Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 26-Ιουλ-2025 08:00

    Τι να προσέχουμε στις ετικέτες τροφίμων στο σούπερ μάρκετ και πώς θα κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές - Τα tips των ειδικών του Harvard

    Τι φέρνει στην αγορά η παράταση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των σούπερ μάρκετ - Το παρασκήνιο της απόφασης
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Όλοι έχουμε τα αγαπημένα μας φαγητά, κάποια από αυτά ίσως παχυντικά, με περισσότερα λιπαρά κτλ... Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, όπως σημειώνουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Harvard, αρκεί η διατροφή μας να περιλαμβάνει αρκετά φρέσκα και ολόκληρα (δηλαδή μη επεξεργασμένα) τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, και να αποφεύγουμε τα πολλά τυποποιημένα προϊόντα.

    Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να επιλέγουμε εκείνα που προσφέρουν τα πιο υγιεινά θρεπτικά συστατικά και να περιορίζουμε αυτά που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας.

    Όπως τονίζουν, πρέπει να προσέχουμε να καταναλώνουμε αρκετές φυτικές ίνες και να μειώνουμε το αλάτι και τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή μας.

    Νάτριο

    Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου είναι μέχρι 2.300 mg για τους περισσότερους, ενώ για όσους έχουν υπέρταση η ποσότητα αυτή πρέπει να περιορίζεται στα 1.500 mg. Ο μέσος άνθρωπος όμως καταναλώνει περίπου 3.500 mg καθημερινά. Υπερβολικό νάτριο προκαλεί κατακράτηση υγρών από τα νεφρά, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.

    Συμβουλή: Προτιμούμε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Να θυμόμαστε ότι ακόμα και το ψωμί μπορεί να περιέχει αρκετό νάτριο, οπότε επιλέγουμε φέτες με λιγότερο από 150 mg ανά μερίδα. Οι ξηροί καρποί καλό είναι να είναι ανάλατοι.

    Φυτικές ίνες

    Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά να διατηρούμε το βάρος μας υπό έλεγχο και μειώνει τη "κακή” LDL χοληστερόλη. Οι ίνες σχετίζονται επίσης με μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και διαβήτη, βελτιώνουν την πέψη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Ειδικά μετά τα 50 μας, χρειαζόμαστε περίπου 30 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά, όμως οι περισσότεροι λαμβάνουμε μόλις τη μισή ποσότητα.

    Συμβουλή: Τρώμε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής άλεσης.

    Πρόσθετα σάκχαρα

    Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι αυτά που προστίθενται στα τρόφιμα και τα ροφήματα για να τους δώσουν πιο γλυκιά γεύση, να βελτιώσουν την υφή τους ή να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Διαφέρουν από τη φυσική ζάχαρη που υπάρχει στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά. Η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων συνδέεται με παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις.

    Συμβουλή: Προσοχή σε προϊόντα όπως αναψυκτικά, γλυκά και μπισκότα που έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, αλλά και σε άλλα τρόφιμα όπως έτοιμες σάλτσες, γιαούρτια με γεύσεις και δημητριακά. Διαβάζουμε τις ετικέτες για τα γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ανά μερίδα και προσέχουμε πόσες μερίδες καταναλώνουμε, γιατί μπορεί να ξεπεράσουμε εύκολα τα επιτρεπτά όρια. Αποφεύγουμε τρόφιμα που αναφέρουν πολλά είδη ζάχαρης ή που η ζάχαρη βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα συστατικά.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    09:27 23/11

    Νέος κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων στα σούπερ μάρκετ - Στα 2,2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις το 2020-2025

    Υποχωρούν οι πληθωριστικές τάσεις - Ώθηση στην αγορά από τουρισμό και Έλληνες καταναλωτές.

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    00:01 21/11

    Χρόνιο στρες: Η ασθένεια του σήμερα

    Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Γράφει ο  Γεώργιος Χρούσος

    14:10 20/11

    Προοπτικές στη μεταμόσχευση μήτρας: Μια ζωοποιός μεταμόσχευση

    Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών