Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 20-Αυγ-2025 07:30

    Πότε έχει πραγματικά σημασία η ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα

    51053047
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Ανοίγοντας το ψυγείο, πόσες φορές κοιτάμε τις ημερομηνίες λήξης στις συσκευασίες τροφίμων; Το γιαούρτι δείχνει πως "κρατάει" μερικές μέρες ακόμα, αλλά η σάλτσα μπάρμπεκιου γράφει ότι ήταν προτιμότερο να είχε ήδη καταναλωθεί. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

    Η απάντηση είναι περίπλοκη, όπως μεταδίδουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times. Οι ημερομηνίες στις συσκευασίες τροφίμων συνήθως δείχνουν πότε το τρόφιμο έχει την καλύτερη γεύση, όχι πότε γίνεται επικίνδυνο για κατανάλωση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν περίπου 50 παραλλαγές ετικετών ημερομηνίας, όπως "να καταναλωθεί έως", "να πωληθεί έως" και "συσκευάστηκε στις", οι περισσότερες από τις οποίες δείχνουν πότε αρχίζει να μειώνεται η ποιότητα ή η φρεσκάδα.

    Αν και είναι σημαντικό να προσέχουμε τις τυπωμένες ημερομηνίες σε ορισμένα τρόφιμα, εκτιμάται ότι ενάμιση εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο εξαιτίας της σύγχυσης γύρω από τις ημερομηνίες, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ReFED που ασχολείται με τη σπατάλη τροφίμων.

    Έως τα μέσα του 20ού αιώνα, τα νοικοκυριά άρχισαν να μεταβαίνουν από τα τοπικά φρέσκα τρόφιμα στα επεξεργασμένα και συσκευασμένα, και κάποιοι παραγωγοί άρχισαν να τοποθετούν ημερομηνίες στα προϊόντα τους για να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τη φρεσκάδα.  Σήμερα, οι ίδιες οι εταιρείες τροφίμων εξακολουθούν να καθορίζουν τι ημερομηνία θα βάλουν στα προϊόντα τους. Αλλά κάθε μία χρησιμοποιεί τη δική της μεθοδολογία, εξηγεί η Λόντα Νουαντάικ, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα.

    Για παράδειγμα, ορισμένες εταιρείες μπορεί να χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για να προβλέψουν πότε μειώνεται η φρεσκάδα, ενώ άλλες πραγματοποιούν ειδικές δοκιμές αποθηκεύοντας τρόφιμα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, υγρασία ή επίπεδα οξυγόνου. Άλλες μπορεί να εκθέσουν προϊόντα σε μούχλα, ζυμομύκητες ή παθογόνους μικροοργανισμούς όπως E. coli ή σαλμονέλα. Κάποιες μικρότερες εταιρείες δεν μπορούν να αντέξουν εκτεταμένες δοκιμές και ίσως απλώς βασίζονται στις ημερομηνίες των ανταγωνιστών τους.

    Το αποτέλεσμα μπερδεύει: Δύο σχεδόν πανομοιότυπα προϊόντα, συσκευασμένα την ίδια μέρα, μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικές ημερομηνίες λήξης.

    Οι ειδικοί λένε ότι οι ημερομηνίες λήξης δεν είναι κόλπο για να αγοράζετε περισσότερα, αλλά προϊόν ενός χαοτικού συστήματος. Και για τα περισσότερα τρόφιμα, η κατανάλωση μετά την ημερομηνία δεν αποτελεί ζήτημα υγείας.

    Ορισμένοι τονίζουν ότι πρέπει να δίνουμε προσοχή στις ετικέτες "να καταναλωθεί έως" και "λήγει στις", ειδικά στα ευπαθή προϊόντα. Το "κατά προτίμηση να καταναλωθεί έως" αναφέρεται συνήθως στην ποιότητα, ενώ το "να πωληθεί έως" απευθύνεται στους λιανοπωλητές για να ξέρουν πότε να ανανεώνουν το απόθεμα.

    Ποια τρόφιμα να προσέχουμε περισσότερο

    Τα κατεψυγμένα τρόφιμα συνήθως παραμένουν καλά έως και έναν χρόνο. Τα σφραγισμένα καρυκεύματα, τα έλαια και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα διαρκούν συχνά αρκετά χρόνια. Τα αυγά στο ψυγείο διατηρούνται τρεις έως πέντε εβδομάδες και τα γαλακτοκομικά που έχουν ανοιχτεί διαρκούν μία έως τρεις εβδομάδες.

    Οι πιο σημαντικές ημερομηνίες είναι σε κρέας και θαλασσινά, μη παστεριωμένο τυρί και γάλα, βρεφικές τροφές και τρόφιμα που παρασκευάζονται στο κατάστημα, λένε οι ειδικοί.

    Όμως η ημερομηνία στο ωμό κρέας "δεν αποτελεί εγγύηση" ότι θα διαρκέσει τόσο στο σπίτι, λέει η Μέριντιθ Καρόδερς, ειδικός ασφάλειας τροφίμων στην Υπηρεσία Επιθεώρησης Ασφάλειας Τροφίμων του USDA, επειδή τα οικιακά ψυγεία συχνά δεν είναι τόσο κρύα όσο των σούπερ μάρκετ.

    "Μόλις το φέρετε στο σπίτι, καλύτερα να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε μία έως δύο ημέρες για τα πουλερικά ή τέσσερις έως πέντε ημέρες για τα ωμά κόκκινα κρέατα όπως μοσχάρι, χοιρινό, μοσχαρίσιο και αρνί", σημειώνει.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    13:33 04/09

    Σουηδία: Η κυβέρνηση μειώνει στο μισό τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

    Η μείωση του ΦΠΑ θα είναι προσωρινή και θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2026 έως τον Δεκέμβριο του 2027.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    20:00 27/08

    Ακρίβεια: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε 32 βασικά προϊόντα

    Μπροστά σε έναν δεύτερο γύρο ακρίβειας βρίσκονται τα νοικοκυριά, χωρίς μάλιστα να έχουν επουλωθεί οι "πληγές" εκείνου που προηγήθηκε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο ερώτημα "ποια είναι τα...

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ

    14:49 26/08

    ΙΣΑ: Κυρώσεις σε ιατρούς που προβαίνουν σε εξέταση και χορήγηση γνωματεύσεων σε αθλούμενους εντός των χώρων αθλητικών σωματείων

    Έχει ήδη ενημερώσει την ΓΓΑ, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει τις Ομοσπονδίες και τα Αθλητικά Σωματεία.