Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 15-Οκτ-2025 07:30

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες έρευνες έχουν αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού - ακόμη και της νευροψυχολογικής λειτουργίας. Περιλαμβάνει κυρίως βακτήρια, αλλά και μύκητες και ιούς, τα οποία κατοικούν στο παχύ έντερο.

    Τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να διασπάσουν τροφές που μόνο του το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί. Για παράδειγμα, διαλύουν φυτικές ίνες και παράγουν ουσίες που λέγονται "βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα". Αυτές οι ουσίες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του εντέρου και βοηθούν να παραμένει υγιές το εντερικό τοίχωμα.

    Επιπλέον, ορισμένα βακτήρια παράγουν βιταμίνες- όπως η βιταμίνη Κ και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β-, ενώ βοηθούν και στην απορρόφηση μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα συμβάλλει στη σωστή κινητικότητα του εντέρου και στην ομαλή λειτουργία της πέψης.

    Επίσης, περίπου το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας βρίσκεται γύρω από το έντερο.  Όταν τα "καλά" και τα "κακά" βακτήρια βρίσκονται σε ισορροπία, το έντερο προστατεύεται από φλεγμονές και παθογόνους μικροοργανισμούς. Αν όμως αυτή η ισορροπία διαταραχθεί μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα, παχυσαρκία ή και διαταραχές του μεταβολισμού.

    Οι φυτικές ίνες αποτελούν ίσως το σημαντικότερο διατροφικό μέσο για την υποστήριξη του μικροβιώματος. Δρουν ως υπόστρωμα για τα ευεργετικά βακτήρια του παχέος εντέρου, τα οποία μέσω της ζύμωσης παράγουν βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα. Τρόφιμα πλούσια σε ίνες περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τη βρώμη, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τους σπόρους. Οι ειδικοί συνιστούν ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 25–30 γραμμαρίων φυτικών ινών για ενήλικες.

    Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα προβιοτικά που ενισχύουν τον πληθυσμό των ωφέλιμων βακτηρίων, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της μικροβιακής ισορροπίας, ιδίως μετά από περιόδους αντιβιοτικής αγωγής ή εντερικής δυσλειτουργίας. Φυσικές πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες, το κεφίρ και το ξινολάχανο. Η μπανάνα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο, τα σπαράγγια και τα μήλα βοηθούν και αυτά στην υγεία του εντέρου.

    Αντιθέτως, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων έχει συσχετιστεί διαταραχή της μικροβιακής ισορροπίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις, μεταβολικό σύνδρομο και πεπτικά προβλήματα. Η μέτρια κατανάλωση καφέ και αλκοόλ είναι επίσης σημαντική, καθώς η υπερβολή μπορεί να ερεθίσει το γαστρεντερικό σύστημα.

    Τέλος, η υγεία του εντέρου δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη διατροφή. Παράγοντες όπως ο ύπνος, το στρες και η σωματική δραστηριότητα επηρεάζουν άμεσα τη μικροβιακή ισορροπία. Ένας τρόπος ζωής που συνδυάζει ισορροπημένη διατροφή, επαρκή ανάπαυση και τακτική άσκηση δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την υγεία του εντέρου.

    Πηγή: TheTOC

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    18:19 24/11

    Α. Γεωργιάδης: Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία δεν αποτυπώνει τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης

    Βέβαιος ότι "του χρόνου οι δείκτες θα έχουνε βελτιωθεί πάρα πολύ" εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    12:31 23/11

    Ειρ. Αγαπηδάκη: Ενισχύονται οι Κινητές Ομάδες Υγείας – 5.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν σε 15 ημέρες

    Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, μόνο τον μήνα Νοέμβριο, πραγματοποιούν επισκέψεις σε 900 περιοχές ανά την επικράτεια.

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    00:01 21/11

    Χρόνιο στρες: Η ασθένεια του σήμερα

    Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Γράφει ο  Γεώργιος Χρούσος

    14:10 20/11

    Προοπτικές στη μεταμόσχευση μήτρας: Μια ζωοποιός μεταμόσχευση

    Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

    16:30 16/11

    Έρευνα: Σκοτώνει και η πολύ χαμηλή ταχύτητα

    Σοκάρουν τα στοιχεία από την Μεγάλη Βρετανία για το πόσα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα προκαλούνται από την πολύ χαμηλή ταχύτητα και όχι μόνο από την υπερβολική.

    10:48 16/11

    Γραφείο για τα fake news από τον ΕΟΔΥ - Mέσα στον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο

    Πρόσφατα δημιουργήθηκε Γραφείο για fake news και μάλιστα είναι σε φάση στελέχωσης.