Πέμπτη, 24-Ιουλ-2025 07:40
Καμπανάκι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Πώς πυροδοτούν την παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Μια νέα έκθεση δείχνει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν βασικό παράγοντα για την αύξηση της παχυσαρκίας και την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων. Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Endocrinology, βασίζονται σε ανασκόπηση διαθέσιμων ερευνών σχετικά με τη σύνδεση της παχυσαρκίας με την αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως fast food, πατατάκια, αλλαντικά, κέικ, μπισκότα, δημητριακά πρωινού κ.ά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτά τα τρόφιμα ενισχύουν την υπερκατανάλωση φαγητού και αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά που περιέχονται σε προϊόντα όπως πατατάκια, έτοιμα γεύματα και μπισκότα φαίνεται να οδηγούν σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, να απορρυθμίζουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να επηρεάζουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αναγνωρίζει το αίσθημα κορεσμού. Επιπλέον, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και να αλλοιώνουν τη σύνθεση και λειτουργία της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας.
Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει τη σύνδεση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πληθώρα προβλημάτων υγείας. Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο ανέφερε ότι μπορεί να σχετίζονται με περισσότερους από 120.000 θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Άλλη έρευνα του 2023 έδειξε αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου και διαβήτη, ενώ πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει πιθανή σύνδεση με έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.
Παράλληλα, νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία έχουν τριπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με το CDC, περισσότεροι από 41,9% των Αμερικανών ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, ενώ πάνω από 9% έχουν σοβαρή παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία συνδέεται με πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθεια, υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια, υπνική άπνοια, ηπατικά νοσήματα, ορισμένους καρκίνους και επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη.
Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να μειώσει κανείς την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών, καθώς αυτές κυριαρχούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και είναι σχεδιασμένες για μακροχρόνια αποθήκευση, ευκολία στη χρήση και ευχάριστη γεύση. Παραδείγματα τέτοιων τροφών περιλαμβάνουν δημητριακά με ζάχαρη, αναψυκτικά, λευκό ψωμί, μπάρες και πατατάκια με γεύσεις.
Οι ειδικοί συνιστούν να διαβάζουμε με προσοχή τις ετικέτες, να προτιμάμε τα φρέσκα προϊόντα αντί για συσκευασμένα και να επιλέγουμε τροφές στην πιο φυσική τους μορφή.
Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".
Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.
Αναφερόμενος στις κυβερνητικές "μεταρρυθμίσεις", έκανε λόγο για σπατάλη δημοσίου χρήματος.
Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.
Στο συνέδριο "Υγεία Πάνω απ’ Όλα - Η Στρατηγική Υγείας στην Ψηφιακή Εποχή, AI & Βιοτεχνολογία", φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Γιάννης Μαλλιαρός.
Το γονίδιο TP53 είναι ογκοκατασταλτικό.
Αυξημένο κατά 16-20%, σύμφωνα με έρευνα από το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να εκδοθούν στο τρίτο τετράμηνο του 2026.
Αναλυτικά όλη η διαδικασία.
Παρόμοιο θρεπτικό προφίλ με τη μεσογειακή διατροφή.
Eμφανίζονται ολοένα συχνότερα στους κάτω των 50 ετών.
Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.
Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...
Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.