Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 23-Ιουλ-2025 21:45

    Τρία νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

    Παραδόθηκε στον ΕΟΔΥ ο ύποπτος φάκελος που εντοπίστηκε στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Ψυχικό
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Τρία νέα εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Από την αρχή της περιόδου 2025 μέχρι και σήμερα, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά επτά εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα). Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

    Κρούσματα έχουν καταγραφεί και διερευνηθεί σε έξι δήμους της χώρας, σε πέντε Περιφερειακές Ενότητες, και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες: Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Νήσων και Ηλείας.

    Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2025 έχουν καταγραφεί - εκτός από τη χώρα μας - κρούσματα λοίμωξης από τον ιό σε Ρουμανία και Ιταλία.

    Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία, αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

    Ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.

    Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης, δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    00:01 21/11

    Χρόνιο στρες: Η ασθένεια του σήμερα

    Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Γράφει ο  Γεώργιος Χρούσος

    17:46 20/11

    ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από COVID-19 και 162 νέες εισαγωγές

    Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία.

    14:10 20/11

    Προοπτικές στη μεταμόσχευση μήτρας: Μια ζωοποιός μεταμόσχευση

    Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

    00:01 20/11

    Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να ενισχύσουν το προσδόκιμο ζωής;

    Πολλοι influencers λένε πως ναι. Να τι σκέφτονται γιατροί και επιστήμονες

    Γράφει η Dana G. Smith

    13:45 19/11

    Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές

    Κάθε Νοέμβριο, το χαρακτηριστικό μουστάκι του Movember γίνεται σύμβολο μιας παγκόσμιας καμπάνιας ενημέρωσης για την ανδρική υγεία και ιδιαίτερα για τον καρκίνο του προστάτη.

    07:30 19/11

    Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο στέλεχος Κ της γρίπης

    Το στέλεχος Κ έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο βαριά συμπτώματα.

    00:01 19/11

    Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

    Η Euromedica στηρίζει την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με εξελιγμένες εξετάσεις και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό

    Γράφει η Χριστίνα Τζιαφάλια