Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 20-Αυγ-2025 07:30

    Πότε έχει πραγματικά σημασία η ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα

    51053047
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Ανοίγοντας το ψυγείο, πόσες φορές κοιτάμε τις ημερομηνίες λήξης στις συσκευασίες τροφίμων; Το γιαούρτι δείχνει πως "κρατάει" μερικές μέρες ακόμα, αλλά η σάλτσα μπάρμπεκιου γράφει ότι ήταν προτιμότερο να είχε ήδη καταναλωθεί. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

    Η απάντηση είναι περίπλοκη, όπως μεταδίδουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times. Οι ημερομηνίες στις συσκευασίες τροφίμων συνήθως δείχνουν πότε το τρόφιμο έχει την καλύτερη γεύση, όχι πότε γίνεται επικίνδυνο για κατανάλωση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν περίπου 50 παραλλαγές ετικετών ημερομηνίας, όπως "να καταναλωθεί έως", "να πωληθεί έως" και "συσκευάστηκε στις", οι περισσότερες από τις οποίες δείχνουν πότε αρχίζει να μειώνεται η ποιότητα ή η φρεσκάδα.

    Αν και είναι σημαντικό να προσέχουμε τις τυπωμένες ημερομηνίες σε ορισμένα τρόφιμα, εκτιμάται ότι ενάμιση εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο εξαιτίας της σύγχυσης γύρω από τις ημερομηνίες, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ReFED που ασχολείται με τη σπατάλη τροφίμων.

    Έως τα μέσα του 20ού αιώνα, τα νοικοκυριά άρχισαν να μεταβαίνουν από τα τοπικά φρέσκα τρόφιμα στα επεξεργασμένα και συσκευασμένα, και κάποιοι παραγωγοί άρχισαν να τοποθετούν ημερομηνίες στα προϊόντα τους για να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τη φρεσκάδα.  Σήμερα, οι ίδιες οι εταιρείες τροφίμων εξακολουθούν να καθορίζουν τι ημερομηνία θα βάλουν στα προϊόντα τους. Αλλά κάθε μία χρησιμοποιεί τη δική της μεθοδολογία, εξηγεί η Λόντα Νουαντάικ, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα.

    Για παράδειγμα, ορισμένες εταιρείες μπορεί να χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για να προβλέψουν πότε μειώνεται η φρεσκάδα, ενώ άλλες πραγματοποιούν ειδικές δοκιμές αποθηκεύοντας τρόφιμα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, υγρασία ή επίπεδα οξυγόνου. Άλλες μπορεί να εκθέσουν προϊόντα σε μούχλα, ζυμομύκητες ή παθογόνους μικροοργανισμούς όπως E. coli ή σαλμονέλα. Κάποιες μικρότερες εταιρείες δεν μπορούν να αντέξουν εκτεταμένες δοκιμές και ίσως απλώς βασίζονται στις ημερομηνίες των ανταγωνιστών τους.

    Το αποτέλεσμα μπερδεύει: Δύο σχεδόν πανομοιότυπα προϊόντα, συσκευασμένα την ίδια μέρα, μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικές ημερομηνίες λήξης.

    Οι ειδικοί λένε ότι οι ημερομηνίες λήξης δεν είναι κόλπο για να αγοράζετε περισσότερα, αλλά προϊόν ενός χαοτικού συστήματος. Και για τα περισσότερα τρόφιμα, η κατανάλωση μετά την ημερομηνία δεν αποτελεί ζήτημα υγείας.

    Ορισμένοι τονίζουν ότι πρέπει να δίνουμε προσοχή στις ετικέτες "να καταναλωθεί έως" και "λήγει στις", ειδικά στα ευπαθή προϊόντα. Το "κατά προτίμηση να καταναλωθεί έως" αναφέρεται συνήθως στην ποιότητα, ενώ το "να πωληθεί έως" απευθύνεται στους λιανοπωλητές για να ξέρουν πότε να ανανεώνουν το απόθεμα.

    Ποια τρόφιμα να προσέχουμε περισσότερο

    Τα κατεψυγμένα τρόφιμα συνήθως παραμένουν καλά έως και έναν χρόνο. Τα σφραγισμένα καρυκεύματα, τα έλαια και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα διαρκούν συχνά αρκετά χρόνια. Τα αυγά στο ψυγείο διατηρούνται τρεις έως πέντε εβδομάδες και τα γαλακτοκομικά που έχουν ανοιχτεί διαρκούν μία έως τρεις εβδομάδες.

    Οι πιο σημαντικές ημερομηνίες είναι σε κρέας και θαλασσινά, μη παστεριωμένο τυρί και γάλα, βρεφικές τροφές και τρόφιμα που παρασκευάζονται στο κατάστημα, λένε οι ειδικοί.

    Όμως η ημερομηνία στο ωμό κρέας "δεν αποτελεί εγγύηση" ότι θα διαρκέσει τόσο στο σπίτι, λέει η Μέριντιθ Καρόδερς, ειδικός ασφάλειας τροφίμων στην Υπηρεσία Επιθεώρησης Ασφάλειας Τροφίμων του USDA, επειδή τα οικιακά ψυγεία συχνά δεν είναι τόσο κρύα όσο των σούπερ μάρκετ.

    "Μόλις το φέρετε στο σπίτι, καλύτερα να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε μία έως δύο ημέρες για τα πουλερικά ή τέσσερις έως πέντε ημέρες για τα ωμά κόκκινα κρέατα όπως μοσχάρι, χοιρινό, μοσχαρίσιο και αρνί", σημειώνει.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:00 03/12

    Γιατί ο ελληνικός πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό - Ο ρόλος των καυσίμων και των τροφίμων

    Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, άλλαξαν ριζικά την τάση για τον πληθωρισμό της Ελλάδας το Νοέμβριο, με την Eurostat, να προβλέπει αύξηση 2,9% στον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από...

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.