Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 07-Οκτ-2025 09:15

    Η βελτίωση της καρδιακής υγείας των νέων ενηλίκων μειώνει τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιαγγειακών παθήσεων

    Η βελτίωση της καρδιακής υγείας των νέων ενηλίκων μειώνει τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιαγγειακών παθήσεων
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

     Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά, όπως διαπιστώνει μια νέα μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "JAMA Network Open".

    Παρά την πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών για τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), αυτές παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Δεδομένα των τελευταίων δέκα ετών δείχνουν επιβράδυνση και αντιστροφή της μείωσης της νοσηρότητας και θνησιμότητας από CVD. Αυτές οι τάσεις μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω από την επικράτηση της μειωμένης καρδιακής υγείας, ιδιαίτερα στους νεαρούς ενήλικες.

    Το 2022, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δημιούργησε την έννοια των Life's Essential 8 (LE8) ως έναν τρόπο για να αξιολογήσουν οι άνθρωποι την τρέχουσα υγεία της καρδιάς τους και να βρουν τρόπους να τη βελτιώσουν μετρήσιμα κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους: καλύτερη διατροφή, περισσότερη δραστηριότητα, διακοπή του καπνίσματος, υγιεινό ύπνο, διαχείριση βάρους, έλεγχο της χοληστερόλης και διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης.

    Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης εξέτασε τις βαθμολογίες LE8 χιλιάδων νεαρών ενηλίκων 18 ετών και άνω, οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη "Coronary Artery Risk Development in Young Adults/CARDIA". Παρατήρησε ότι αυτά τα πρότυπα του υγιεινού τρόπου ζωής και η διατήρησή τους σχετίζονταν με την καρδιαγγειακή υγεία τα επόμενα 20 χρόνια.

     Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα των οποίων οι βαθμολογίες LE8 ήταν πάντα υψηλές είχαν πολύ χαμηλό κίνδυνο για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια αργότερα. Τα άτομα που ξεκίνησαν με μόνο μέτρια υγεία της καρδιάς και τη διατήρησαν με την πάροδο του χρόνου είχαν διπλάσιο κίνδυνο, ενώ τα άτομα που πέρασαν από μέτρια σε χαμηλή καρδιακή υγεία με την πάροδο του χρόνου είχαν δέκα φορές υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    00:01 21/11

    Χρόνιο στρες: Η ασθένεια του σήμερα

    Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Γράφει ο  Γεώργιος Χρούσος

    14:10 20/11

    Προοπτικές στη μεταμόσχευση μήτρας: Μια ζωοποιός μεταμόσχευση

    Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

    00:01 20/11

    Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να ενισχύσουν το προσδόκιμο ζωής;

    Πολλοι influencers λένε πως ναι. Να τι σκέφτονται γιατροί και επιστήμονες

    Γράφει η Dana G. Smith

    07:30 19/11

    Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο στέλεχος Κ της γρίπης

    Το στέλεχος Κ έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο βαριά συμπτώματα.

    07:30 17/11

    Γιατί η γρίπη θα είναι πιο μεταδοτική φέτος τον χειμώνα

    Aυξάνεται η ανησυχία των ειδικών με τις πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.

    08:46 14/11

    Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: 1 στους 9 ενήλικες ζει με διαβήτη

    Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εστιάζει στο θέμα "Διαβήτης και ευεξία στο περιβάλλον εργασίας".

    07:30 14/11

    Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις συνταγές αντιβιοτικών, ουραγός στους προληπτικούς ελέγχους

    Τι δείχνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα.