Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 01-Δεκ-2025 07:34

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε. Πολλοί ειδικοί στην ιατρική και τη διατροφή ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τον "ιδανικό" τρόπο διατροφής, ωστόσο συχνά διαφωνούν μεταξύ τους σε βασικά σημεία. Ποιοι έχουν λοιπόν δίκιο… και ποιοι άδικο; Αν και οι λεπτομέρειες κάθε διατροφικού προτύπου διαφέρουν, όλες οι υγιεινές δίαιτες στηρίζονται σε πέντε κοινές αρχές, όπως σημειώνουν οι ειδικοί του Harvard:

    Πολλά φυτικά τρόφιμα

    Οι φυτικές τροφές- λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και σπόροι- μας προσφέρουν πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, καθώς και φυτικών ινών, που προστατεύουν την υγεία μας με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και ακόμη και αντικαρκινική δράση.

    Παρότι τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, έχουν σχετικά λίγες θερμίδες. Ο συνδυασμός υψηλής θρεπτικής αξίας και χαμηλής θερμιδικής αξίας σημαίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα είναι ευεργετική τόσο για την υγεία μας όσο και για τον έλεγχο του βάρους.

    Επειδή συχνά υποτιμούμε το μέγεθος των μερίδων φρούτων και λαχανικών που χρειαζόμαστε, οι διατροφολόγοι του Harvard δημιούργησαν το "Harvard Healthy Eating Plate", μια απλή γραφική απεικόνιση ενός υγιεινού γεύματος: το μισό πιάτο μας καλό είναι να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά.

    Επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης

    Πλήθος ερευνών δείχνει ότι είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης (φασόλια, φακές, προϊόντα σόγιας, ξηροί καρποί, σπόροι) καθώς και τα θαλασσινά προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη.

    Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης, σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα, είναι καθοριστική για να παραμείνουμε δυνατοί και υγιείς.

    Περιορισμός επεξεργασμένων τροφών

    Οι έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα οδηγεί σε αύξηση βάρους και σε δυσμενείς μεταβολές του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα.

    Για να ακολουθούμε το πιο υγιεινό διατροφικό πρότυπο, καλό είναι να βασιζόμαστε όσο γίνεται περισσότερο σε ολόκληρα τρόφιμα (όπως μπρόκολο, μήλα, αμύγδαλα) και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως σκέτο γιαούρτι, κονσέρβα τόνου, φυστικοβούτυρο χωρίς πρόσθετα).

    Η επεξεργασία συνήθως αφαιρεί θρεπτικά συστατικά και προσθέτει λίπη, σάκχαρα και νάτριο, καθώς και συντηρητικά και άλλα πρόσθετα.

    Περιορισμός κορεσμένων λιπαρών, πρόσθετων σακχάρων και αλατιού

    Τα κορεσμένα λιπαρά συνίσταται να μην υπερβαίνουν το 10% των ημερήσιων θερμίδων μας. Το ίδιο ισχύει και για τα πρόσθετα σάκχαρα, εκείνα δηλαδή που προστίθενται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία τους.

    Αν καταναλώνουμε περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι όχι περισσότερες από 200 θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από πρόσθετα σάκχαρα. Όσο για το νάτριο, καλό είναι να μένουμε κάτω από 2.300 mg ημερησίως, ενώ η μέση πρόσληψη ξεπερνά τα 3.400 mg.

    Ισορροπία και ποικιλία

    Για να καλύπτουμε τις θρεπτικές μας ανάγκες, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ποικιλία τροφών υψηλής θρεπτικής πυκνότητας από όλες τις ομάδες τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός μας.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:52 22/12

    Πώς λειτουργεί η δίαιτα 90-30-50 και γιατί όλο και περισσότεροι την ακολουθούν

    H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.

    09:42 21/12

    Υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης στις γιορτές - Ποιοι κινδυνεύουν και πώς προστατευόμαστε

    Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.

    11:44 19/12

    Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις οδοντικών εμφυτευμάτων

    Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων

    07:30 19/12

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς- Όσα πρέπει να γνωρίζουμε φέτος

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.

    19:17 18/12

    ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.

    11:51 18/12

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζει ενεργά το EU Safe Hearts Plan της Ε.Ε.

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.

    07:30 18/12

    Εναλλασσόμενη νηστεία μέρα παρά μέρα: Ο νέος τρόπος για απώλεια βάρους έχει υπέρ και κατά

    Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).

    07:30 18/12

    Δυσοίωνες προβλέψεις για τη φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2028

    Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.

    12:18 17/12

    Ανοσοθεραπεία στον Καρκίνο: Η επανάσταση που αλλάζει τη θεραπεία

    Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..

    07:30 17/12

    Πόσο μας προστατεύει το φετινό εμβόλιο από το νέο "υποκλάδο" Κ της γρίπης

    Η ανάδειξη ενός νέου υποκλάδου σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

    10:21 16/12

    Συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

    Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...

    07:30 15/12

    Πόσο σοβαρή είναι η παραλλαγή H3N2 της "σούπερ γρίπης"; Τα συμπτώματα και πώς θα προστατευτούμε

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".

    11:48 13/12

    Ο Δανός δότης σπέρματος, οι γενετικοί έλεγχοι, οι κίνδυνοι και τα κενά

    Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.

    08:00 13/12

    Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.