Παρασκευή, 21-Νοε-2025 08:06
Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Πόσο επικίνδυνα είναι fast food και έτοιμα σνακ για το έντερο μας; Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολύποδες στο έντερο πριν από τα 50 τους. Οι πολύποδες είναι μικρές "αναπτύξεις" που συνήθως δεν γίνονται καρκίνος, αλλά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα αν αφεθούν χωρίς παρακολούθηση.
Στη μελέτη, όπως μεταδίδει η Washington Post, παρακολουθήθηκαν για 24 χρόνια 29.105 γυναίκες νοσηλεύτριες στις ΗΠΑ. Όσες κατανάλωναν 9-10 μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων καθημερινά είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πολύποδες από εκείνες που έτρωγαν μόλις 3 μερίδες την ημέρα.
"Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως χαμηλά σε φυτικές ίνες και υψηλά σε ζάχαρη, αλάτι, λιπαρά και πρόσθετα", εξηγεί ο Δρ. Andrew T. Chan, γαστρεντερολόγος και επικεφαλής της μελέτης. "Η διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αυτών των πρώιμων αλλαγών στο έντερο".
Το ενδιαφέρον είναι ότι η αύξηση των πολυπόδων και του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ανθρώπους κάτω των 50 δεν εξηγείται μόνο από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα ή η καθιστική ζωή. Ταυτόχρονα, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν πλέον πάνω από το μισό των ημερήσιων θερμίδων μας, κάτι που μπορεί να συνδέεται με τις νέες τάσεις στην υγεία.
Στη μελέτη, οι συμμετέχουσες ανέφεραν τακτικά τι έτρωγαν από το 1991 έως το 2015. Τα πιο κοινά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν ψωμιά, δημητριακά πρωινού, σάλτσες και γλυκά ή ποτά με γλυκαντικές ουσίες. Η μελέτη δεν εντόπισε κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο ως "ένοχο", αλλά η συνολική κατανάλωση φαίνεται να παίζει ρόλο.
Κατά την παρακολούθηση, καταγράφηκαν 1.189 περιπτώσεις πολυπόδων τύπου αδενώματος, οι οποίοι μπορεί να γίνουν κακοήθεις αν δεν αφαιρεθούν. "Ακόμα και οι μικροί πολύποδες έχουν κάποια πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο, και ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο μεγαλώνει και ο πολυπόδας", προσθέτει ο Δρ. Chan.
Η μελέτη δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς η καθημερινή μας διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου, και ενισχύει τη σημασία της κατανάλωσης περισσότερων φυσικών και ανεπεξέργαστων τροφίμων.
Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.
Γράφει ο Γεώργιος Χρούσος
Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Οι εποχικές ιώσεις και τα κρούσματα γρίπης εξαπλώνονται.
Πολλοι influencers λένε πως ναι. Να τι σκέφτονται γιατροί και επιστήμονες
Γράφει η Dana G. Smith
Κάθε Νοέμβριο, το χαρακτηριστικό μουστάκι του Movember γίνεται σύμβολο μιας παγκόσμιας καμπάνιας ενημέρωσης για την ανδρική υγεία και ιδιαίτερα για τον καρκίνο του προστάτη.
Το στέλεχος Κ έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο βαριά συμπτώματα.
Η Euromedica στηρίζει την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με εξελιγμένες εξετάσεις και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό
Γράφει η Χριστίνα Τζιαφάλια
Ο κομβικός ρόλος της ανοσοθεραπείας στη σύγχρονη ογκολογική πρακτική και η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των καρκίνων του πνεύμονα και του μαστού για την επίτευξη του βέλτιστου...
Ο τακτικός έλεγχος μπορεί να αλλάξει τις πιθανότητες υπέρ σας σε τεσσάρων ειδών καρκίνους. Για τους υπόλοιπους τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι τόσο σαφή
Γράφει ο Simar Bajaj
Aυξάνεται η ανησυχία των ειδικών με τις πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εστιάζει στο θέμα "Διαβήτης και ευεξία στο περιβάλλον εργασίας".
Τι δείχνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025, το Stanford Club of Greece διοργανώνει την εκδήλωση "Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης; | Who’s that Type 1?", την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 18:00 στο St...
Η Σουηδία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά καθημερινού καπνίσματος στην Ευρώπη.
Λιγότερο γνωστά συμπτώματα, σπάνιες και ασυνήθιστες περιπτώσεις.