Σάββατο, 12-Ιουλ-2025 09:42
Τι είναι καλό να τρώμε μετά τα 40 για να μην ξεχνάμε αργότερα

της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Πολλοί άνθρωποι άνω των 40 παρατηρούν ότι η μνήμη τους δεν είναι τόσο δυνατή όσο παλιότερα, ενώ η συγκέντρωση και η ταχύτητα σκέψης μειώνονται. Αυτές οι αλλαγές εντείνονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και καταστάσεις που συχνά συνδέονται με το φαινόμενο της "εγκεφαλικής ομίχλης".
Αν και συχνά αποδίδονται στη φυσική διαδικασία της γήρανσης, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν πως η διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου.
Ο εγκέφαλος, όπως και το υπόλοιπο σώμα, μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου. Ο νευρολόγος Dr. Alexander Zubkov, όπως μεταδίδει η HuffPost, εξηγεί πως η ροή του αίματος στον εγκέφαλο μειώνεται σταδιακά, ενώ παρατηρείται μείωση βασικών νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η ακετυλοχολίνη και η σεροτονίνη, ουσίες που επηρεάζουν άμεσα τη μνήμη, τη διάθεση και τη συγκέντρωση.
Επιπλέον, συσσωρεύεται οξειδωτικό στρες και εμφανίζεται χρόνια, ήπια φλεγμονή, παράγοντες που σχετίζονται με τη σταδιακή μείωση των γνωστικών ικανοτήτων.
Ωστόσο, η γήρανση δεν σημαίνει απαραίτητα νοητική κατάρρευση. Η Yuko Hara, διευθύντρια του προγράμματος πρόληψης Αλτσχάιμερ στο Alzheimer’s Drug Discovery Foundation, σημειώνει ότι με την ηλικία αυξάνονται η σοφία, το λεξιλόγιο και η εμπειρία που αποκτά κανείς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατροφή επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της νοητικής διαύγειας.
Ο Dr. Zubkov τονίζει πως μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενισχύει την αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων, προστατεύει από την οξειδωτική φθορά και βελτιώνει τη νευροδιαβίβαση.
Η διατροφολόγος Lauren Manaker προτείνει ορισμένες τροφές που φαίνεται να ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου:
-Τσάι (πράσινο, μαύρο, λευκό,): Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες και φλαβονοειδή, καθώς και L-θεανίνη και καφεΐνη που συμβάλλουν στη διαύγεια και την εγρήγορση. Η τακτική κατανάλωσή του, ειδικά του πράσινου τσαγιού, συνδέεται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία σε μεγαλύτερες ηλικίες.
- Καρύδια: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και ALA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έρευνες έχουν δείξει ότι υψηλά επίπεδα ALA στο αίμα σχετίζονται με βελτιωμένη εγκεφαλική ενέργεια, ειδικά σε περιοχές που επηρεάζονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
- Μανιτάρια: Περιέχουν εργοθειονεΐνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες στοιχείο. Συμβάλλουν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων και περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και απαραίτητα αμινοξέα για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
- Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες): Πηγή DHA, απαραίτητο για τη δομή των νευρικών κυττάρων.
- Μύρτιλα: Πλούσια σε ανθοκυανίνες που ενισχύουν τη μνήμη και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, kale): Περιέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και λουτεΐνη, στοιχεία που σχετίζονται με πιο αργή γνωστική φθορά.
Ορισμένες τροφές μπορεί να επιβαρύνουν τη γνωστική υγεία. Ο Dr. Joshua Helman, γιατρός εκπαιδευμένος στο Harvard και ειδικός στην πρόληψη της άνοιας, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφών, ειδικά όσων περιέχουν ζάχαρη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τρανς λιπαρά και φυτικά έλαια πλούσια σε ωμέγα-6.
Η συνεχής κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να προάγει τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο, μια σύνδεση που έχει οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες να αποκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ και ως "διαβήτη τύπου 3".
Πηγή: TheToc
Υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;
Τι δείχνει η νέα μελέτη.
Μείωση παρουσιάζει την εβδομάδα 8-14 Σεπτεμβρίου η θετικότητα για Covid-19 στην κοινότητα.
Θα μπορούσαν μερικές σταγόνες την ημέρα να λύσουν το πρόβλημα της πρεσβυωπίας;
Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με navigation είναι μια καινοτόμος τεχνική που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.
Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D3 μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση.
Το έντερό μας δεν βοηθά μόνο την πέψη. Δεν είναι τυχαίο πως θεωρείται "δεύτερος εγκέφαλος".
Τι λέει η σχετική εγκύκλιος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Νίτσα.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν έξι νέα εγχώρια κρούσματα.
Σε αναστολή καθηκόντων βρίσκεται ο διευθυντής χειρουργικής κλινικής του Ιππακρατείου.
Τα δεδομένα, μέσω της εφαρμογής, θα μπορούν να κοινοποιούνται απευθείας στο γιατρό μας.
Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.