Παρασκευή, 12-Σεπ-2025 08:00
Ποιες τροφές καταπολεμούν το φούσκωμα και βοηθούν τη χλωρίδα του εντέρου

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Το έντερό μας δεν βοηθά μόνο την πέψη. Δεν είναι τυχαίο πως θεωρείται "δεύτερος εγκέφαλος", αφού επηρεάζει το ανοσοποιητικό, την ενέργεια, ακόμη και τη διάθεσή μας. Για να λειτουργεί όμως σωστά χρειάζεται προβιοτικά, δηλαδή "καλά" βακτήρια.
Όταν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα "καλά" και τα "κακά" βακτήρια, ο οργανισμός η πέψη γίνεται σωστά, το ανοσοποιητικό είναι πιο δυνατό και η διάθεση πιο σταθερή. Αν όμως αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα όπως φουσκώματα, κόπωση, συχνές λοιμώξεις ή ακόμη και ψυχολογικές μεταπτώσεις.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι καλύτερο να παίρνουμε τα προβιοτικά μας από φυσικές πηγές, δηλαδή από ζυμωμένα τρόφιμα. Έτσι, ο οργανισμός μας τα απορροφά με πιο φυσικό και ασφαλή τρόπο.
Χάρη στη ζύμωση τα τρόφιμα αποκτούν περισσότερες βιταμίνες και ένζυμα. Έτσι οι καλύτερες πηγές προβιοτικών προέρχονται από ζυμωμένα τρόφιμα.
Μια από τις καλύτερες πηγές είναι το γιαούρτι, που περιέχει ζωντανές καλλιέργειες και είναι εύκολο να ενταχθεί σε καθημερινά γεύματα, από το πρωινό μέχρι τις σαλάτες. Επίσης το κεφίρ, γιατί έχει ακόμη περισσότερα και διαφορετικά είδη καλών βακτηρίων, προσφέροντας σημαντική ώθηση στην πέψη και την άμυνα του οργανισμού.
Το ψωμί με προζύμι προσφέρει μια πιο εύπεπτη μορφή δημητριακών και συμβάλλει στη διατήρηση της μικροχλωρίδας του εντέρου, ενώ ορισμένα τυριά, όπως το γκούντα και το ένταμ, διατηρούν ζωντανές καλλιέργειες και παράλληλα δίνουν ασβέστιο για γερά οστά.
Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων δεν έχει μόνο άμεσο όφελος στην πέψη. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στη μείωση του φουσκώματος, στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και, σύμφωνα με έρευνες, μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και στη μείωση του άγχους.
Στον αντίποδα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων, ευνοεί την ανάπτυξη "κακών" βακτηρίων, ενώ η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να εξοντώσει ακόμη και τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος "κανόνας" για το πόσα προβιοτικά χρειαζόμαστε κάθε μέρα. Η γενική συμβουλή είναι απλή: βάλτε όσο πιο συχνά μπορείτε ζυμωμένα τρόφιμα στη διατροφή σας. Ακόμη και μικρές ποσότητες, αν τις καταναλώνετε τακτικά, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία του εντέρου.
Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.
Στα διαθέσιμα εμβόλια θα υπάρχει και το ρινικό.
Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.
Με χιούμορ και αμεσότητα, το τηλεοπτικό σποτ του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει τον νέο, ενιαίο αριθμό επικοινωνίας για υπηρεσίες υγείας.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε από την παρουσίαση της διακήρυξης του επιστημονικού φορέα SCOHRE των προτάσεών του για την ενσωμάτωση της μείωσης της βλάβης στις πολιτικές περιορισμού του καπνίσματος.
Πριν κάποιος υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο, σχεδόν πάντα εμφανίζονται σημάδια.
Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή ως νέου Προέδρου της FUE Europe Society of Hair Restoration αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ελληνική ιατρική.
Με τρεις τρόπους θα κλείνουμε από σήμερα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.
Έναρξη της λειτουργίας της καινοτόμου και πρωτοποριακής Επιστημονικής Επιτροπής Κύησης Υψηλού Κινδύνου.
Πάνω από το 99% των ατόμων που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου χρόνια νωρίτερα.
Αν και μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία.
Τι αποκάλυψε έρευνα τριών χρόνων για τον τρόπο ζωής της.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.
Τα τελευταία χρόνια η εικόνα αλλάζει ανησυχητικά.
Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.