Τετάρτη, 09-Ιουλ-2025 18:36
ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητούν την αναπροσαρμογή της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
Σε επιστολή του στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο ΙΣΑ αναφέρει ότι οι αμοιβές των γιατρών παραμένουν καθηλωμένες παρά τη μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας των ιατρείων και τις σύγχρονες απαιτήσεις της ιατρικής πράξης.
"Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένως ζητήσει την αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης, τονίζοντας την ανάγκη για έναν δίκαιο και αναλογικό μηχανισμό αποζημίωσης, που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα των ιατρείων και θα στηρίξει τον λειτουργό της υγείας στο δύσκολο έργο του", επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και προσθέτει: "Οι γιατροί μας έχουν κάνει μεγάλη υπομονή και έχουν στηρίξει το σύστημα σε δύσκολες συνθήκες. Η αναπροσαρμογή της ιατρικής αμοιβής αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά και για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη".
"Δια της παρούσης επιστολής, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε το καίριο ζήτημα της αύξησης της ιατρικής αμοιβής, το οποίο έχουμε ήδη θέσει κατ΄ επανάληψη. Όπως και εσείς ο ίδιος έχετε δηλώσει, πρόκειται για δέσμευση η οποία επίκειται να υλοποιηθεί άμεσα", αναφέρει στην επιστολή του ο ΙΣΑ.
Σημειώνει επίσης, ότι "καθίσταται άλλωστε σαφές ότι η ισχύουσα ασφαλιστική τιμή αποζημίωσης των δέκα ευρώ, είναι αναχρονιστική και δεν συμβαδίζει με τις επικρατούσες συνθήκες. Όπως γνωρίζετε και ο ίδιος, οι ιατροί καλούνται συνεχώς να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, το οποίο και πράττουν και για αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να αμείβονται επάξια".
Επιστολή στον κ. Γεωργιάδη απέστειλε και το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επισημαίνει το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα της αύξησης της ιατρικής αμοιβής των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, τονίζοντας ότι οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καλούνται καθημερινά να ανταποκρίνονται σε αυξημένες απαιτήσεις, να υιοθετούν νέες πρακτικές και να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες".
Το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκτιμά ότι η αύξηση της αμοιβής θα συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και στη στήριξη των γιατρών, οι οποίοι αποτελούν πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας.
"Πλήθος εργαστηριακών γιατρών σε όλη τη χώρα δέχονται καθημερινά ειδοποιήσεις για claw back παρελθόντων ετών, ενώ πολλοί έχουν ήδη επιβαρυνθεί με δάνεια για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού".
Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.
Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.
Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,
Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.
Η περίοδος της αύξησης των αναπνευστικών ιώσεων ξεκινά.
H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.
Τι έδειξε η μελέτη.
88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.
Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,
Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.
Και όχι μόνο πόσο ποσοστό λίπους έχουμε συνολικά στο σώμα μας.
Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.
Στα διαθέσιμα εμβόλια θα υπάρχει και το ρινικό.
Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.
Με χιούμορ και αμεσότητα, το τηλεοπτικό σποτ του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει τον νέο, ενιαίο αριθμό επικοινωνίας για υπηρεσίες υγείας.