Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 12-Ιουλ-2025 09:42

    Τι είναι καλό να τρώμε μετά τα 40 για να μην ξεχνάμε αργότερα

    Τι είναι καλό να τρώμε μετά τα 40 για να μην ξεχνάμε αργότερα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Πολλοί άνθρωποι άνω των 40 παρατηρούν ότι η μνήμη τους δεν είναι τόσο δυνατή όσο παλιότερα, ενώ η συγκέντρωση και η ταχύτητα σκέψης μειώνονται. Αυτές οι αλλαγές εντείνονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και καταστάσεις που συχνά συνδέονται με το φαινόμενο της "εγκεφαλικής ομίχλης".

    Αν και συχνά αποδίδονται στη φυσική διαδικασία της γήρανσης, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν πως η διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

    Οι φυσικές αλλαγές του εγκεφάλου

    Ο εγκέφαλος, όπως και το υπόλοιπο σώμα, μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου. Ο νευρολόγος Dr. Alexander Zubkov, όπως μεταδίδει η HuffPost, εξηγεί πως η ροή του αίματος στον εγκέφαλο μειώνεται σταδιακά, ενώ παρατηρείται μείωση βασικών νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η ακετυλοχολίνη και η σεροτονίνη, ουσίες που επηρεάζουν άμεσα τη μνήμη, τη διάθεση και τη συγκέντρωση.

    Επιπλέον, συσσωρεύεται οξειδωτικό στρες και εμφανίζεται χρόνια, ήπια φλεγμονή, παράγοντες που σχετίζονται με τη σταδιακή μείωση των γνωστικών ικανοτήτων.

    Ωστόσο, η γήρανση δεν σημαίνει απαραίτητα νοητική κατάρρευση. Η Yuko Hara, διευθύντρια του προγράμματος πρόληψης Αλτσχάιμερ στο Alzheimer’s Drug Discovery Foundation, σημειώνει ότι με την ηλικία αυξάνονται η σοφία, το λεξιλόγιο και η εμπειρία που αποκτά κανείς.

    Ο ρόλος της διατροφής στη λειτουργία του εγκεφάλου

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατροφή επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της νοητικής διαύγειας.

    Ο Dr. Zubkov τονίζει πως μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενισχύει την αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων, προστατεύει από την οξειδωτική φθορά και βελτιώνει τη νευροδιαβίβαση.

    Τροφές που ωφελούν τη νοητική υγεία

    Η διατροφολόγος Lauren Manaker προτείνει ορισμένες τροφές που φαίνεται να ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου:

    -Τσάι (πράσινο, μαύρο, λευκό,): Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες και φλαβονοειδή, καθώς και L-θεανίνη και καφεΐνη που συμβάλλουν στη διαύγεια και την εγρήγορση. Η τακτική κατανάλωσή του, ειδικά του πράσινου τσαγιού, συνδέεται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία σε μεγαλύτερες ηλικίες.

    - Καρύδια: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και ALA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έρευνες έχουν δείξει ότι υψηλά επίπεδα ALA στο αίμα σχετίζονται με βελτιωμένη εγκεφαλική ενέργεια, ειδικά σε περιοχές που επηρεάζονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    - Μανιτάρια: Περιέχουν εργοθειονεΐνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες στοιχείο. Συμβάλλουν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων και περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και απαραίτητα αμινοξέα για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

    - Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες): Πηγή DHA, απαραίτητο για τη δομή των νευρικών κυττάρων.

    - Μύρτιλα: Πλούσια σε ανθοκυανίνες που ενισχύουν τη μνήμη και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.

    - Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, kale): Περιέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και λουτεΐνη, στοιχεία που σχετίζονται με πιο αργή γνωστική φθορά.

