Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 01-Αυγ-2025 07:35

    Οι καλύτερες τροφές για να διατηρούμε τη μυϊκή μας μάζα όσο μεγαλώνουμε

    215378575
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Καθώς μεγαλώνουμε, η απώλεια μυϊκής μάζας είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Συνήθως ξεκινά σταδιακά από την ηλικία των 30 ετών, αλλά γίνεται πιο αισθητή μετά τα 50, με την απώλεια να επιταχύνεται όσο προχωρούν τα χρόνια. Η βασική αιτία της μυϊκής φθοράς είναι η μείωση της παραγωγής ορμονών όπως η τεστοστερόνη και η αυξητική ορμόνη, που παίζουν ρόλο στην οικοδόμηση και διατήρηση των μυών. Επιπλέον, μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να συνθέτει νέες πρωτεΐνες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο ρυθμός καταστροφής τους.

    Η απώλεια μυϊκής μάζας όμως δεν επηρεάζει μόνο την εμφάνιση, αλλά και την κινητικότητα, την ισορροπία, τη δύναμη και την ποιότητα ζωής γενικότερα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων. Τα καλά νέα όμως είναι πως μπορεί να επιβραδυνθεί ή ακόμη και να αναστραφεί ως έναν βαθμό, μέσω της συστηματικής άσκησης με αντιστάσεις και της σωστής διατροφής.

    Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης και βιταμίνης D αποτελεί την καλύτερη "στρατηγική" για τη διατήρηση της μυϊκής απώλειας.

    Γιαούρτι: Το γιαούρτι βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και ταυτόχρονα υποστηρίζει την υγεία των οστών. Αποτελεί πολύ καλή πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, ιδιαίτερα το στραγγιστό, το οποίο περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη ανά μερίδα σε σχέση με το απλό. Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο και πολλές φορές εμπλουτισμένο με βιταμίνη D. Επιπλέον, περιέχει προβιοτικά, τα οποία ενισχύουν την υγεία του εντέρου και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

    Κοτόπουλο: Μια από τις πιο πλούσιες πηγές άπαχης ζωικής πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες του κοτόπουλου έχουν αμινοξέα πολύ κοντά σε αυτά του ανθρώπινου σώματος, κάτι που ενισχύει τη μυϊκή σύνθεση.

    Άπαχο μοσχάρι και γαλοπούλα: Παρέχουν πλήρη πρωτεΐνη και είναι ιδανικά για όσους επιθυμούν ποικιλία στη διατροφή τους χωρίς υπερβολικό λίπος.

    Όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια): Δεν είναι πλήρεις πρωτεΐνες, αλλά σε συνδυασμό με δημητριακά ή καρπούς προσφέρουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες.

    Σολομός: Εκτός από πρωτεΐνη, είναι πλούσιος σε βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

    Αυγά: Αποτελούν εξαιρετική πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης. Ο κρόκος είναι πλούσιος σε βιταμίνη D, γεγονός που καθιστά τα αυγά ιδανική τροφή για μυϊκή ενδυνάμωση.

    Γλυκοπατάτες: Αν και δεν είναι πρωτεϊνική τροφή, είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά όπως το β-καροτένιο, το οποίο φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη διατήρηση της μυϊκής λειτουργίας.

    Κόκκινες πιπεριές και άλλα λαχανικά με καροτενοειδή: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά που σχετίζονται με καλύτερη μυϊκή μάζα και δύναμη στους ηλικιωμένους. Άλλες καλές επιλογές είναι τα καρότα, οι ντομάτες και τα σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο και λάχανο.

    Οι παραπάνω τροφές, όταν εντάσσονται συστηματικά σε μια ισορροπημένη διατροφή, προσφέρουν στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση, τη διατήρηση και την αναδόμηση της μυϊκής μάζας. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης, βιταμίνης D, αντιοξειδωτικών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στη φυσιολογική φθορά των μυών που έρχεται με την ηλικία. Παράλληλα, η σωστή ενυδάτωση βοηθά τους μύες να διατηρούν τη λειτουργικότητά τους και να ανταποκρίνονται καλύτερα στην άσκηση. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:07 31/10

    Έτοιμος σε ένα μήνα ο ψηφιακός βοηθός για τον πολίτη - Ποιες οι δυνατότητες

    Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία

    00:01 31/10

    Η κοινή παραδοχή για τη γήρανση που ίσως είναι λανθασμένη

    Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    17:46 30/10

    ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    15:22 30/10

    Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

    Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.

    07:30 30/10

    Ζητείται λύση στο χάος με τα ράντζα στο νοσοκομείο "Αττικόν"

    Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.

    00:01 30/10

    Οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στον οργανισμό μας

    Ένα εργαστήριο προσπαθεί να τις ανακαλύψει.

    Γράφει η Nina Agrawal

    00:01 29/10

    Ένα χάπι θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη Νευροεπιστήμη

    Παρόλο που ο εγκέφαλος μπορεί να αναγεννηθεί, αυτή η διαδικασία είναι περιορισμένη.

    Γράφει η Rachel E. Gross

    16:46 27/10

    Άδ. Γεωργιάδης: Σημαντική μείωση στον χρόνο εξυπηρέτησης των ασθενών στα ΤΕΠ μετά το "βραχιολάκι"

    Όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης έχει πλέον διαμορφωθεί στις 3 ώρες και 30 λεπτά.

    07:30 27/10

    Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να προλάβουμε την εμφάνιση καρκίνου αργότερα – Ο ρόλος της παχυσαρκίας

    Η συνεχής αύξηση των περιστατικών καρκίνου μεταξύ ατόμων ηλικίας 20 έως 40 ετών προκαλεί ανησυχία.

    00:01 27/10

    Οκτώβριος: Μήνας φροντίδας και πρόληψης

    Ένα μήνυμα πρόληψης, δύναμης και ελπίδας για την υγεία του μαστού.

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος

    14:11 26/10

    Το μηχανισμό δράσης της ουσίας DMB που ανακαλύφθηκε στο ελαιόλαδο ερευνούν Έλληνες επιστήμονες

    Η DMB επιδρά κατά των φλεγμονών, των καρδιακών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

    00:01 24/10

    Τεχνητή νοημοσύνη και πρόληψη: Τι περιμένουμε

    Από την ανάλυση δεδομένων έως την πρόβλεψη κινδύνου για πολλές ασθένειες.

    ​​​​​​​Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη