Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 12-Ιουλ-2025 09:42

    Τι είναι καλό να τρώμε μετά τα 40 για να μην ξεχνάμε αργότερα

    Τι είναι καλό να τρώμε μετά τα 40 για να μην ξεχνάμε αργότερα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Πολλοί άνθρωποι άνω των 40 παρατηρούν ότι η μνήμη τους δεν είναι τόσο δυνατή όσο παλιότερα, ενώ η συγκέντρωση και η ταχύτητα σκέψης μειώνονται. Αυτές οι αλλαγές εντείνονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και καταστάσεις που συχνά συνδέονται με το φαινόμενο της "εγκεφαλικής ομίχλης".

    Αν και συχνά αποδίδονται στη φυσική διαδικασία της γήρανσης, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν πως η διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

    Οι φυσικές αλλαγές του εγκεφάλου

    Ο εγκέφαλος, όπως και το υπόλοιπο σώμα, μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου. Ο νευρολόγος Dr. Alexander Zubkov, όπως μεταδίδει η HuffPost, εξηγεί πως η ροή του αίματος στον εγκέφαλο μειώνεται σταδιακά, ενώ παρατηρείται μείωση βασικών νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η ακετυλοχολίνη και η σεροτονίνη, ουσίες που επηρεάζουν άμεσα τη μνήμη, τη διάθεση και τη συγκέντρωση.

    Επιπλέον, συσσωρεύεται οξειδωτικό στρες και εμφανίζεται χρόνια, ήπια φλεγμονή, παράγοντες που σχετίζονται με τη σταδιακή μείωση των γνωστικών ικανοτήτων.

    Ωστόσο, η γήρανση δεν σημαίνει απαραίτητα νοητική κατάρρευση. Η Yuko Hara, διευθύντρια του προγράμματος πρόληψης Αλτσχάιμερ στο Alzheimer’s Drug Discovery Foundation, σημειώνει ότι με την ηλικία αυξάνονται η σοφία, το λεξιλόγιο και η εμπειρία που αποκτά κανείς.

    Ο ρόλος της διατροφής στη λειτουργία του εγκεφάλου

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατροφή επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της νοητικής διαύγειας.

    Ο Dr. Zubkov τονίζει πως μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενισχύει την αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων, προστατεύει από την οξειδωτική φθορά και βελτιώνει τη νευροδιαβίβαση.

    Τροφές που ωφελούν τη νοητική υγεία

    Η διατροφολόγος Lauren Manaker προτείνει ορισμένες τροφές που φαίνεται να ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου:

    -Τσάι (πράσινο, μαύρο, λευκό,): Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες και φλαβονοειδή, καθώς και L-θεανίνη και καφεΐνη που συμβάλλουν στη διαύγεια και την εγρήγορση. Η τακτική κατανάλωσή του, ειδικά του πράσινου τσαγιού, συνδέεται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία σε μεγαλύτερες ηλικίες.

    - Καρύδια: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και ALA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έρευνες έχουν δείξει ότι υψηλά επίπεδα ALA στο αίμα σχετίζονται με βελτιωμένη εγκεφαλική ενέργεια, ειδικά σε περιοχές που επηρεάζονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    - Μανιτάρια: Περιέχουν εργοθειονεΐνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες στοιχείο. Συμβάλλουν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων και περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και απαραίτητα αμινοξέα για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

    - Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες): Πηγή DHA, απαραίτητο για τη δομή των νευρικών κυττάρων.

    - Μύρτιλα: Πλούσια σε ανθοκυανίνες που ενισχύουν τη μνήμη και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.

    - Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, kale): Περιέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και λουτεΐνη, στοιχεία που σχετίζονται με πιο αργή γνωστική φθορά.

    Τι καλό είναι να αποφεύγεται

    Ορισμένες τροφές μπορεί να επιβαρύνουν τη γνωστική υγεία. Ο Dr. Joshua Helman, γιατρός εκπαιδευμένος στο Harvard και ειδικός στην πρόληψη της άνοιας, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφών, ειδικά όσων περιέχουν ζάχαρη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τρανς λιπαρά και φυτικά έλαια πλούσια σε ωμέγα-6.

    Η συνεχής κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να προάγει τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο, μια σύνδεση που έχει οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες να αποκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ και ως "διαβήτη τύπου 3".

    Πηγή: TheToc
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:00 01/11

    Δύο νέες έρευνες δίνουν απαντήσεις για το περπάτημα: Πόση ώρα; Πόσα βήματα είναι αρκετά;

    Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.

    08:07 31/10

    Έτοιμος σε ένα μήνα ο ψηφιακός βοηθός για τον πολίτη - Ποιες οι δυνατότητες

    Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία

    00:01 31/10

    Η κοινή παραδοχή για τη γήρανση που ίσως είναι λανθασμένη

    Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    17:46 30/10

    ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    15:22 30/10

    Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

    Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.

    07:30 30/10

    Ζητείται λύση στο χάος με τα ράντζα στο νοσοκομείο "Αττικόν"

    Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.

    00:01 30/10

    Οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στον οργανισμό μας

    Ένα εργαστήριο προσπαθεί να τις ανακαλύψει.

    Γράφει η Nina Agrawal

    00:01 29/10

    Ένα χάπι θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη Νευροεπιστήμη

    Παρόλο που ο εγκέφαλος μπορεί να αναγεννηθεί, αυτή η διαδικασία είναι περιορισμένη.

    Γράφει η Rachel E. Gross

    16:46 27/10

    Άδ. Γεωργιάδης: Σημαντική μείωση στον χρόνο εξυπηρέτησης των ασθενών στα ΤΕΠ μετά το "βραχιολάκι"

    Όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης έχει πλέον διαμορφωθεί στις 3 ώρες και 30 λεπτά.

    07:30 27/10

    Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να προλάβουμε την εμφάνιση καρκίνου αργότερα – Ο ρόλος της παχυσαρκίας

    Η συνεχής αύξηση των περιστατικών καρκίνου μεταξύ ατόμων ηλικίας 20 έως 40 ετών προκαλεί ανησυχία.

    00:01 27/10

    Οκτώβριος: Μήνας φροντίδας και πρόληψης

    Ένα μήνυμα πρόληψης, δύναμης και ελπίδας για την υγεία του μαστού.

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος

    14:11 26/10

    Το μηχανισμό δράσης της ουσίας DMB που ανακαλύφθηκε στο ελαιόλαδο ερευνούν Έλληνες επιστήμονες

    Η DMB επιδρά κατά των φλεγμονών, των καρδιακών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.