Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 07-Ιουλ-2025 08:00

    Ακόμα και μικρές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

    Ακόμα και μικρές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη, ακόμη και μικρές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και τρανς λιπαρών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine και βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερες από 60 προηγούμενες μελέτες.

    Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσοι καταναλώνουν ακόμη και ένα χοτ ντογκ την ημέρα έχουν κατά 11% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και 7% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου. Παρομοίως, η καθημερινή κατανάλωση ενός κουτιού αναψυκτικού (330 ml) συνδέεται με 8% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και 2% για καρδιοπάθεια.

    Η επικεφαλής επιστήμονας διατροφικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Δρ. Νίτα Φορούχι, τονίζει ότι δεν υπάρχει "ασφαλές όριο" στην κατανάλωση αυτών των τροφών. Όσο περισσότερο καταναλώνονται, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Ακόμα και σε μικρές ποσότητες, η συχνή κατανάλωση φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την υγεία, όπως μεταδίδει το CNN.

    Παρότι τα ποσοστά αύξησης του κινδύνου μπορεί αρχικά να φαίνονται μικρά, οι ειδικοί εξηγούν ότι τα αποτελέσματα είναι σταθερά και αξιόπιστα. Το σημαντικό είναι ότι η αρνητική επίδραση εμφανίζεται ακόμα και με χαμηλή κατανάλωση, κάτι που δείχνει τη σημασία αυτών των διατροφικών επιλογών.

    Οι τροφές αυτές θεωρούνται επιβαρυντικές για την υγεία για διάφορους λόγους. Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, σαλάμι και μπέικον, περιέχουν χημικά (νιτρώδη) που μπορεί να μετατραπούν σε καρκινογόνες ουσίες στο στομάχι. Τα ζαχαρούχα ποτά προσφέρουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης σε μικρό χρόνο, κάτι που επηρεάζει τη λειτουργία του μεταβολισμού και οδηγεί σε αύξηση βάρους, διαβήτη και καρδιοπάθειες. Τα τρανς λιπαρά (που βρίσκονται σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακ) ανεβάζουν την κακή χοληστερόλη και μειώνουν την καλή, ενισχύοντας τον κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών.

    Επιπλέον, οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά τέτοιες τροφές συνήθως έχουν και άλλες συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία, όπως το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης ή ο αυξημένος στρες, και συχνά ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας ή εκπαίδευση. Αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο να ξεχωρίσουμε τι ακριβώς προκαλεί τη ζημιά: η τροφή ή ο τρόπος ζωής.

    Παρόλο που οι έρευνες αυτού του είδους δεν μπορούν να αποδείξουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα τρόφιμα αυτά προκαλούν τις ασθένειες (καθώς είναι παρατηρητικές μελέτες και όχι πειράματα), τα στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι πρέπει να τα αποφεύγουμε.

    Τέλος, η σωστή διατροφή δεν είναι μόνο τι αποφεύγουμε, αλλά και τι προσθέτουμε. Τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης και προϊόντα όπως το γιαούρτι είναι αποδεδειγμένα ευεργετικά για την υγεία και τη μακροζωία.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ

    14:49 26/08

    ΙΣΑ: Κυρώσεις σε ιατρούς που προβαίνουν σε εξέταση και χορήγηση γνωματεύσεων σε αθλούμενους εντός των χώρων αθλητικών σωματείων

    Έχει ήδη ενημερώσει την ΓΓΑ, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει τις Ομοσπονδίες και τα Αθλητικά Σωματεία.

    07:30 25/08

    Μαζική γαστρεντερίτιδα στην Τζια - Τι είναι ο νοροϊός και τι προκαλεί

    Η λοίμωξη μεταδίδεται εύκολα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού.