Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 07-Ιουλ-2025 08:00

    Ακόμα και μικρές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

    Ακόμα και μικρές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη, ακόμη και μικρές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και τρανς λιπαρών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine και βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερες από 60 προηγούμενες μελέτες.

    Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσοι καταναλώνουν ακόμη και ένα χοτ ντογκ την ημέρα έχουν κατά 11% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και 7% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου. Παρομοίως, η καθημερινή κατανάλωση ενός κουτιού αναψυκτικού (330 ml) συνδέεται με 8% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και 2% για καρδιοπάθεια.

    Η επικεφαλής επιστήμονας διατροφικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Δρ. Νίτα Φορούχι, τονίζει ότι δεν υπάρχει "ασφαλές όριο" στην κατανάλωση αυτών των τροφών. Όσο περισσότερο καταναλώνονται, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Ακόμα και σε μικρές ποσότητες, η συχνή κατανάλωση φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την υγεία, όπως μεταδίδει το CNN.

    Παρότι τα ποσοστά αύξησης του κινδύνου μπορεί αρχικά να φαίνονται μικρά, οι ειδικοί εξηγούν ότι τα αποτελέσματα είναι σταθερά και αξιόπιστα. Το σημαντικό είναι ότι η αρνητική επίδραση εμφανίζεται ακόμα και με χαμηλή κατανάλωση, κάτι που δείχνει τη σημασία αυτών των διατροφικών επιλογών.

    Οι τροφές αυτές θεωρούνται επιβαρυντικές για την υγεία για διάφορους λόγους. Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, σαλάμι και μπέικον, περιέχουν χημικά (νιτρώδη) που μπορεί να μετατραπούν σε καρκινογόνες ουσίες στο στομάχι. Τα ζαχαρούχα ποτά προσφέρουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης σε μικρό χρόνο, κάτι που επηρεάζει τη λειτουργία του μεταβολισμού και οδηγεί σε αύξηση βάρους, διαβήτη και καρδιοπάθειες. Τα τρανς λιπαρά (που βρίσκονται σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακ) ανεβάζουν την κακή χοληστερόλη και μειώνουν την καλή, ενισχύοντας τον κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών.

    Επιπλέον, οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά τέτοιες τροφές συνήθως έχουν και άλλες συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία, όπως το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης ή ο αυξημένος στρες, και συχνά ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας ή εκπαίδευση. Αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο να ξεχωρίσουμε τι ακριβώς προκαλεί τη ζημιά: η τροφή ή ο τρόπος ζωής.

    Παρόλο που οι έρευνες αυτού του είδους δεν μπορούν να αποδείξουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα τρόφιμα αυτά προκαλούν τις ασθένειες (καθώς είναι παρατηρητικές μελέτες και όχι πειράματα), τα στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι πρέπει να τα αποφεύγουμε.

    Τέλος, η σωστή διατροφή δεν είναι μόνο τι αποφεύγουμε, αλλά και τι προσθέτουμε. Τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης και προϊόντα όπως το γιαούρτι είναι αποδεδειγμένα ευεργετικά για την υγεία και τη μακροζωία.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    10:16 25/09

    ΦΣΘ: Στη μάχη κατά της γρίπης με 300.000 εμβόλια τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

    Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.

    07:30 25/09

    Ποια συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορούν να μας μπερδέψουν

    Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα

    17:53 24/09

    ΕΟΔΥ: 87 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και 7 θάνατοι από την αρχή της περιόδου 2025

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα.

    13:47 24/09

    Ογκολογία στον 21ο Αιώνα: Από τη γνώση στην ελπίδα

    Η πρώιμη διάγνωση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση.

    07:48 24/09

    Είναι η παρακεταμόλη ασφαλής για τις εγκύους και πως συνδέθηκε με την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά;

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την επιστημονική κοινότητα.

    09:22 23/09

    Holland & Barrett: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς με προσφορά στο best selling Ωμέγα 3 και στήριξη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

    Θυμίζει σε όλους μας την ανάγκη για πρόληψη απέναντι στον κίνδυνο που εγκυμονεί η Καρδιαγγειακή Νόσος (ΚΑΝ).

    07:30 22/09

    Τι πρέπει να ξέρουμε για το ρινικό εμβόλιο για τη γρίπη: Πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος - Ποιοι δεν μπορούν να το κάνουν

    Περίπου πενήντα χιλιάδες δόσεις υπολογίζεται να διατεθούν φέτος στη χώρα μας.

    08:00 20/09

    Μανία με την πρωτεΐνη: Πότε η υπερκατανάλωση μπορεί να μας κάνει κακό τελικά

    Υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;

    17:39 18/09

    ΕΟΔΥ: 226 νέες εισαγωγές με Covid-19 και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

    Μείωση παρουσιάζει την εβδομάδα 8-14 Σεπτεμβρίου η θετικότητα για Covid-19 στην κοινότητα.

    07:46 18/09

    Σταγόνες για την πρεσβυωπία αντί για γυαλιά ή χειρουργείο: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα νέας μελέτης

    Θα μπορούσαν μερικές σταγόνες την ημέρα να λύσουν το πρόβλημα της πρεσβυωπίας;

    07:42 17/09

    Κρέας και γάλα από αιγοπρόβατα: Πότε είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους

    Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

    11:01 15/09

    Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου

    Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με navigation είναι μια καινοτόμος τεχνική που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.

    07:33 15/09

    Πώς η βιταμίνη D3 μπορεί να "παρατείνει" τη νεότητα των κυττάρων

    Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D3 μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση.

    08:00 12/09

    Ποιες τροφές καταπολεμούν το φούσκωμα και βοηθούν τη χλωρίδα του εντέρου

    Το έντερό μας δεν βοηθά μόνο την πέψη. Δεν είναι τυχαίο πως θεωρείται "δεύτερος εγκέφαλος".