Σάββατο, 23-Αυγ-2025 08:00
Πού κρύβεται η ζάχαρη - Ακόμη και σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά και φαίνονται υγιεινά

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα έτοιμα αρτοσκευάσματα είναι γεμάτα ζάχαρη, αλλά τι γίνεται με τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, τα δημητριακά ή τα smoothies που θεωρούνται υγιεινά;
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για αρκετές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και ακόμη και κατάθλιψη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά τα πρόσθετα σάκχαρα να μην ξεπερνούν το 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Για ακόμη περισσότερα οφέλη στην υγεία, προτείνει μείωση κάτω από το 5% (δηλαδή περίπου 25 γραμμάρια την ημέρα για έναν ενήλικα με κατανάλωση 2.000 θερμίδων).
Ωστόσο, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά περισσότερο από το διπλάσιο.
Για ένα έχουμε μια εικόνα, ένα κουτάκι αναψυκτικού (330ml) περιέχει περίπου 30–35g ζάχαρης, δηλαδή ήδη πάνω από το συνιστάμενο όριο για μια μέρα.
Ροφήματα καφέ
Συχνά δεν το συνειδητοποιούμε, αλλά τα ροφήματα καφέ με σιρόπι, σαντιγί και πλήρες γάλα μπορεί να έχουν περισσότερη ζάχαρη ακόμη και από μια σοκολάτα. Ένα freddo cappuccino με σιρόπι καραμέλας μπορεί να ξεπεράσει τα 40–50 γρ. ζάχαρης.
Smoothies και πρωτεϊνικά ροφήματα
Αν τα φτιάχνουμε στο σπίτι είναι υγιεινά, όμως τα έτοιμα (σε καφετέριες ή σούπερ μάρκετ) συχνά έχουν υπερβολική ζάχαρη. Ένας χυμός του εμπορίου μπορεί να φτάνει τα 60–80 γρ. ζάχαρης.
Συμβουλή: Φτιάχνουμε smoothies με φρούτα εποχής, γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη και ξηρούς καρπούς.
Ενεργειακά ποτά
Μπορεί να μας δίνουν ενέργεια, αλλά κρύβουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και καφεΐνης. Ένα κουτί μπορεί να περιέχει πάνω από 50–60 γρ. ζάχαρης. Προτιμάμε νερό, φυσικούς χυμούς ή σκέτο καφέ.
Γιαούρτι με γεύση
Αν και θεωρείται υγιεινό, πολλά γιαούρτια με φρούτα περιέχουν 10–15 γρ. προστιθέμενης ζάχαρης ανά κεσεδάκι. Είναι προτιμότερο να διαλέγουμε στραγγιστό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και να προσθέτουμε φρέσκα φρούτα ή λίγο μέλι.
Κέτσαπ
Μία κουταλιά έχει περίπου 4 γρ. ζάχαρης. Αν το συνδυάσουμε με burger, πατάτες ή κοτόπουλο, η ποσότητα ανεβαίνει.
Σος για σαλάτα
Οι έτοιμες σος, ειδικά η honey mustard, περιέχουν αρκετή ζάχαρη, ακόμη και στις "light” εκδοχές. Είναι καλύτερο να ετοιμάζουμε dressing με ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι.
Δημητριακά πρωινού
Πολλά παιδικά δημητριακά περιέχουν πάνω από 30% ζάχαρη. Ακόμη και η granola μπορεί να έχει αρκετή.
Συμβουλή: Προτιμάμε βρώμη χωρίς ζάχαρη, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Κρέμα καφέ
Οι έτοιμες κρέμες καφέ έχουν περίπου 5 γρ. ζάχαρης ανά κουταλιά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα χωρίς ζάχαρη, λίγη κανέλα ή φυτικά ροφήματα.
Έτοιμη βρώμη με γεύση (instant oatmeal)
Ένα φακελάκι μπορεί να περιέχει πάνω από 10–12 γρ. ζάχαρης.Φτιάχνουμε σπιτική βρώμη με γάλα, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αν θέλουμε κάτι πιο γλυκό, βάζουμε λίγο μέλι.
Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.
Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων διατηρούν σταθερά ανοδική πορεία, παρά το απαιτητικό διεθνές περιβάλλον.
Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,
Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.
Η Ελλάδα ανέδειξε τη δυναμική της στη μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών, ANUGA 2025.
Η περίοδος της αύξησης των αναπνευστικών ιώσεων ξεκινά.
H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.
Τι έδειξε η μελέτη.
88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.
Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,
Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.
Με τρεις τρόπους θα κλείνουμε από σήμερα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.
Πάνω από το 99% των ατόμων που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου χρόνια νωρίτερα.
Η αγορά έτοιμου φαγητού στην Ελλάδα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με σούπερ-μάρκετ και βιομηχανία να επενδύουν δυναμικά σε νέα προϊόντα, εργοστάσια και συνεργασίες με σεφ και πλατφόρμες delivery.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.
Τα τελευταία χρόνια η εικόνα αλλάζει ανησυχητικά.