Πέμπτη, 02-Οκτ-2025 20:05
Ρούτσι: Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να κάνει εκταφή χωρίς την έγκρισή μου

Την απεργία πείνας για 18η διαδοχική ημέρα συνεχίζει στην πλατεία Συντάγματος ο Πάνος Ρούτσι, πατέρας θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, επιμένοντας ότι δεν αρκεί η εκταφή της σορού του γιου του, χωρίς να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις.
"Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση, να μην τολμήσει να κάνει εκταφή στον τάφο του παιδιού μου, χωρίς την έγκρισή μου. Γιατί εμείς ζητάμε και τοξικολογικές εξετάσεις και όχι μόνο τεστ DNA. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει πολύ καλά", τόνισε χαρακτηριστικά στον φακό του Orange Press Agency.
Ο Πάνος Ρούτσι, παρότι εμφανώς καταπονημένος, νωρίτερα διέψευσε ότι αρνήθηκε ιατρική βοήθεια όταν του προτάθηκε από το ΕΚΑΒ και σημείωσε ότι οι διασώστες τον ρώτησαν εάν χρειάζεται κάτι και εκείνος απάντησε: "Όχι παιδιά, ευχαριστώ, είμαι μια χαρά, ήρθε γιατρός και με είδε".
Δηλώσεις έκανε και η μητέρα του Ντένις, Μιρέλα, σύζυγος του Πάνου Ρούτσι. "Κάτι απλά και ξεκάθαρα. Ουδέποτε η κυρία Κωνσταντοπούλου παρότρυνε τον Παναγιώτη να κάνει απεργία πείνας, γιατί ακούστηκε και αυτό. Ήταν καθαρά απόφαση του Παναγιώτη, του άντρα μου, να κατέβει Αθήνα και να κάνει απεργία πείνας για το αυτονόητο. Αυτό πρέπει να σταματήσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης. Ξεκάθαρα. Δεν γνώριζα ούτε εγώ ότι ο Παναγιώτης θα κατέβει να κάνει απεργία πείνας", σημείωσε αρχικά.
"Δεύτερον", πρόσθεσε η κυρία Ρούτσι, "ουδέποτε μέχρι στιγμής έχουμε λάβει επίσημη ενημέρωση για την άδεια εκταφής. Ουδέποτε ζητήσαμε αναβολή, ουδέποτε. Και κάτι άλλο. Το ότι, εμείς αυτό που έχουμε ζητήσει είναι να μάθουμε την αιτία θανάτου του παιδιού μας. Αυτό σημαίνει τοξικολογικές εξετάσεις, οποιεσδήποτε άλλες βιοχημικές εξετάσεις και DNA. Δεν θα κάνει πίσω ο σύζυγός μου, εάν δεν δοθούν οι τοξικολογικές εξετάσεις".
Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγορος της οικογένειας, δήλωσε ότι "ο Πάνος Ρούτσι παρακολουθείται από ομάδα γιατρών. Με δηλώσεις της η κυρία Όλγα Κοσμοπούλου, εξαίρετη γιατρός που εθελοντικά συνδράμει, έχει κατ' επανάληψη ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας του και παρακολουθείται και από το Γενικό Κρατικό, απ' τους γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, όπου θα μεταβεί και αύριο και είχε μεταβεί και την προηγούμενη Παρασκευή".
Στη συνέχεια, η κυρία Κωνσταντοπούλου έστρεψε τα "πυρά" της στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υπογραμμίζοντας: "Ας απαντήσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων γιατί καλύπτει δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι αρνούνται να πράξουν το καθήκον τους και να διατάξουν την επιβεβλημένη τοξικολογική εξέταση, που σε κάθε δυστύχημα γίνεται, σε κάθε φωτιά γίνεται, κάθε ιατροδικαστής γνωρίζει ότι οφείλει να πάρει δείγμα και να την κάνει. Γιατί καλύπτουν αυτούς που κατέστρεψαν τα δείγματα και αυτούς που σήμερα διατάσσουν εκταφή, τέτοια δραματική πράξη, χωρίς καν να γίνει τοξικολογική εξέταση".
Καταληκτικά η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε: "Εγώ παραμένω στο πλευρό της οικογένειας με αγωνία. Η απεργία πείνας είναι ένα ιερό δικαίωμα, το οποίο δεν μπορεί να επηρεάσει κανένας άνθρωπος, γιατί είναι μία πολύ εσωτερική απόφαση του ανθρώπου να την πάρει, και η στοχοποίηση του απεργού πείνας και όποιου τον συνδράμει είναι μία επιχείρηση κουκουλώματος, συγκάλυψης, μπαζώματος, απ' αυτές που η κυβέρνηση, δυστυχώς, δρομολογεί όλον αυτόν τον καιρό κατά της αλήθειας για το έγκλημα των Τεμπών".
Πηγή: TheToc
"Αυτοί που πρωταγωνίστησαν στην τοξικότητα και κάποιοι ήταν συνεργάτες του κ. Τρίπρα, δεν έχουν αντιπρόταση και πρόγραμμα".
"Ευτυχώς θα ξεκινήσει οσονούπω η δίκη για να φανούν όλα εκεί, να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να προχωρήσει η χώρα την πορεία της χωρίς περαιτέρω διχασμούς".
Aπό το εξωτερικό ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας.
"Με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του κ. Γεωργιάδη, που ισχυριζόταν ότι αν γίνει δεκτό το αίτημα του κ. Ρούτσι θα καθυστερήσει η δίκη".
Η Ιταλική κυβέρνηση επιμένει να ζητεί μείωση της αποζημίωσης και να αποποιείται ευθύνες.
"Σήμερα επιβεβαιώθηκε περίτρανα, ότι η συσκότιση, η συγκάλυψη, οι μεθοδεύσεις για να θαφτεί βαθιά η αλήθεια, δεν επικράτησαν".
Αποκλειστική συνέντευξη στην DW και τη Μαρία Ρηγούτσου.
"Αυτό είναι το αυτονόητο καθήκον μας απέναντι σε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους. Αντί να το αναγνωρίσει, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να παραπληροφορεί".
Ο Πάνος Ρούτσι σταματά την απεργία πείνας μετά από 23 ημέρες.
Τι αναφέρει σε δήλωσή της.
Η νομική φόρμουλα βρέθηκε δια της ανάσυρσης δικογραφίας για τυχόν ευθύνες ιατροδικαστών.
Οι εισαγγελικές Αρχές της Λάρισας προχωρούν σε ενημέρωση των δικηγόρων όλων των οικογενειών.
Απευθυνόμενη στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας.
Εντός της ημέρας αναμένεται η σχετική ανακοίνωση από τη Δικαιοσύνη - Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δεν υπάρχει καμία θετική απάντηση σε κανένα αίτημά μας.
"Να δώσουν την εντολή για το παιδί μου για τοξικολογικές εξετάσεις, διαφορετικά δε φεύγουμε, παραμένουμε εδώ μέχρι τέλους" ανέφερε ο Πάνος Ρούτσι.
Η "ανθρωπιά" έγινε επάγγελμα και η "αλληλεγγύη" επιχείρηση. Στην Ελλάδα του 2025, ο πόνος πουλά. Κάποιοι θησαυρίζουν. Πολιτικά και όχι μόνο.