Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 07-Ιουλ-2025 08:00

    Ακόμα και μικρές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

    Ακόμα και μικρές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη, ακόμη και μικρές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και τρανς λιπαρών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine και βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερες από 60 προηγούμενες μελέτες.

    Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσοι καταναλώνουν ακόμη και ένα χοτ ντογκ την ημέρα έχουν κατά 11% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και 7% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου. Παρομοίως, η καθημερινή κατανάλωση ενός κουτιού αναψυκτικού (330 ml) συνδέεται με 8% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και 2% για καρδιοπάθεια.

    Η επικεφαλής επιστήμονας διατροφικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Δρ. Νίτα Φορούχι, τονίζει ότι δεν υπάρχει "ασφαλές όριο" στην κατανάλωση αυτών των τροφών. Όσο περισσότερο καταναλώνονται, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Ακόμα και σε μικρές ποσότητες, η συχνή κατανάλωση φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την υγεία, όπως μεταδίδει το CNN.

    Παρότι τα ποσοστά αύξησης του κινδύνου μπορεί αρχικά να φαίνονται μικρά, οι ειδικοί εξηγούν ότι τα αποτελέσματα είναι σταθερά και αξιόπιστα. Το σημαντικό είναι ότι η αρνητική επίδραση εμφανίζεται ακόμα και με χαμηλή κατανάλωση, κάτι που δείχνει τη σημασία αυτών των διατροφικών επιλογών.

    Οι τροφές αυτές θεωρούνται επιβαρυντικές για την υγεία για διάφορους λόγους. Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, σαλάμι και μπέικον, περιέχουν χημικά (νιτρώδη) που μπορεί να μετατραπούν σε καρκινογόνες ουσίες στο στομάχι. Τα ζαχαρούχα ποτά προσφέρουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης σε μικρό χρόνο, κάτι που επηρεάζει τη λειτουργία του μεταβολισμού και οδηγεί σε αύξηση βάρους, διαβήτη και καρδιοπάθειες. Τα τρανς λιπαρά (που βρίσκονται σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακ) ανεβάζουν την κακή χοληστερόλη και μειώνουν την καλή, ενισχύοντας τον κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών.

    Επιπλέον, οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά τέτοιες τροφές συνήθως έχουν και άλλες συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία, όπως το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης ή ο αυξημένος στρες, και συχνά ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας ή εκπαίδευση. Αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο να ξεχωρίσουμε τι ακριβώς προκαλεί τη ζημιά: η τροφή ή ο τρόπος ζωής.

    Παρόλο που οι έρευνες αυτού του είδους δεν μπορούν να αποδείξουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα τρόφιμα αυτά προκαλούν τις ασθένειες (καθώς είναι παρατηρητικές μελέτες και όχι πειράματα), τα στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι πρέπει να τα αποφεύγουμε.

    Τέλος, η σωστή διατροφή δεν είναι μόνο τι αποφεύγουμε, αλλά και τι προσθέτουμε. Τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης και προϊόντα όπως το γιαούρτι είναι αποδεδειγμένα ευεργετικά για την υγεία και τη μακροζωία.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:44 16/10

    Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex, PET/CT - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

    Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.

    07:30 15/10

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.

    07:30 13/10

    Το κρέας έπαθε… ελαιόλαδο: Στο +55% το μοσχάρι, στο +43,3% αρνί και κατσίκι - Οι λόγοι

    Αρνί, μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, η ακρίβεια βάζει φωτιά στην πρωτεΐνη.

    07:30 13/10

    Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία που προτείνει το Harvard

    Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,

    08:00 11/10

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

    Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.

    07:30 09/10

    Τι να τρώμε για να κρατήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή μετά τα πενήντα, σύμφωνα με μελέτες

    H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.

    13:14 07/10

    Έρευνα EY, Hellas EAP και ΕΚΠΑ: Επιδεινώνεται η ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα

    88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.

    09:15 07/10

    Η βελτίωση της καρδιακής υγείας των νέων ενηλίκων μειώνει τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιαγγειακών παθήσεων

    Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,

    13:34 06/10

    Πώς βαθμολόγησαν οι πολίτες τα δημόσια νοσοκομεία

    Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.

    19:49 03/10

    ΙΣΑ: Το clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηριακών γιατρών

    Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.

    07:52 03/10

    Το ερώτημα παραμένει: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στους νέους;

    Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.

    18:37 02/10

    1566: Η πολυκαναλική απάντηση στην πολυφωνία της υγείας

    Με χιούμορ και αμεσότητα, το τηλεοπτικό σποτ του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει τον νέο, ενιαίο αριθμό επικοινωνίας για υπηρεσίες υγείας.