Σάββατο, 23-Αυγ-2025 08:00
Πού κρύβεται η ζάχαρη - Ακόμη και σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά και φαίνονται υγιεινά

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα έτοιμα αρτοσκευάσματα είναι γεμάτα ζάχαρη, αλλά τι γίνεται με τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, τα δημητριακά ή τα smoothies που θεωρούνται υγιεινά;
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για αρκετές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και ακόμη και κατάθλιψη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά τα πρόσθετα σάκχαρα να μην ξεπερνούν το 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Για ακόμη περισσότερα οφέλη στην υγεία, προτείνει μείωση κάτω από το 5% (δηλαδή περίπου 25 γραμμάρια την ημέρα για έναν ενήλικα με κατανάλωση 2.000 θερμίδων).
Ωστόσο, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά περισσότερο από το διπλάσιο.
Για ένα έχουμε μια εικόνα, ένα κουτάκι αναψυκτικού (330ml) περιέχει περίπου 30–35g ζάχαρης, δηλαδή ήδη πάνω από το συνιστάμενο όριο για μια μέρα.
Ροφήματα καφέ
Συχνά δεν το συνειδητοποιούμε, αλλά τα ροφήματα καφέ με σιρόπι, σαντιγί και πλήρες γάλα μπορεί να έχουν περισσότερη ζάχαρη ακόμη και από μια σοκολάτα. Ένα freddo cappuccino με σιρόπι καραμέλας μπορεί να ξεπεράσει τα 40–50 γρ. ζάχαρης.
Smoothies και πρωτεϊνικά ροφήματα
Αν τα φτιάχνουμε στο σπίτι είναι υγιεινά, όμως τα έτοιμα (σε καφετέριες ή σούπερ μάρκετ) συχνά έχουν υπερβολική ζάχαρη. Ένας χυμός του εμπορίου μπορεί να φτάνει τα 60–80 γρ. ζάχαρης.
Συμβουλή: Φτιάχνουμε smoothies με φρούτα εποχής, γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη και ξηρούς καρπούς.
Ενεργειακά ποτά
Μπορεί να μας δίνουν ενέργεια, αλλά κρύβουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και καφεΐνης. Ένα κουτί μπορεί να περιέχει πάνω από 50–60 γρ. ζάχαρης. Προτιμάμε νερό, φυσικούς χυμούς ή σκέτο καφέ.
Γιαούρτι με γεύση
Αν και θεωρείται υγιεινό, πολλά γιαούρτια με φρούτα περιέχουν 10–15 γρ. προστιθέμενης ζάχαρης ανά κεσεδάκι. Είναι προτιμότερο να διαλέγουμε στραγγιστό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και να προσθέτουμε φρέσκα φρούτα ή λίγο μέλι.
Κέτσαπ
Μία κουταλιά έχει περίπου 4 γρ. ζάχαρης. Αν το συνδυάσουμε με burger, πατάτες ή κοτόπουλο, η ποσότητα ανεβαίνει.
Σος για σαλάτα
Οι έτοιμες σος, ειδικά η honey mustard, περιέχουν αρκετή ζάχαρη, ακόμη και στις "light” εκδοχές. Είναι καλύτερο να ετοιμάζουμε dressing με ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι.
Δημητριακά πρωινού
Πολλά παιδικά δημητριακά περιέχουν πάνω από 30% ζάχαρη. Ακόμη και η granola μπορεί να έχει αρκετή.
Συμβουλή: Προτιμάμε βρώμη χωρίς ζάχαρη, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Κρέμα καφέ
Οι έτοιμες κρέμες καφέ έχουν περίπου 5 γρ. ζάχαρης ανά κουταλιά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα χωρίς ζάχαρη, λίγη κανέλα ή φυτικά ροφήματα.
Έτοιμη βρώμη με γεύση (instant oatmeal)
Ένα φακελάκι μπορεί να περιέχει πάνω από 10–12 γρ. ζάχαρης.Φτιάχνουμε σπιτική βρώμη με γάλα, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αν θέλουμε κάτι πιο γλυκό, βάζουμε λίγο μέλι.
Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.
Η μείωση του ΦΠΑ θα είναι προσωρινή και θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2026 έως τον Δεκέμβριο του 2027.
Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.
Τι έδειξε νέα μελέτη.
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου.
Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...
Δεν αρκεί να κόψουμε μόνο το αλάτι.
Ποια ουσία βρίσκεται στο αίμα μας.
Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.
Μπροστά σε έναν δεύτερο γύρο ακρίβειας βρίσκονται τα νοικοκυριά, χωρίς μάλιστα να έχουν επουλωθεί οι "πληγές" εκείνου που προηγήθηκε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο ερώτημα "ποια είναι τα...
Ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα.
Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.
Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.
Ανοίγοντας το ψυγείο, πόσες φορές κοιτάμε τις ημερομηνίες λήξης στις συσκευασίες τροφίμων;