Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 15-Οκτ-2025 07:30

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες έρευνες έχουν αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού - ακόμη και της νευροψυχολογικής λειτουργίας. Περιλαμβάνει κυρίως βακτήρια, αλλά και μύκητες και ιούς, τα οποία κατοικούν στο παχύ έντερο.

    Τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να διασπάσουν τροφές που μόνο του το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί. Για παράδειγμα, διαλύουν φυτικές ίνες και παράγουν ουσίες που λέγονται "βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα". Αυτές οι ουσίες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του εντέρου και βοηθούν να παραμένει υγιές το εντερικό τοίχωμα.

    Επιπλέον, ορισμένα βακτήρια παράγουν βιταμίνες- όπως η βιταμίνη Κ και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β-, ενώ βοηθούν και στην απορρόφηση μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα συμβάλλει στη σωστή κινητικότητα του εντέρου και στην ομαλή λειτουργία της πέψης.

    Επίσης, περίπου το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας βρίσκεται γύρω από το έντερο.  Όταν τα "καλά" και τα "κακά" βακτήρια βρίσκονται σε ισορροπία, το έντερο προστατεύεται από φλεγμονές και παθογόνους μικροοργανισμούς. Αν όμως αυτή η ισορροπία διαταραχθεί μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα, παχυσαρκία ή και διαταραχές του μεταβολισμού.

    Οι φυτικές ίνες αποτελούν ίσως το σημαντικότερο διατροφικό μέσο για την υποστήριξη του μικροβιώματος. Δρουν ως υπόστρωμα για τα ευεργετικά βακτήρια του παχέος εντέρου, τα οποία μέσω της ζύμωσης παράγουν βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα. Τρόφιμα πλούσια σε ίνες περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τη βρώμη, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τους σπόρους. Οι ειδικοί συνιστούν ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 25–30 γραμμαρίων φυτικών ινών για ενήλικες.

    Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα προβιοτικά που ενισχύουν τον πληθυσμό των ωφέλιμων βακτηρίων, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της μικροβιακής ισορροπίας, ιδίως μετά από περιόδους αντιβιοτικής αγωγής ή εντερικής δυσλειτουργίας. Φυσικές πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες, το κεφίρ και το ξινολάχανο. Η μπανάνα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο, τα σπαράγγια και τα μήλα βοηθούν και αυτά στην υγεία του εντέρου.

    Αντιθέτως, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων έχει συσχετιστεί διαταραχή της μικροβιακής ισορροπίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις, μεταβολικό σύνδρομο και πεπτικά προβλήματα. Η μέτρια κατανάλωση καφέ και αλκοόλ είναι επίσης σημαντική, καθώς η υπερβολή μπορεί να ερεθίσει το γαστρεντερικό σύστημα.

    Τέλος, η υγεία του εντέρου δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη διατροφή. Παράγοντες όπως ο ύπνος, το στρες και η σωματική δραστηριότητα επηρεάζουν άμεσα τη μικροβιακή ισορροπία. Ένας τρόπος ζωής που συνδυάζει ισορροπημένη διατροφή, επαρκή ανάπαυση και τακτική άσκηση δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την υγεία του εντέρου.

    Πηγή: TheTOC

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    15:22 30/10

    Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

    Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.

    07:30 30/10

    Ζητείται λύση στο χάος με τα ράντζα στο νοσοκομείο "Αττικόν"

    Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.

    00:01 30/10

    Οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στον οργανισμό μας

    Ένα εργαστήριο προσπαθεί να τις ανακαλύψει.

    Γράφει η Nina Agrawal

    15:00 29/10

    Έρευνα του Stanford καταρρίπτει όσα νομίζαμε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

    Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Stanford καταρρίπτει όσα γνωρίζαμε για τη χρήση και την λειτουργία των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αλλάζει την καθημερινή οδήγηση.

    00:01 29/10

    Ένα χάπι θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη Νευροεπιστήμη

    Παρόλο που ο εγκέφαλος μπορεί να αναγεννηθεί, αυτή η διαδικασία είναι περιορισμένη.

    Γράφει η Rachel E. Gross

    16:46 27/10

    Άδ. Γεωργιάδης: Σημαντική μείωση στον χρόνο εξυπηρέτησης των ασθενών στα ΤΕΠ μετά το "βραχιολάκι"

    Όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης έχει πλέον διαμορφωθεί στις 3 ώρες και 30 λεπτά.

    07:30 27/10

    Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να προλάβουμε την εμφάνιση καρκίνου αργότερα – Ο ρόλος της παχυσαρκίας

    Η συνεχής αύξηση των περιστατικών καρκίνου μεταξύ ατόμων ηλικίας 20 έως 40 ετών προκαλεί ανησυχία.

    00:01 27/10

    Οκτώβριος: Μήνας φροντίδας και πρόληψης

    Ένα μήνυμα πρόληψης, δύναμης και ελπίδας για την υγεία του μαστού.

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος

    14:11 26/10

    Το μηχανισμό δράσης της ουσίας DMB που ανακαλύφθηκε στο ελαιόλαδο ερευνούν Έλληνες επιστήμονες

    Η DMB επιδρά κατά των φλεγμονών, των καρδιακών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

    00:01 24/10

    Τεχνητή νοημοσύνη και πρόληψη: Τι περιμένουμε

    Από την ανάλυση δεδομένων έως την πρόβλεψη κινδύνου για πολλές ασθένειες.

    ​​​​​​​Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    07:30 23/10

    Το νέο όπλο κατά του καρκίνου μπορεί να υπάρχει ήδη στα εμβόλια mRNA

    Πώς "εκπαιδεύουν" το ανοσοποιητικό να πολεμά τους όγκους.

    00:01 23/10

    Κάνουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τους ιατρούς χειρότερους στη δουλειά τους;

    Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η συνεργασία με την ΤΝ μπορεί να έχει ένα κρυφό κόστος.

    Γράφει o Teddy Rosenbluth