προστασία της καρδιάς, επειδή βοηθά στη μεταφορά της περίσσειας χοληστερόλης στο ήπαρ, όπου διασπάται. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η συμβολή της στην υγεία της καρδιάς είναι μικρότερη απ’ όσο πιστεύαμε.
Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων. Κάποια από αυτά κάνουν σωστά τη δουλειά τους, απομακρύνοντας χοληστερόλη από το αίμα, ενώ άλλα μπορεί να λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά ή ακόμη και να τη μεταφέρουν με λάθος κατεύθυνση, πίσω στο αίμα, σημειώνεται σε άρθρο της Ιατρικής Σχολής του Harvard.
Αυτό εξηγεί γιατί η αύξηση της HDL με φάρμακα δεν οδήγησε σε καλύτερη καρδιακή υγεία. Σκευάσματα που ανεβάζουν την "καλή" χοληστερόλη έως και 60% δεν μείωσαν τα εμφράγματα ή τα εγκεφαλικά. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι με πολύ υψηλή HDL (πάνω από 80 mg/dL) δεν έχουν απαραίτητα καλύτερη υγεία από όσους έχουν πολύ χαμηλή (κάτω από 30 mg/dL).
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που μετράει περισσότερο είναι η μείωση της "κακής" χοληστερόλης. Για όσους έχουν καρδιαγγειακό πρόβλημα ή υψηλό κίνδυνο, ο στόχος είναι κάτω από 70 mg/dL, μερικοί μάλιστα προτείνουν και 55 mg/dL. Για τους υπόλοιπους, τα 100 mg/dL θεωρούνται ικανοποιητικά, αν και όλο και περισσότεροι καρδιολόγοι συστήνουν το <70 mg/dL για όλους.
Η μείωση της LDL μπορεί να επιτευχθεί με:
- ισορροπημένη διατροφή (λιγότερα κορεσμένα λίπη, περισσότερες φυτικές τροφές),
- τακτική άσκηση,
- έλεγχο του βάρους,
- και, όταν χρειάζεται, φαρμακευτική αγωγή με στατίνες.
Τα επίπεδα της "καλής" χοληστερόλης καθορίζονται κυρίως από τη γενετική. Μπορούν να αυξηθούν λίγο με τη γυμναστική και μια υγιεινή διατροφή, όμως η πραγματική προστασία δεν προέρχεται από αυτή την αύξηση, αλλά από το γεγονός ότι οι ίδιες συνήθειες μειώνουν την "κακή" χοληστερόλη.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Jorge Plutzky διευθυντής προληπτικής καρδιολογίας στο Brigham and Women’s Hospital του Harvard: "Μην εστιάζετε τόσο στην HDL. Αυτό που έχει σημασία είναι η LDL. Η διαχείρισή της είναι η κορυφαία προτεραιότητα για την καρδιά σας".
Μην εκπλαγείτε όμως αν ο γιατρός σας εξακολουθήσει να αναφέρεται στην HDL ως "καλή" χοληστερόλη, καθώς η κατανόηση της πολυπλοκότητάς της παραμένει σε εξέλιξη. Προς το παρόν, ο Δρ. Plutzky συμβουλεύει να μην αποσπάστε από τον αριθμό της HDL αλλά να επικεντρώνεστε στην LDL. "Όποιο κι αν είναι το επίπεδο της HDL σας, όλοι οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου σας θα καθορίσουν τον στόχο για την LDL", τονίζει.
Πηγή: TheToc
Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.
Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.
Τι έδειξε νέα μελέτη.
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου.
Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...
Δεν αρκεί να κόψουμε μόνο το αλάτι.
Από τις 14 Ιουλίου που ξεκίνησε η αποστολή των SMS.
Ποια ουσία βρίσκεται στο αίμα μας.
Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα.
Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.
Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ
Έχει ήδη ενημερώσει την ΓΓΑ, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει τις Ομοσπονδίες και τα Αθλητικά Σωματεία.
Οι βασικές αρχές.
Η λοίμωξη μεταδίδεται εύκολα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού.