Παρασκευή, 12-Σεπ-2025 08:00
Ποιες τροφές καταπολεμούν το φούσκωμα και βοηθούν τη χλωρίδα του εντέρου
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Το έντερό μας δεν βοηθά μόνο την πέψη. Δεν είναι τυχαίο πως θεωρείται "δεύτερος εγκέφαλος", αφού επηρεάζει το ανοσοποιητικό, την ενέργεια, ακόμη και τη διάθεσή μας. Για να λειτουργεί όμως σωστά χρειάζεται προβιοτικά, δηλαδή "καλά" βακτήρια.
Όταν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα "καλά" και τα "κακά" βακτήρια, ο οργανισμός η πέψη γίνεται σωστά, το ανοσοποιητικό είναι πιο δυνατό και η διάθεση πιο σταθερή. Αν όμως αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα όπως φουσκώματα, κόπωση, συχνές λοιμώξεις ή ακόμη και ψυχολογικές μεταπτώσεις.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι καλύτερο να παίρνουμε τα προβιοτικά μας από φυσικές πηγές, δηλαδή από ζυμωμένα τρόφιμα. Έτσι, ο οργανισμός μας τα απορροφά με πιο φυσικό και ασφαλή τρόπο.
Χάρη στη ζύμωση τα τρόφιμα αποκτούν περισσότερες βιταμίνες και ένζυμα. Έτσι οι καλύτερες πηγές προβιοτικών προέρχονται από ζυμωμένα τρόφιμα.
Μια από τις καλύτερες πηγές είναι το γιαούρτι, που περιέχει ζωντανές καλλιέργειες και είναι εύκολο να ενταχθεί σε καθημερινά γεύματα, από το πρωινό μέχρι τις σαλάτες. Επίσης το κεφίρ, γιατί έχει ακόμη περισσότερα και διαφορετικά είδη καλών βακτηρίων, προσφέροντας σημαντική ώθηση στην πέψη και την άμυνα του οργανισμού.
Το ψωμί με προζύμι προσφέρει μια πιο εύπεπτη μορφή δημητριακών και συμβάλλει στη διατήρηση της μικροχλωρίδας του εντέρου, ενώ ορισμένα τυριά, όπως το γκούντα και το ένταμ, διατηρούν ζωντανές καλλιέργειες και παράλληλα δίνουν ασβέστιο για γερά οστά.
Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων δεν έχει μόνο άμεσο όφελος στην πέψη. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στη μείωση του φουσκώματος, στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και, σύμφωνα με έρευνες, μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και στη μείωση του άγχους.
Στον αντίποδα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων, ευνοεί την ανάπτυξη "κακών" βακτηρίων, ενώ η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να εξοντώσει ακόμη και τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος "κανόνας" για το πόσα προβιοτικά χρειαζόμαστε κάθε μέρα. Η γενική συμβουλή είναι απλή: βάλτε όσο πιο συχνά μπορείτε ζυμωμένα τρόφιμα στη διατροφή σας. Ακόμη και μικρές ποσότητες, αν τις καταναλώνετε τακτικά, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία του εντέρου.
Επηρεάζουν τα κέντρα ανταμοιβής και οδηγούν σε φαύλο κύκλο υπερφαγίας.
Πώς προκαλείται οξεία δηλητηρίαση.
Από την ανάλυση δεδομένων έως την πρόβλεψη κινδύνου για πολλές ασθένειες.
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πώς "εκπαιδεύουν" το ανοσοποιητικό να πολεμά τους όγκους.
Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η συνεργασία με την ΤΝ μπορεί να έχει ένα κρυφό κόστος.
Γράφει o Teddy Rosenbluth
Καθώς διανύουμε τον Οκτώβριο, τον Μήνα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, η VML και η WPP Media ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, δημιουργώντας μια...
1 στους 8 έχει κάνει έστω και μια φορά χρήση κάποιας παράνομης ουσίας.
Τα βλαστοκύτταρα καταπολεμούν τις ασθένειες εκ των έσω. Αλλά δεν είναι όλες οι θεραπείες ίδιες.
Γράφει η Mohana Ravindranath
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επιστημονική γνωμοδότηση.
Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Μόλις 6 στις 10 αξονικές τομογραφίες είναι πραγματικά αναγκαίες.
Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.
Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.
Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,
Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.