Σάββατο, 05-Ιουλ-2025 08:00
Η θερμοκρασία ανεβαίνει - Πόσο μπορούν να μείνουν τα φαγητά εκτός ψυγείου

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Πόσο μπορούμε να αφήσουμε εκτός ψυγείο το μαγειρεμένο μας φαγητό το καλοκαίρι; Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ταχεία ανάπτυξη μικροοργανισμών, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις με επιπτώσεις από ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα έως σοβαρά προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσονται στο ψυγείο και ποιες πρακτικές θα μας προστατεύσουν.
Κατ’ αρχάς, τρόφιμα που περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες όπως το ωμό ή μαγειρεμένο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά πρέπει να διατηρούνται πάντα σε θερμοκρασία ψυγείου κάτω από 4°C. Ακόμη και αν το φαγητό έχει μαγειρευτεί, δεν πρέπει να παραμένει εκτός ψυγείου για περισσότερες από 2 ώρες, ή μόλις 1 ώρα σε περιβάλλον με θερμοκρασία άνω των 30°C, όπως συμβαίνει συχνά το καλοκαίρι. Αν ξεπεραστεί αυτό το χρονικό όριο, ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων όπως η σαλμονέλα ή το κολοβακτηρίδιο αυξάνεται σημαντικά.
Για τα αυγά, το καλοκαίρι συστήνεται να φυλάσσονται στο ψυγείο ώστε να διατηρούνται φρέσκα και να περιορίζεται ο κίνδυνος μόλυνσης από βακτήρια όπως η σαλμονέλα. Σε κάθε περίπτωση, τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από 2 ώρες, ειδικά μετά το μαγείρεμα ή το άνοιγμά τους.
Τα φρούτα και τα λαχανικά, ανάλογα με το είδος τους, συνήθως μπορούν να παραμείνουν εκτός ψυγείου, αρκεί να αποθηκεύονται σε δροσερό, σκιερό και ξηρό περιβάλλον, μακριά από άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, φρούτα όπως τα μούρα, τα σταφύλια, τα μήλα και τα ακτινίδια διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο και πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες για να μη χαλάσουν. Αντίθετα, λαχανικά όπως οι πατάτες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα είναι προτιμότερο να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, σε καλά αεριζόμενο χώρο.
Επίσης, είναι σημαντικό να οργανώνουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο με βάση την ευπάθειά τους, τοποθετώντας τα πιο ευπαθή σε ψυχρότερα σημεία (συνήθως στο κάτω ράφι), ενώ τα μαγειρεμένα φαγητά να φυλάσσονται σε καθαρά, αεροστεγή δοχεία. Επιπλέον, συστήνεται να αποθηκεύουμε τα γεύματα σε μικρές μερίδες ώστε να καταναλώνονται γρήγορα και να αποφεύγεται η παρατεταμένη παραμονή εκτός ψυγείου κατά το σερβίρισμα.
Η ταχεία ψύξη των μαγειρεμένων φαγητών είναι κρίσιμη: καλό είναι να τα τοποθετούμε στο ψυγείο το πολύ εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα, ενώ σε καύσωνα ή υψηλές θερμοκρασίες το χρονικό όριο μειώνεται στη 1 ώρα. Σε περίπτωση που πρόκειται να μεταφερθούν εκτός σπιτιού, όπως για εκδρομές ή πικνίκ, η χρήση ισοθερμικών δοχείων με παγοκύστες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων.
Τέλος, για να περιορίσουμε τον κίνδυνο δηλητηριάσεων, η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητη. Πρέπει να πλένουμε καλά τα χέρια πριν και μετά την επαφή με τρόφιμα, ειδικά όταν χειριζόμαστε ωμό κρέας ή ψάρια. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη μόλυνση, χρησιμοποιώντας ξεχωριστά μαχαίρια και επιφάνειες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.
Με χιούμορ και αμεσότητα, το τηλεοπτικό σποτ του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει τον νέο, ενιαίο αριθμό επικοινωνίας για υπηρεσίες υγείας.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε από την παρουσίαση της διακήρυξης του επιστημονικού φορέα SCOHRE των προτάσεών του για την ενσωμάτωση της μείωσης της βλάβης στις πολιτικές περιορισμού του καπνίσματος.
Πριν κάποιος υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο, σχεδόν πάντα εμφανίζονται σημάδια.
Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή ως νέου Προέδρου της FUE Europe Society of Hair Restoration αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ελληνική ιατρική.
Με τρεις τρόπους θα κλείνουμε από σήμερα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.
Έναρξη της λειτουργίας της καινοτόμου και πρωτοποριακής Επιστημονικής Επιτροπής Κύησης Υψηλού Κινδύνου.
Πάνω από το 99% των ατόμων που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου χρόνια νωρίτερα.
Αν και μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία.
Η αγορά έτοιμου φαγητού στην Ελλάδα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με σούπερ-μάρκετ και βιομηχανία να επενδύουν δυναμικά σε νέα προϊόντα, εργοστάσια και συνεργασίες με σεφ και πλατφόρμες delivery.
Τι αποκάλυψε έρευνα τριών χρόνων για τον τρόπο ζωής της.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.
Τα τελευταία χρόνια η εικόνα αλλάζει ανησυχητικά.
Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.
Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα