Παρασκευή, 11-Ιουλ-2025 07:30
Πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά και ένα απροσδόκητο όφελος για την υγεία μας

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Επί χρόνια, τα αυγά θεωρούνταν από τις πιο αμφιλεγόμενες τροφές. Θεωρούνταν κυρίως ότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, με πολλούς ειδικούς να συνιστούν τη μείωση ή ακόμη και την αποφυγή τους.
Ωστόσο, πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα έχουν ανατρέψει αυτές τις αντιλήψεις. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η κατανάλωση έως και δύο αυγών την ημέρα δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης σε υγιή άτομα. Στην πραγματικότητα, η χοληστερόλη των αυγών φαίνεται να έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του οργανισμού μας, ιδίως όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Ο κρόκος μάλιστα, που συχνά αποφεύγεται, περιέχει αντιοξειδωτικά και υγιή λιπαρά, που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food & Function δίνει και νέα δεδομένα για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και γενικής υγείας. Η μελέτη δείχνει ότι τα αυγά προσφέρουν πολλά περισσότερα από υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη.
Η έρευνα παρακολούθησε σχεδόν 19.000 ενήλικες και διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περίπου 1,5 αυγό την ημέρα παρουσίαζαν σημαντικά πιο γερά οστά σε σύγκριση με εκείνους που τα απέφευγαν εντελώς.
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τακτικά αυγά εμφάνισαν 72% υψηλότερη οστική πυκνότητα στο μηριαίο οστό και 83% υψηλότερη πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη. Τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν τις προηγούμενες παραδοχές για τους κινδύνους της κατανάλωσης αυγών και αναδεικνύουν τον ρόλο τους στην προώθηση της υγείας, ειδικά για άτομα που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση.
Τα αυγά προσφέρουν μια εντυπωσιακή ποικιλία θρεπτικών συστατικών που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τα οστά. Κάθε αυγό περιέχει βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, στοιχεία απαραίτητα για τη διατήρησή τους.
Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή ψευδαργύρου, που συμβάλλει στην επιδιόρθωση των οστών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, επίσης περιέχεται στα αυγά, καθιστώντας τα πολύτιμη τροφή για τη διατήρηση της οστικής υγείας.
Οι διατροφολόγοι συνιστούν λοιπόν ότι μπορούμε με ασφάλεια να καταναλώνουμε ένα έως δύο αυγά την ημέρα στο πλαίσιο ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής. Αυτή η ποσότητα είναι απόλυτα συμβατή με τις ημερήσιες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές και προσφέρει πλήθος ωφελειών χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τη χοληστερόλη. Είτε ως γρήγορο πρωινό είτε ως χορταστικό σνακ, τα αυγά είναι μια απλή και θρεπτική τροφή που μπορεί να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα την υγεία μας.
Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.
Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.
Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,
Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.
Η περίοδος της αύξησης των αναπνευστικών ιώσεων ξεκινά.
H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.
Τι έδειξε η μελέτη.
88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.
Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,
Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.
Και όχι μόνο πόσο ποσοστό λίπους έχουμε συνολικά στο σώμα μας.
Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.
Στα διαθέσιμα εμβόλια θα υπάρχει και το ρινικό.
Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.
Με χιούμορ και αμεσότητα, το τηλεοπτικό σποτ του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει τον νέο, ενιαίο αριθμό επικοινωνίας για υπηρεσίες υγείας.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε από την παρουσίαση της διακήρυξης του επιστημονικού φορέα SCOHRE των προτάσεών του για την ενσωμάτωση της μείωσης της βλάβης στις πολιτικές περιορισμού του καπνίσματος.