Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 05-Σεπ-2025 08:08

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η συχνή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs), όπως είναι τα αλλαντικά, τα μπισκότα, τα αναψυκτικά, τα παγωτά και ορισμένα δημητριακά πρωινού, δεν συνδέεται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις, αλλά επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του σπέρματος και τη μεταβολική υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism.

    Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις θερμίδες. Η ίδια η φύση της βιομηχανικής επεξεργασίας τους καθιστά αυτά τα τρόφιμα επιβαρυντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη και όταν η θερμιδική πρόσληψη ήταν ίδια, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν UPFs παρουσίασαν αύξηση βάρους και λίπους, ορμονικές διαταραχές και υψηλότερα επίπεδα χημικών όπως οι φθαλικές ενώσεις στο αίμα τους.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης σε συνεργασία με διεθνείς φορείς, με τη συμμετοχή 43 υγιών ανδρών ηλικίας 20–35 ετών. Σε ελεγχόμενες συνθήκες, κάθε συμμετέχων ακολούθησε τόσο μια διατροφή με φυσικά τρόφιμα όσο και μια διατροφή πλούσια σε UPFs για τρεις εβδομάδες. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: επιδείνωση ποιότητας σπέρματος, αύξηση βάρους, διαταραχές στις τιμές χοληστερίνης και πίεσης.

    Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έχει οδηγήσει σε χειρότερη υγεία εκατομμύρια ανθρώπους. Πρόκειται για βιομηχανικά παρασκευασμένα προϊόντα που περιέχουν πολλά πρόσθετα (συντηρητικά, γλυκαντικά, χρωστικές, ενισχυτικά γεύσης κ.λπ.) και έχουν υποστεί έντονη επεξεργασία, ώστε να διαφέρουν σημαντικά από το αρχικό φυσικό τρόφιμο.

    Συνήθως είναι έτοιμα προς κατανάλωση ή έτοιμα προς ζέσταμα, με μεγάλο χρόνο ζωής στο ράφι:

    -Αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά

    -Συσκευασμένα σνακ (τσιπς, γαριδάκια, μπισκότα)

    -Παγωτά, σοκολάτες, μπάρες δημητριακών

    -Αλλαντικά, λουκάνικα, έτοιμα burgers

    -Δημητριακά πρωινού με ζάχαρη

    -Προμαγειρεμένα γεύματα και fast food

     

    Πλήθος ερευνών δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Η συχνή κατανάλωσή τους αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και μεταβολικών διαταραχών, εξαιτίας των "κρυφών" θερμίδων και της χαμηλής θρεπτικής τους αξίας, ενώ σχετίζεται επίσης με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερίνη. Επιπλέον, έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς και διαφόρων μορφών καρκίνου, με πιο χαρακτηριστικό τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

    Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: η στροφή προς λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο την καρδιομεταβολική και ψυχική υγεία, αλλά και τη γονιμότητα των ανδρών.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.