Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 23-Αυγ-2025 08:00

    Πού κρύβεται η ζάχαρη - Ακόμη και σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά και φαίνονται υγιεινά

    Πού κρύβεται η ζάχαρη - Ακόμη και σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά και φαίνονται υγιεινά
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα έτοιμα αρτοσκευάσματα  είναι γεμάτα ζάχαρη, αλλά τι γίνεται με τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, τα δημητριακά ή τα smoothies που θεωρούνται υγιεινά;

    Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για αρκετές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και ακόμη και κατάθλιψη.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά τα πρόσθετα σάκχαρα να μην ξεπερνούν το 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Για ακόμη περισσότερα οφέλη στην υγεία, προτείνει μείωση κάτω από το 5% (δηλαδή περίπου 25 γραμμάρια την ημέρα για έναν ενήλικα με κατανάλωση 2.000 θερμίδων).

    Ωστόσο, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά περισσότερο από το διπλάσιο.

    Για ένα έχουμε μια εικόνα, ένα κουτάκι αναψυκτικού (330ml) περιέχει περίπου 30–35g ζάχαρης, δηλαδή ήδη πάνω από το συνιστάμενο όριο για μια μέρα.

    Πού βρίσκεται κρυμμένη η ζάχαρη

    Ροφήματα καφέ

    Συχνά δεν το συνειδητοποιούμε, αλλά τα ροφήματα καφέ με σιρόπι, σαντιγί και πλήρες γάλα μπορεί να έχουν περισσότερη ζάχαρη ακόμη και από μια σοκολάτα. Ένα freddo cappuccino με σιρόπι καραμέλας μπορεί να ξεπεράσει τα 40–50 γρ. ζάχαρης.

    Smoothies  και πρωτεϊνικά ροφήματα

    Αν τα φτιάχνουμε στο σπίτι είναι υγιεινά, όμως τα έτοιμα (σε καφετέριες ή σούπερ μάρκετ) συχνά έχουν υπερβολική ζάχαρη. Ένας χυμός του εμπορίου μπορεί να φτάνει τα 60–80 γρ. ζάχαρης.

    Συμβουλή: Φτιάχνουμε smoothies με φρούτα εποχής, γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη και ξηρούς καρπούς.

    Ενεργειακά ποτά

    Μπορεί να μας δίνουν ενέργεια, αλλά κρύβουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και καφεΐνης. Ένα κουτί μπορεί να περιέχει πάνω από 50–60 γρ. ζάχαρης. Προτιμάμε νερό, φυσικούς χυμούς ή σκέτο καφέ.

    Γιαούρτι με γεύση

    Αν και θεωρείται υγιεινό, πολλά γιαούρτια με φρούτα περιέχουν 10–15 γρ. προστιθέμενης ζάχαρης ανά κεσεδάκι. Είναι προτιμότερο να διαλέγουμε στραγγιστό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και να προσθέτουμε φρέσκα φρούτα ή λίγο μέλι.

    Κέτσαπ

    Μία κουταλιά έχει περίπου 4 γρ. ζάχαρης. Αν το συνδυάσουμε με burger, πατάτες ή κοτόπουλο, η ποσότητα ανεβαίνει.

    Σος για σαλάτα

    Οι έτοιμες σος, ειδικά η honey mustard, περιέχουν αρκετή ζάχαρη, ακόμη και στις "light” εκδοχές. Είναι καλύτερο να ετοιμάζουμε dressing με ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι.

    Δημητριακά πρωινού

    Πολλά παιδικά δημητριακά περιέχουν πάνω από 30% ζάχαρη. Ακόμη και η granola μπορεί να έχει αρκετή.

    Συμβουλή: Προτιμάμε βρώμη χωρίς ζάχαρη, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

    Κρέμα καφέ 

    Οι έτοιμες κρέμες καφέ έχουν περίπου 5 γρ. ζάχαρης ανά κουταλιά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα χωρίς ζάχαρη, λίγη κανέλα ή φυτικά ροφήματα.

    Έτοιμη βρώμη με γεύση (instant oatmeal)

    Ένα φακελάκι μπορεί να περιέχει πάνω από 10–12 γρ. ζάχαρης.Φτιάχνουμε σπιτική βρώμη με γάλα, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αν θέλουμε κάτι πιο γλυκό, βάζουμε λίγο μέλι.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    07:30 19/11

    Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο στέλεχος Κ της γρίπης

    Το στέλεχος Κ έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο βαριά συμπτώματα.

    07:30 17/11

    Γιατί η γρίπη θα είναι πιο μεταδοτική φέτος τον χειμώνα

    Aυξάνεται η ανησυχία των ειδικών με τις πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.

    08:46 14/11

    Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: 1 στους 9 ενήλικες ζει με διαβήτη

    Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εστιάζει στο θέμα "Διαβήτης και ευεξία στο περιβάλλον εργασίας".

    07:30 14/11

    Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις συνταγές αντιβιοτικών, ουραγός στους προληπτικούς ελέγχους

    Τι δείχνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα.

    23:38 13/11

    Stanford Club of Greece: Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης;

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025, το Stanford Club of Greece διοργανώνει την εκδήλωση "Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης; | Who’s that Type 1?", την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 18:00 στο St...

    12:35 13/11

    Η εμπειρία της Σουηδίας με μόλις 5% καπνιστές: Ένα παράδειγμα για τη δημόσια υγεία

    Η Σουηδία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά καθημερινού καπνίσματος στην Ευρώπη.

    07:34 13/11

    Ένας ογκολόγος απαριθμεί τέσσερα απρόσμενα συμπτώματα καρκίνου που πρέπει να γνωρίζουμε

    Λιγότερο γνωστά συμπτώματα, σπάνιες και ασυνήθιστες περιπτώσεις.