Τετάρτη, 16-Ιουλ-2025 07:30
Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS) ή αλλιώς νόσος του κινητικού νευρώνα: Τι ξέρουμε για την ασθένεια
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS) ή αλλιώς νόσος του κινητικού νευρώνα: μια σπάνια και εκφυλιστική νευρολογικής νόσος που επηρεάζει τη λειτουργία των μυών και των κινητικών νευρώνων, δηλαδή τα κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που ελέγχουν την εκούσια μυϊκή κίνηση.
Πρόκειται για μια προοδευτική ασθένεια, που επιδεινώνεται με τον χρόνο, χωρίς να υπάρχει ακόμη οριστική θεραπεία. Καθώς οι νευρώνες καταστρέφονται σταδιακά, οι μύες ατροφούν, ο ασθενής χάνει την ικανότητά του να κινείται, να μιλά, να καταπίνει και τελικά να αναπνέει, διατηρώντας όμως συχνά πλήρη πνευματική διαύγεια. Από αυτή έχασε την ζωή του ο ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής, που αγαπήθηκε από το κοινό μέσα από το ρόλο του "κακού" στην κωμική σειρά "Παρά Πέντε".
Η νόσος έγινε ευρύτερα γνωστή στο παγκόσμιο κοινό κυρίως μέσα από την ιστορία του Stephen Hawking, του θρυλικού Βρετανού θεωρητικού φυσικού, ο οποίος διαγνώστηκε με ALS σε ηλικία μόλις 21 ετών. Παρά το γεγονός ότι του είχαν δώσει μόλις δύο χρόνια ζωής, έζησε πάνω από πέντε δεκαετίες με την ασθένεια.
Η ALS παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις πιο επίπονες και μυστηριώδεις ασθένειες του νευρικού συστήματος. Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως άνδρες μεταξύ 40 και 70 ετών. Σε ένα μικρό ποσοστό είναι κληρονομική, λόγω μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια.
Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία στα άκρα, δυσκολία στο βάδισμα, ανεξήγητες πτώσεις, δυσκολία στην ομιλία ή στην κατάποση, καθώς και μυϊκές συσπάσεις ή ακούσιες μικροκινήσεις. Η κλινική εικόνα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή του σώματος από όπου ξεκινά η εκφύλιση. Σε κάποιες περιπτώσεις η νόσος αρχίζει από τα άνω άκρα ή τα κάτω άκρα (νωτιαία μορφή), ενώ σε άλλες από τους μύες του προσώπου και του λαιμού, επηρεάζοντας πρώιμα την ομιλία και την κατάποση. Καθώς η ALS εξελίσσεται, η μυϊκή αδυναμία επεκτείνεται, οδηγώντας τελικά σε πλήρη παράλυση και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Η διάγνωση είναι πρωτίστως κλινική και βασίζεται στη διαπίστωση σημείων άνω και κάτω κινητικού νευρώνα σε διάφορες περιοχές του σώματος, καθώς και στον αποκλεισμό άλλων νευρολογικών ή συστημικών αιτίων. Εργαστηριακά εργαλεία όπως το ηλεκτρομυογράφημα αποκαλύπτουν την απονεύρωση και την εκφύλιση των μυών.
Το προσδόκιμο ζωής κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 2 έως 5 έτη από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ή τη διάγνωση. Ωστόσο, η πορεία της νόσου διαφέρει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή. Περίπου 50% των ασθενών ζουν περισσότερο από 3 χρόνια, ενώ μόλις 10% των ασθενών ξεπερνούν τη 10ετία.
Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Ώρα μηδέν για άμεσες παρεμβάσεις υπό τη σκιά αρνητικών προβλέψεων για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου στους ενήλικες.
Ένα συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις για τη νέα εποχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Στο επίκεντρο θεραπείες που χαρακτηρίζονται επαναστατικές και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις απότομες και δραστικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.
Έργα εκτεταμένης αναβάθμισης και επέκτασης.
Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η διαδικασία
Γράφει η Mohana Ravindranath
Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...
Γράφει η Mohana Ravindranath
Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.
Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.
Η Καρδιοχειρουργική έχει εξελιχθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες