Παρασκευή, 11-Αυγ-2023 08:36
Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν τρώμε φρούτα
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Τα οφέλη των φρούτων -μέρος και της μεσογειακής διατροφής- για την υγεία είναι γνωστά. Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση επτά τουλάχιστον μερίδων φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα μειώνει έως και 42% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Άλλη έρευνα έχει δείξει πως η κατανάλωση μόλις εκατό γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο από τον καρκίνο.
Τι πρέπει όμως να προσέχουμε όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων;
Ενώ τα περισσότερα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και θεωρούνται εξαιρετικά για αποτοξίνωση, το να πίνουμε νερό αμέσως μετά μπορεί να διαταράξει την πεπτική διαδικασία, να την επιβραδύνει και ενδεχομένως να προκαλέσει οξύτητα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν το σώμα μας προσλαμβάνει υπερβολικό νερό, τα νεφρά μπορεί να μην λειτουργούν τόσο καλά, κάτι που μπορεί να μας δημιουργήσει ναυτία και πονοκεφάλους. Καλύτερο είναι να περιμένουμε τουλάχιστον μία ώρα μετά την κατανάλωση φρούτων πριν πιούμε νερό.
Όταν δεν έχουμε χρόνο, συχνά προετοιμάζουμε γεύματα εκ των προτέρων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων. Ωστόσο, το να αφήνουμε τα κομμένα φρούτα για ώρα οδηγεί σε οξείδωση, γεγονός που μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, τείνουν να χάνουν τη γεύση τους. Καλύτερο είναι να πλένουμε και να καταναλώνουμε ολόκληρα τα φρούτα.
Ο φρέσκος χυμός φρούτων είναι μια υγιεινή επιλογή, όμως ο χυμός χάνει πολλά θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα ολόκληρα φρούτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαμβάνουμε τον αγαπημένο μας φρέσκο χυμό φρούτων, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης ολόκληρων φρούτων και χυμών για να μην χάνουμε θρεπτικά συστατικά.
Ενώ το δείπνο ενδείκνυται να είναι ελαφρύ και θρεπτικό, η επιλογή φρούτων μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα. Τα φυσικά σάκχαρα στα φρούτα μπορούν να οδηγήσουν στην έκκριση ορμονών που αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα, διαταράσσοντας τον ύπνο μας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σώμα μας χρειάζεται πρόσθετη προσπάθεια για να αφομοιώσει τα κρύα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων. Αυτό ισχύει και για άγουρα φρούτα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως δυσπεψία, οξύτητα, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Για να αποκομίσουμε πλήρως τα οφέλη των φρούτων, συνιστάται να τα καταναλώνουμε ώριμα σε θερμοκρασία δωματίου.
Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.
Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.
Το γονίδιο TP53 είναι ογκοκατασταλτικό.
Η χορήγηση της θεραπείας πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονιστικό ρόλο του Δρ. Μαρίνου Τσιατά, Παθολόγου Ογκολόγου και Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Αναλυτικά όλη η διαδικασία.
Παρόμοιο θρεπτικό προφίλ με τη μεσογειακή διατροφή.
Eμφανίζονται ολοένα συχνότερα στους κάτω των 50 ετών.
Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.
Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...
Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.
Smartphone σε παιδιά του δημοτικού; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...
Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.
Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.
Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.