Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 02-Σεπ-2025 08:09

    Ποια τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο μας μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών

    Ποια τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο μας μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως τα αβοκάντο, οι μπανάνες και το σπανάκι, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 24%, σύμφωνα με μια  νέα μελέτη.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αποφυγή αλατιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Αλλά και κάποια τρόφιμα βοηθούν σημαντικά, όπως μεταδίδει ο Guardian. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν εάν η μεγαλύτερη πρόσληψη καλίου μπορεί να μας ωφελήσει, μειώνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

    Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της καρδιάς και οι ειδικοί γνωρίζουν από επιδημιολογικές μελέτες ότι τα χαμηλά επίπεδα καλίου αυξάνουν τον κίνδυνο αρρυθμιών, καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου. Ξέρουν επίσης ότι το κάλιο μπορεί να αυξηθεί.

    Το απλό ερώτημα που τέθηκε στη μελέτη ήταν: "θα ωφεληθούν οι ασθενείς εάν αυξήσουμε το κάλιο;"

    Η μελέτη περιέλαβε 1.200 καρδιοπαθείς στη Δανία με εμφυτεύσιμους απινιδωτές (ICDs), οι μισοί από τους οποίους έλαβαν διατροφικές συμβουλές για να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου.

    "Δώσαμε στους ασθενείς μια λίστα τροφών. Τα παντζάρια, το λάχανο κ.ά. είναι πλούσια σε κάλιο. Δεν συστήσαμε το κρέας, παρόλο που είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, επειδή περιέχει και πολύ νάτριο, το οποίο αναιρεί την αύξηση καλίου" σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Henning Bundgaard, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κοπεγχάγης.

    Η αύξηση του καλίου στο αίμα μέσω της διατροφής συσχετίστηκε με "σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο"- κατά 24%- εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, νοσηλείας λόγω καρδιάς ή θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Μαδρίτη, το μεγαλύτερο καρδιολογικό συνέδριο στον κόσμο.

    Ο Bundgaard δήλωσε: "Σε μια ευρύτερη προοπτική, μπορούμε να πούμε ότι η αυξημένη πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο τους καρδιοπαθείς αλλά πιθανόν όλους μας, άρα ίσως θα πρέπει όλοι να μειώσουμε το νάτριο και να αυξήσουμε το κάλιο στη διατροφή μας".

    Από την πλευρά της, η δρα Κάρι Ράξτον, διαιτολόγος που δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε: "Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να μειώνουμε το αλάτι, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν ότι η αύξηση του καλίου είναι σχεδόν εξίσου σημαντική για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών.

    Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να αυξήσουμε την πρόσληψη καλίου, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Οι χυμοί φρούτων είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε κάλιο. Άλλες βασικές τροφές είναι το σπανάκι, τα φασόλια, οι ψητές πατάτες, το γιαούρτι, η μπανάνα και ο τόνος".

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.