    Τι καλό είναι να αποφεύγεται

    Ορισμένες τροφές μπορεί να επιβαρύνουν τη γνωστική υγεία. Ο Dr. Joshua Helman, γιατρός εκπαιδευμένος στο Harvard και ειδικός στην πρόληψη της άνοιας, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφών, ειδικά όσων περιέχουν ζάχαρη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τρανς λιπαρά και φυτικά έλαια πλούσια σε ωμέγα-6.

    Η συνεχής κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να προάγει τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο, μια σύνδεση που έχει οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες να αποκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ και ως "διαβήτη τύπου 3".

    Πηγή: TheToc
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    17:16 21/11

    Κρίσιμες εξελίξεις στην COP11: Πιέσεις για γενική απαγόρευση καινοτόμων προϊόντων καπνού - Αντιδράσεις από κράτη-μέλη και βιομηχανία

    Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά απαγορεύσεις σε καινοτόμα προϊόντα καπνού και το ντόμινο εξελίξεων στην καπνοβιομηχανία.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    00:01 21/11

    Χρόνιο στρες: Η ασθένεια του σήμερα

    Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Γράφει ο  Γεώργιος Χρούσος

    14:10 20/11

    Προοπτικές στη μεταμόσχευση μήτρας: Μια ζωοποιός μεταμόσχευση

    Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

    00:01 20/11

    Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να ενισχύσουν το προσδόκιμο ζωής;

    Πολλοι influencers λένε πως ναι. Να τι σκέφτονται γιατροί και επιστήμονες

    Γράφει η Dana G. Smith

    13:45 19/11

    Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές

    Κάθε Νοέμβριο, το χαρακτηριστικό μουστάκι του Movember γίνεται σύμβολο μιας παγκόσμιας καμπάνιας ενημέρωσης για την ανδρική υγεία και ιδιαίτερα για τον καρκίνο του προστάτη.

    07:30 19/11

    Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο στέλεχος Κ της γρίπης

    Το στέλεχος Κ έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο βαριά συμπτώματα.

    00:01 19/11

    Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

    Η Euromedica στηρίζει την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με εξελιγμένες εξετάσεις και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό

    Γράφει η Χριστίνα Τζιαφάλια

    18:34 18/11

    Η συμβολή της Ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση των καρκίνου πνεύμονα και μαστού και η σημασία της ενημέρωσης

    Ο κομβικός ρόλος της ανοσοθεραπείας στη σύγχρονη ογκολογική πρακτική και η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των καρκίνων του πνεύμονα και του μαστού για την επίτευξη του βέλτιστου...

    00:01 18/11

    Όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον έλεγχο για τον καρκίνο

    Ο τακτικός έλεγχος μπορεί να αλλάξει τις πιθανότητες υπέρ σας σε τεσσάρων ειδών καρκίνους. Για τους υπόλοιπους τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι τόσο σαφή

    Γράφει ο Simar Bajaj

    07:30 17/11

    Γιατί η γρίπη θα είναι πιο μεταδοτική φέτος τον χειμώνα

    Aυξάνεται η ανησυχία των ειδικών με τις πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.

    00:01 17/11

    "Ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπισθεί - Πολλές φορές και λίαν επιτυχώς"

    Ο Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του "Ευαγγελισμού" μιλά στο Capital.gr για την αντιμετώπιση του καρκίνου και τις δυνατότητες θεραπείας του.

    Συνέντευξη με τον Μιχάλη Βασλαματζή

    14:13 15/11

    Μέσα στο 2026 ανοίγουν τα πρώτα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας - Ποια θα λειτουργήσουν πρώτα

    Συνέντευξη του πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Ν. Αρκαδόπουλου στο ΑΠΕ.

    10:44 15/11

    Υψηλή μεταδοτικότητα και βαρύτερη νόσηση αναμένεται να έχει φέτος η γρίπη - Καμπανάκι για έγκαιρο εμβολιασμό

    Ο εμβολιασμός κατά των δύο ιών παραμένει το σημαντικότερο διαθέσιμο μέτρο πρόληψης.