Τρίτη, 26-Αυγ-2025 17:54
Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV
Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στον τομέα της πρόληψης του HIV καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την λενακαπαβίρη, την πρώτη και μοναδική επιλογή προφύλαξης πριν από την έκθεση (PrEP) που χορηγείται δύο φορές το χρόνο (κάθε έξι μήνες).
Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ τον Ιούνιο και τις πρόσφατες οδηγίες του ΠΟΥ που το συστήνουν ως νέα επιλογή PrEP. Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα από δύο κλινικές μελέτες Φάσης 3, όπου η λενακαπαβίρη επέδειξε εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε ένα ευρύ πληθυσμό ατόμων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανωτερότητα στην πρόληψη της HIV λοίμωξης σε σύγκριση με την από του στόματος διαθέσιμη επιλογή στη χώρα μας (tenofovir disoproxil fumarate/emtricitabine).
Η καινοτόμος δοσολογία της λενακαπαβίρης και η υψηλή του αποτελεσματικότητα αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της πρόληψης του HIV, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς που δεν καλύπτονται επαρκώς από τις υπάρχουσες επιλογές, με προφανή σημασία για την δημόσια υγεία.
Το παρασκεύασμα ανήκει στη Gilead Sciences Ireland UC, η οποία υπέβαλε αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έλαβε έγκριση για την κυκλοφορία του νέου φαρμάκου.
Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους τύπου GLP-1 είναι πλέον γεγονός.
Οι πρώτες τρεις έως τέσσερις ημέρες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα, μυαλγίες, κόπωση και αδυναμία.
μετά από παρέμβαση του ΙΣΑ.
Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο χάπι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες.
H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.
Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.
Πώς μπορεί να "ξανανιώσει" το ανοσοποιητικό σύστημα.
Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων
Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.
99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.
Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).