Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 19-Ιουλ-2025 08:00

    Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με την πρωτεΐνη και τελικά δεν χάνουμε κιλά

    Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με την πρωτεΐνη και τελικά δεν χάνουμε κιλά
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης είναι μια από τις πιο διαδεδομένες στρατηγικές για την απώλεια βάρους και την ενίσχυση της μυϊκής μάζας. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης από μόνη της δεν αρκεί για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στη ζυγαριά.

    Πολλοί πέφτουν στην παγίδα να πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη μπορεί να πυροδοτήσει την απώλεια κιλών. Η ποσότητα πρωτεΐνης έχει σημασία, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε. Ακόμα και αν αυξήσουμε την πρωτεΐνη στη διατροφή μας, εάν δεν υπάρχει θερμιδικό έλλειμμα, η απώλεια βάρους δεν θα επιτευχθεί. Η πρωτεΐνη βοηθά, αλλά χρειάζεται να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλάνο ελέγχου των θερμίδων.

    Ένα από τα πιο συχνά λάθη είναι η επιλογή λιπαρών πηγών πρωτεΐνης: τα λιπαρά κομμάτια κρέατος ή το πλήρες τυρί μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνη, αλλά επίσης είναι τροφές πλούσιες σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Οι ειδικοί συστήνουν την επιλογή άπαχων πηγών πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο χωρίς πέτσα, άπαχο κιμά, ψάρι, ασπράδια αυγών, γιαούρτι και cottage cheese με χαμηλά λιπαρά.

    Αρκετοί στηρίζονται σε ροφήματα πρωτεΐνης και μπάρες, θεωρώντας τα ως εύκολη λύση. Αν και μπορούν να βοηθήσουν συμπληρωματικά, συχνά δεν είναι χορταστικά, ενώ κάποιες μπάρες προωθούνται ως "υψηλής πρωτεΐνης" ενώ στην πραγματικότητα περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ή λίπος. Οι ειδικοί τονίζουν πως η πρωτεΐνη από φυσικές, ανεπεξέργαστες τροφές είναι γενικά πιο αποτελεσματική όσον αφορά στον κορεσμό και στον έλεγχο της πείνας.

    Τέλος, πολλοί κάνουν το λάθος να θεωρούν πως τροφές όπως το φυστικοβούτυρο, τα φασόλια, η κινόα ή τα τυριά είναι "υψηλές σε πρωτεΐνη". Παρόλο που περιέχουν κάποια ποσότητα, στην πραγματικότητα οι περισσότερες θερμίδες τους προέρχονται από λίπος ή υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βασίζεται κανείς σε αυτές ως κύρια πηγή πρωτεΐνης όταν ο στόχος είναι η απώλεια λίπους.

    Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει μαγικά από μόνη της. Η ισορροπία, η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε και η γενικότερη κατανόηση του θερμιδικού ισοζυγίου είναι τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν την επιτυχία σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    10:16 25/09

    ΦΣΘ: Στη μάχη κατά της γρίπης με 300.000 εμβόλια τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

    Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.

    07:30 25/09

    Ποια συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορούν να μας μπερδέψουν

    Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα

    17:53 24/09

    ΕΟΔΥ: 87 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και 7 θάνατοι από την αρχή της περιόδου 2025

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα.

    13:47 24/09

    Ογκολογία στον 21ο Αιώνα: Από τη γνώση στην ελπίδα

    Η πρώιμη διάγνωση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση.

    07:48 24/09

    Είναι η παρακεταμόλη ασφαλής για τις εγκύους και πως συνδέθηκε με την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά;

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την επιστημονική κοινότητα.

    09:22 23/09

    Holland & Barrett: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς με προσφορά στο best selling Ωμέγα 3 και στήριξη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

    Θυμίζει σε όλους μας την ανάγκη για πρόληψη απέναντι στον κίνδυνο που εγκυμονεί η Καρδιαγγειακή Νόσος (ΚΑΝ).

    07:30 22/09

    Τι πρέπει να ξέρουμε για το ρινικό εμβόλιο για τη γρίπη: Πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος - Ποιοι δεν μπορούν να το κάνουν

    Περίπου πενήντα χιλιάδες δόσεις υπολογίζεται να διατεθούν φέτος στη χώρα μας.

    08:00 20/09

    Μανία με την πρωτεΐνη: Πότε η υπερκατανάλωση μπορεί να μας κάνει κακό τελικά

    Υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;

    17:39 18/09

    ΕΟΔΥ: 226 νέες εισαγωγές με Covid-19 και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

    Μείωση παρουσιάζει την εβδομάδα 8-14 Σεπτεμβρίου η θετικότητα για Covid-19 στην κοινότητα.

    07:46 18/09

    Σταγόνες για την πρεσβυωπία αντί για γυαλιά ή χειρουργείο: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα νέας μελέτης

    Θα μπορούσαν μερικές σταγόνες την ημέρα να λύσουν το πρόβλημα της πρεσβυωπίας;

    07:42 17/09

    Κρέας και γάλα από αιγοπρόβατα: Πότε είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους

    Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

    11:01 15/09

    Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου

    Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με navigation είναι μια καινοτόμος τεχνική που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.

    07:33 15/09

    Πώς η βιταμίνη D3 μπορεί να "παρατείνει" τη νεότητα των κυττάρων

    Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D3 μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση.

    08:00 12/09

    Ποιες τροφές καταπολεμούν το φούσκωμα και βοηθούν τη χλωρίδα του εντέρου

    Το έντερό μας δεν βοηθά μόνο την πέψη. Δεν είναι τυχαίο πως θεωρείται "δεύτερος εγκέφαλος".