Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 11-Ιουλ-2025 12:42

    Ανακοίνωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για το σύστημα κατ'οίκον αποστολής ΦΥΚ

    Ανακοίνωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για το σύστημα κατ'οίκον αποστολής ΦΥΚ
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες αποδέκτης καταγγελιών και παραπόνων από ασθενείς από διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες για δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του νέου συστήματος δωρεάν κατ’ οίκον αποστολής των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που αφορούν ιδίως καθυστερήσεις στην παραλαβή της αγωγής τους ή δυσκολία στην επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού ή την τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης. 

    Παρόλο που τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να είναι σε ένα βαθμό αναμενόμενα σε μια νέα και πολύπλοκη διαδικασία, ή λόγω του μεγάλου αριθμού αιτημάτων, γεγονός που καταδεικνύει πόσο αναγκαία ήταν η λειτουργία αυτή, απαιτούνται άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας του ζητήματος, ώστε να μηδενιστούν οι αστοχίες και να διασφαλιστεί η εύρυθμη και καθολική του εφαρμογή.

    Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στήριξε από την πρώτη στιγμή τη θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον αποστολής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), στο πλαίσιο των συνολικών προτάσεων της για τα φάρμακα αυτά, ως μια σημαντική μεταρρύθμιση που διευκολύνει τη ζωή χιλιάδων χρονίως πασχόντων, περιορίζοντας την ταλαιπωρία και ενισχύοντας την πρόσβαση στη θεραπεία με αξιοπρέπεια.

    Σε αυτό το πλαίσιο, βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, και οι οποίες εργάζονται επιστάμενα για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος, με στόχο την καταγραφή των επιμέρους ζητημάτων, τον εντοπισμό και την αποκατάσταση των προβλημάτων και την υποστήριξη της προσπάθειας για βελτίωση των διαδικασιών και ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ασθενών.

    Η δωρεάν, έγκαιρη και απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία αποτελεί βασικό πυλώνα της ισότητας στο σύστημα υγείας. Η αποστολή των ΦΥΚ στο σπίτι των ασθενών, όπως και κάθε άλλο σχετικό μέτρο, πρέπει να λειτουργεί με εχέγγυα διασφάλισης της ποιότητας και ασφάλειας, και συνεχή παρακολούθηση. Πιστεύουμε ότι, με συντονισμένες κινήσεις και θεσμική συνέπεια, η κατ’ οίκον διανομή των ΦΥΚ μπορεί να εξελιχθεί σε μια σταθερή και αξιόπιστη πρακτική του ΕΟΠΥΥ, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πορεία της εφαρμογής και να συμβάλλει με προτάσεις και τεκμηρίωση, με γνώμονα πάντα το δικαίωμα κάθε πολίτη στην έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία, με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/11

    Το επικίνδυνο λίπος στην κοιλιά που δεν φαίνεται και τι σημαίνει για την υγεία των ανδρών

    Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

    00:01 05/11

    Παχυσαρκία: Γιατί έχει γίνει η νόσος του σύγχρονου κόσμου

    Ώρα μηδέν για άμεσες παρεμβάσεις υπό τη σκιά αρνητικών προβλέψεων για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων​​​​​​​

    ​​​​​​​Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    14:02 04/11

    Μηνιγγίωμα εγκεφάλου: Πώς η σύγχρονη νευροχειρουργική προσφέρει οριστική λύση και ασφάλεια στους ασθενείς

    Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου στους ενήλικες.

    09:58 04/11

    Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era

    Ένα συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις για τη νέα εποχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

    00:01 04/11

    Η μάχη κατά του Αλτσχάιμερ συνεχίζεται - Νέα δεδομένα

    Στο επίκεντρο θεραπείες που χαρακτηρίζονται επαναστατικές και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς

    Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    21:29 03/11

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί επειγόντως μέτρα για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας

    Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις απότομες και δραστικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.

    00:01 03/11

    Γερνάμε συνεχώς ή κατά διαστήματα;

    Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η διαδικασία

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    08:00 01/11

    Δύο νέες έρευνες δίνουν απαντήσεις για το περπάτημα: Πόση ώρα; Πόσα βήματα είναι αρκετά;

    Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.

    08:07 31/10

    Έτοιμος σε ένα μήνα ο ψηφιακός βοηθός για τον πολίτη - Ποιες οι δυνατότητες

    Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία

    00:01 31/10

    Η κοινή παραδοχή για τη γήρανση που ίσως είναι λανθασμένη

    Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    17:46 30/10

    ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    15:22 30/10

    Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

    Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.

    07:30 30/10

    Ζητείται λύση στο χάος με τα ράντζα στο νοσοκομείο "Αττικόν"

    Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.