Σάββατο, 13-Σεπ-2025 08:00
Ποιες τροφές καταπολεμούν το φούσκωμα και βοηθούν τη χλωρίδα του εντέρου

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Το έντερό μας δεν βοηθά μόνο την πέψη. Δεν είναι τυχαίο πως θεωρείται "δεύτερος εγκέφαλος", αφού επηρεάζει το ανοσοποιητικό, την ενέργεια, ακόμη και τη διάθεσή μας. Για να λειτουργεί όμως σωστά χρειάζεται προβιοτικά, δηλαδή "καλά" βακτήρια.
Όταν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα "καλά" και τα "κακά" βακτήρια, ο οργανισμός η πέψη γίνεται σωστά, το ανοσοποιητικό είναι πιο δυνατό και η διάθεση πιο σταθερή. Αν όμως αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα όπως φουσκώματα, κόπωση, συχνές λοιμώξεις ή ακόμη και ψυχολογικές μεταπτώσεις.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι καλύτερο να παίρνουμε τα προβιοτικά μας από φυσικές πηγές, δηλαδή από ζυμωμένα τρόφιμα. Έτσι, ο οργανισμός μας τα απορροφά με πιο φυσικό και ασφαλή τρόπο.
Χάρη στη ζύμωση τα τρόφιμα αποκτούν περισσότερες βιταμίνες και ένζυμα. Έτσι οι καλύτερες πηγές προβιοτικών προέρχονται από ζυμωμένα τρόφιμα.
Μια από τις καλύτερες πηγές είναι το γιαούρτι, που περιέχει ζωντανές καλλιέργειες και είναι εύκολο να ενταχθεί σε καθημερινά γεύματα, από το πρωινό μέχρι τις σαλάτες. Επίσης το κεφίρ, γιατί έχει ακόμη περισσότερα και διαφορετικά είδη καλών βακτηρίων, προσφέροντας σημαντική ώθηση στην πέψη και την άμυνα του οργανισμού.
Το ψωμί με προζύμι προσφέρει μια πιο εύπεπτη μορφή δημητριακών και συμβάλλει στη διατήρηση της μικροχλωρίδας του εντέρου, ενώ ορισμένα τυριά, όπως το γκούντα και το ένταμ, διατηρούν ζωντανές καλλιέργειες και παράλληλα δίνουν ασβέστιο για γερά οστά.
Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων δεν έχει μόνο άμεσο όφελος στην πέψη. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στη μείωση του φουσκώματος, στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και, σύμφωνα με έρευνες, μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και στη μείωση του άγχους.
Στον αντίποδα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων, ευνοεί την ανάπτυξη "κακών" βακτηρίων, ενώ η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να εξοντώσει ακόμη και τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος "κανόνας" για το πόσα προβιοτικά χρειαζόμαστε κάθε μέρα. Η γενική συμβουλή είναι απλή: βάλτε όσο πιο συχνά μπορείτε ζυμωμένα τρόφιμα στη διατροφή σας. Ακόμη και μικρές ποσότητες, αν τις καταναλώνετε τακτικά, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία του εντέρου.
Τι λέει η σχετική εγκύκλιος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Νίτσα.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν έξι νέα εγχώρια κρούσματα.
Σε αναστολή καθηκόντων βρίσκεται ο διευθυντής χειρουργικής κλινικής του Ιππακρατείου.
Τα δεδομένα, μέσω της εφαρμογής, θα μπορούν να κοινοποιούνται απευθείας στο γιατρό μας.
Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.
Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.
Τι έδειξε νέα μελέτη.
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου.
Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...
Δεν αρκεί να κόψουμε μόνο το αλάτι.
Από τις 14 Ιουλίου που ξεκίνησε η αποστολή των SMS.