Τρίτη, 02-Σεπ-2025 08:09
Ποια τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο μας μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως τα αβοκάντο, οι μπανάνες και το σπανάκι, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 24%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αποφυγή αλατιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Αλλά και κάποια τρόφιμα βοηθούν σημαντικά, όπως μεταδίδει ο Guardian. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν εάν η μεγαλύτερη πρόσληψη καλίου μπορεί να μας ωφελήσει, μειώνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της καρδιάς και οι ειδικοί γνωρίζουν από επιδημιολογικές μελέτες ότι τα χαμηλά επίπεδα καλίου αυξάνουν τον κίνδυνο αρρυθμιών, καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου. Ξέρουν επίσης ότι το κάλιο μπορεί να αυξηθεί.
Το απλό ερώτημα που τέθηκε στη μελέτη ήταν: "θα ωφεληθούν οι ασθενείς εάν αυξήσουμε το κάλιο;"
Η μελέτη περιέλαβε 1.200 καρδιοπαθείς στη Δανία με εμφυτεύσιμους απινιδωτές (ICDs), οι μισοί από τους οποίους έλαβαν διατροφικές συμβουλές για να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου.
"Δώσαμε στους ασθενείς μια λίστα τροφών. Τα παντζάρια, το λάχανο κ.ά. είναι πλούσια σε κάλιο. Δεν συστήσαμε το κρέας, παρόλο που είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, επειδή περιέχει και πολύ νάτριο, το οποίο αναιρεί την αύξηση καλίου" σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Henning Bundgaard, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κοπεγχάγης.
Η αύξηση του καλίου στο αίμα μέσω της διατροφής συσχετίστηκε με "σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο"- κατά 24%- εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, νοσηλείας λόγω καρδιάς ή θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Μαδρίτη, το μεγαλύτερο καρδιολογικό συνέδριο στον κόσμο.
Ο Bundgaard δήλωσε: "Σε μια ευρύτερη προοπτική, μπορούμε να πούμε ότι η αυξημένη πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο τους καρδιοπαθείς αλλά πιθανόν όλους μας, άρα ίσως θα πρέπει όλοι να μειώσουμε το νάτριο και να αυξήσουμε το κάλιο στη διατροφή μας".
Από την πλευρά της, η δρα Κάρι Ράξτον, διαιτολόγος που δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε: "Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να μειώνουμε το αλάτι, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν ότι η αύξηση του καλίου είναι σχεδόν εξίσου σημαντική για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών.
Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να αυξήσουμε την πρόσληψη καλίου, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Οι χυμοί φρούτων είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε κάλιο. Άλλες βασικές τροφές είναι το σπανάκι, τα φασόλια, οι ψητές πατάτες, το γιαούρτι, η μπανάνα και ο τόνος".
Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.
Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,
Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.
Η περίοδος της αύξησης των αναπνευστικών ιώσεων ξεκινά.
H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.
Τι έδειξε η μελέτη.
88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.
Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,
Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.
Και όχι μόνο πόσο ποσοστό λίπους έχουμε συνολικά στο σώμα μας.
Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.
Στα διαθέσιμα εμβόλια θα υπάρχει και το ρινικό.
Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.
Με τρεις τρόπους θα κλείνουμε από σήμερα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.
Πάνω από το 99% των ατόμων που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου χρόνια νωρίτερα.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.