Σάββατο, 26-Ιουλ-2025 08:00
Τι να προσέχουμε στις ετικέτες τροφίμων στο σούπερ μάρκετ και πώς θα κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές - Τα tips των ειδικών του Harvard
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Όλοι έχουμε τα αγαπημένα μας φαγητά, κάποια από αυτά ίσως παχυντικά, με περισσότερα λιπαρά κτλ... Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, όπως σημειώνουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Harvard, αρκεί η διατροφή μας να περιλαμβάνει αρκετά φρέσκα και ολόκληρα (δηλαδή μη επεξεργασμένα) τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, και να αποφεύγουμε τα πολλά τυποποιημένα προϊόντα.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να επιλέγουμε εκείνα που προσφέρουν τα πιο υγιεινά θρεπτικά συστατικά και να περιορίζουμε αυτά που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας.
Όπως τονίζουν, πρέπει να προσέχουμε να καταναλώνουμε αρκετές φυτικές ίνες και να μειώνουμε το αλάτι και τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή μας.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου είναι μέχρι 2.300 mg για τους περισσότερους, ενώ για όσους έχουν υπέρταση η ποσότητα αυτή πρέπει να περιορίζεται στα 1.500 mg. Ο μέσος άνθρωπος όμως καταναλώνει περίπου 3.500 mg καθημερινά. Υπερβολικό νάτριο προκαλεί κατακράτηση υγρών από τα νεφρά, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.
Συμβουλή: Προτιμούμε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Να θυμόμαστε ότι ακόμα και το ψωμί μπορεί να περιέχει αρκετό νάτριο, οπότε επιλέγουμε φέτες με λιγότερο από 150 mg ανά μερίδα. Οι ξηροί καρποί καλό είναι να είναι ανάλατοι.
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά να διατηρούμε το βάρος μας υπό έλεγχο και μειώνει τη "κακή” LDL χοληστερόλη. Οι ίνες σχετίζονται επίσης με μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και διαβήτη, βελτιώνουν την πέψη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Ειδικά μετά τα 50 μας, χρειαζόμαστε περίπου 30 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά, όμως οι περισσότεροι λαμβάνουμε μόλις τη μισή ποσότητα.
Συμβουλή: Τρώμε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής άλεσης.
Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι αυτά που προστίθενται στα τρόφιμα και τα ροφήματα για να τους δώσουν πιο γλυκιά γεύση, να βελτιώσουν την υφή τους ή να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Διαφέρουν από τη φυσική ζάχαρη που υπάρχει στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά. Η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων συνδέεται με παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Συμβουλή: Προσοχή σε προϊόντα όπως αναψυκτικά, γλυκά και μπισκότα που έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, αλλά και σε άλλα τρόφιμα όπως έτοιμες σάλτσες, γιαούρτια με γεύσεις και δημητριακά. Διαβάζουμε τις ετικέτες για τα γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ανά μερίδα και προσέχουμε πόσες μερίδες καταναλώνουμε, γιατί μπορεί να ξεπεράσουμε εύκολα τα επιτρεπτά όρια. Αποφεύγουμε τρόφιμα που αναφέρουν πολλά είδη ζάχαρης ή που η ζάχαρη βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα συστατικά.
Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.
Κάποτε η διαχείριση της χοληστερίνης ήταν απλή.
Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου
Υποχωρούν οι πληθωριστικές τάσεις - Ώθηση στην αγορά από τουρισμό και Έλληνες καταναλωτές.
Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.
Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.
Αντιδράσεις από κράτη-μέλη και βιομηχανία.
Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.
Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.
Γράφει ο Γεώργιος Χρούσος
Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Οι εποχικές ιώσεις και τα κρούσματα γρίπης εξαπλώνονται.