Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 10-Νοε-2025 07:54

    Μια δίαιτα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε μπορεί πράγματι να μειώσει τη χοληστερίνη

    Μια δίαιτα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε μπορεί πράγματι να μειώσει τη χοληστερίνη
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η μεσογειακή διατροφή έχει καθιερωθεί ως πρότυπο υγιεινής διατροφής, με πολλά και σημαντικά οφέλη για την καρδιά. Ωστόσο, μια λιγότερο γνωστή, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένη δίαιτα, η λεγόμενη "Portfolio Diet”, φαίνεται να προσφέρει αντίστοιχα οφέλη, με έμφαση στη μείωση της "κακής” χοληστερίνης (LDL).

    Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τον καθηγητή David Jenkins του Πανεπιστημίου του Τορόντο, γνωστό για τη συμβολή του στη διατροφολογία. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει μια διατροφή που να βασίζεται αποκλειστικά σε φυτικά συστατικά με αποδεδειγμένη καρδιοπροστατευτική δράση.

    Λέγεται έτσι γιατί η ιδέα της δίαιτας βασίζεται σε ένα "χαρτοφυλάκιο" τροφών, όπως το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να ρίξει σημαντικά τη χοληστερίνη. Όμως αν συνδυάσουμε πολλές τροφές που η καθεμιά βοηθά λίγο, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μεγάλο, όπως όταν έχεις ένα χαρτοφυλάκιο με διάφορες "επενδύσεις" που μαζί φέρνουν καλύτερο κέρδος.

    Η δίαιτα βασίζεται σε τέσσερις βασικές ομάδες τροφών:

    - Φυτικές ίνες (από βρώμη, κριθάρι, chia), που "παγιδεύουν” τη χοληστερίνη και βοηθούν στην αποβολή της από τον οργανισμό.

    -Φυτικές πρωτεΐνες (όπως σόγια, τόφου, φακές και ρεβίθια), που αντικαθιστούν το κόκκινο κρέας.

    -Ξηρούς καρπούς και σπόρους, πλούσιους σε καλά λιπαρά οξέα.

    -Φυτοστερόλες, δηλαδή φυσικές ουσίες που υπάρχουν στα δημητριακά ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς, στα φρούτα και στα λαχανικά.

    Αντίθετα, αποθαρρύνεται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, κόκκινου κρέατος, βουτύρου και γαλακτοκομικών υψηλών σε κορεσμένα λιπαρά.

    Η "Portfolio Diet” δεν απαιτεί ριζική αλλαγή διατροφής, μεταδίδει το CNBC. Όπως σημειώνει η ερευνήτρια Andrea Glenn από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ακόμη και μερικές μικρές αλλαγές, όπως η προσθήκη περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών ή βρώμης στο πρωινό, μπορούν να φέρουν ορατά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.

    "Όσο περισσότερα στοιχεία της διατροφής αυτής εντάσσει κανείς στο καθημερινό του μενού, τόσο αυξάνεται και η προστασία από καρδιακές παθήσεις", τονίζει η Glenn.

    Τα οφέλη για τη χοληστερίνη

    Οι πρώτες μελέτες του Jenkins έδειξαν ότι η "Portfolio Diet” μπορεί να μειώσει τα επίπεδα LDL χοληστερίνης έως και 30%, ποσοστό συγκρίσιμο με αυτό ορισμένων φαρμάκων. Νεότερη ανάλυση δεδομένων κατέγραψε 14% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ όσων ακολουθούσαν παρόμοιο διατροφικό πρότυπο.

    Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποδειχθεί πλήρως η αιτιώδης σχέση, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

    Τι μπορούμε να τρώμε για να προστατεύσουμε την καρδιά μας; Η μέρα μπορεί να ξεκινήσει με ένα μπολ βρώμης με φυτικό ρόφημα και λίγα καρύδια ή αμύγδαλα. Οι διαλυτές ίνες της βρώμης βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερίνης, ενώ οι ξηροί καρποί προσφέρουν υγιή λιπαρά που προστατεύουν την καρδιά.

    Το μεσημεριανό μπορεί να είναι ένα πιάτο φακές ή ρεβίθια, συνοδευμένα από άφθονα λαχανικά και λίγο ελαιόλαδο. Το απόγευμα, ένα σνακ με ένα μικρό γιαούρτι φυτικής προέλευσης ή μερικά αμύγδαλα κρατά τη διάθεση σταθερή και αποτρέπει την υπερκατανάλωση το βράδυ. Το δείπνο παραμένει απλό: ψητά λαχανικά, λίγο καστανό ρύζι ή κινόα και, για όσους το επιθυμούν, μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μαλακή μαργαρίνη εμπλουτισμένη με φυτικές στερόλες.

    Πηγή: TheTOC

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    00:01 21/11

    Χρόνιο στρες: Η ασθένεια του σήμερα

    Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Γράφει ο  Γεώργιος Χρούσος