Σάββατο, 19-Ιουλ-2025 08:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με την πρωτεΐνη και τελικά δεν χάνουμε κιλά

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης είναι μια από τις πιο διαδεδομένες στρατηγικές για την απώλεια βάρους και την ενίσχυση της μυϊκής μάζας. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης από μόνη της δεν αρκεί για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στη ζυγαριά.
Πολλοί πέφτουν στην παγίδα να πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη μπορεί να πυροδοτήσει την απώλεια κιλών. Η ποσότητα πρωτεΐνης έχει σημασία, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε. Ακόμα και αν αυξήσουμε την πρωτεΐνη στη διατροφή μας, εάν δεν υπάρχει θερμιδικό έλλειμμα, η απώλεια βάρους δεν θα επιτευχθεί. Η πρωτεΐνη βοηθά, αλλά χρειάζεται να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλάνο ελέγχου των θερμίδων.
Ένα από τα πιο συχνά λάθη είναι η επιλογή λιπαρών πηγών πρωτεΐνης: τα λιπαρά κομμάτια κρέατος ή το πλήρες τυρί μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνη, αλλά επίσης είναι τροφές πλούσιες σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Οι ειδικοί συστήνουν την επιλογή άπαχων πηγών πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο χωρίς πέτσα, άπαχο κιμά, ψάρι, ασπράδια αυγών, γιαούρτι και cottage cheese με χαμηλά λιπαρά.
Αρκετοί στηρίζονται σε ροφήματα πρωτεΐνης και μπάρες, θεωρώντας τα ως εύκολη λύση. Αν και μπορούν να βοηθήσουν συμπληρωματικά, συχνά δεν είναι χορταστικά, ενώ κάποιες μπάρες προωθούνται ως "υψηλής πρωτεΐνης" ενώ στην πραγματικότητα περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ή λίπος. Οι ειδικοί τονίζουν πως η πρωτεΐνη από φυσικές, ανεπεξέργαστες τροφές είναι γενικά πιο αποτελεσματική όσον αφορά στον κορεσμό και στον έλεγχο της πείνας.
Τέλος, πολλοί κάνουν το λάθος να θεωρούν πως τροφές όπως το φυστικοβούτυρο, τα φασόλια, η κινόα ή τα τυριά είναι "υψηλές σε πρωτεΐνη". Παρόλο που περιέχουν κάποια ποσότητα, στην πραγματικότητα οι περισσότερες θερμίδες τους προέρχονται από λίπος ή υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βασίζεται κανείς σε αυτές ως κύρια πηγή πρωτεΐνης όταν ο στόχος είναι η απώλεια λίπους.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει μαγικά από μόνη της. Η ισορροπία, η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε και η γενικότερη κατανόηση του θερμιδικού ισοζυγίου είναι τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν την επιτυχία σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Μόλις 6 στις 10 αξονικές τομογραφίες είναι πραγματικά αναγκαίες.
Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.
Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.
Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,
Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.
Η περίοδος της αύξησης των αναπνευστικών ιώσεων ξεκινά.
H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.
Τι έδειξε η μελέτη.
88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.
Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,
Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.
Και όχι μόνο πόσο ποσοστό λίπους έχουμε συνολικά στο σώμα μας.
Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.
Στα διαθέσιμα εμβόλια θα υπάρχει και το ρινικό.
Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.