Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 26-Ιουν-2025 07:40

    Οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στη διατροφή μας όσο μεγαλώνουμε

    Οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στη διατροφή μας όσο μεγαλώνουμε
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Όσο μεγαλώνουμε, λένε οι ειδικοί, είναι σημαντικό να επαναξιολογούμε τις διατροφικές μας ανάγκες και τον τρόπο ζωής μας, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις κάθε ηλικίας. Ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός μεταβολίζει την τροφή, απορροφά τα θρεπτικά συστατικά και διατηρεί τη ζωτικότητα αλλάζει με την ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι ό,τι λειτουργούσε στα 20, 30 ή ακόμα και 40, μπορεί πλέον να μην λειτουργεί πια.

    Η καλή είδηση είναι ότι δεν χρειάζεται να στερηθούμε αυτά που αγαπάμε. Δεν χρειάζεται να κάνουμε ριζικές αλλαγές, ενώ μικρά βήματα μπορούν να μας βοηθήσουν να ζούμε με περισσότερη ενέργεια. Τι μπορούμε να κάνουμε:

    Επιλέγουμε σύνθετους υδατάνθρακες

    Αντικαθιστούμε τα επεξεργασμένα άμυλα (λευκό ψωμί, λευκά μακαρόνια) με προϊόντα ολικής άλεσης, όπως καστανό ρύζι, κινόα, φαγόπυρο και βρώμη. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, μας προσφέρουν ενέργεια και συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης και της υγείας του εντέρου.

    Βάζουμε το ψάρι στο πιάτο μας

    Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγκα μειώνουν τη φλεγμονή και μας προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και γνωστική εξασθένηση. Καταναλώνουμε ψάρι 2–3 φορές την εβδομάδα ή εναλλακτικά, προσθέτουμε ξηρούς καρπούς στη διατροφή μας, όπως καρύδια και σπόρους chia.

    Περιορίζουμε το αλάτι

    Η υψηλή πρόσληψη νατρίου συνδέεται με υπέρταση και καρδιοπάθεια. Αποφεύγουμε το επιπλέον αλάτι στο μαγείρεμα και προτιμάμε μυρωδικά και καρυκεύματα. Ξεπλένουμε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα για να μειώσουμε περαιτέρω το νάτριο.

    Καταναλώνουμε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

    Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μας βοηθά να διατηρούμε τη μυϊκή μας μάζα, που μειώνεται με την ηλικία. Επιλέγουμε άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, τόφου, φακές και κινόα. Η πρωτεΐνη συμβάλλει επίσης στον κορεσμό και στη διαχείριση του βάρους μας.

    Μαγειρεύουμε στο σπίτι

    Το σπιτικό φαγητό μας δίνει πλήρη έλεγχο στα υλικά και στη μαγειρική τεχνική, μειώνοντας την πρόσληψη ζάχαρης, αλατιού και κορεσμένων λιπαρών.

    Προτιμάμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

    Η οστική πυκνότητα μειώνεται με την ηλικία, και αυτό αφορά όλους μας. Επιλέγουμε τροφές με ασβέστιο: γάλα, γιαούρτι, τυρί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αμύγδαλα. Συνδυάζουμε με βιταμίνη D για καλύτερη απορρόφηση και ενισχύουμε τα οστά μας με τακτική άσκηση.

    Μειώνουμε τα ροφήματα με ζάχαρη

    Αναψυκτικά και ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη αυξάνουν το σάκχαρο και προκαλούν ενεργειακές "κοιλιές". Τα αντικαθιστούμε με νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη. Ξεκινάμε σταδιακά: αλλάζουμε ένα ρόφημα τη μέρα με ένα ποτήρι νερό.

    Τρώμε από όλα τα χρώματα

    Προσθέτουμε φρούτα και λαχανικά σε ποικιλία χρωμάτων: κόκκινα, πορτοκαλί, πράσινα, μοβ, κίτρινα. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που δίνουν αυτά τα χρώματα έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μας βοηθούν στην καρδιοαγγειακή υγεία και μακροζωία.

    Ακούμε το σώμα μας

    Δεν παραλείπουμε γεύματα και τρώμε όταν πεινάμε. Ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται με την ηλικία, οπότε συχνά, ισορροπημένα γεύματα και σνακ μας βοηθούν να τον διατηρούμε ενεργό και να σταθεροποιούμε το βάρος μας.

    Επιλέγουμε ολόκληρες τροφές

    Προτιμάμε φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα (χωρίς προσθήκες) τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχη πρωτεΐνη. Έτσι μειώνουμε την πρόσληψη προστιθέμενων σακχάρων, αλατιού και περιττών θερμίδων που κρύβονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    17:16 21/11

    Κρίσιμες εξελίξεις στην COP11: Πιέσεις για γενική απαγόρευση καινοτόμων προϊόντων καπνού - Αντιδράσεις από κράτη-μέλη και βιομηχανία

    Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά απαγορεύσεις σε καινοτόμα προϊόντα καπνού και το ντόμινο εξελίξεων στην καπνοβιομηχανία.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    00:01 21/11

    Χρόνιο στρες: Η ασθένεια του σήμερα

    Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Γράφει ο  Γεώργιος Χρούσος

    14:10 20/11

    Προοπτικές στη μεταμόσχευση μήτρας: Μια ζωοποιός μεταμόσχευση

    Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

    00:01 20/11

    Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να ενισχύσουν το προσδόκιμο ζωής;

    Πολλοι influencers λένε πως ναι. Να τι σκέφτονται γιατροί και επιστήμονες

    Γράφει η Dana G. Smith

    13:45 19/11

    Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές

    Κάθε Νοέμβριο, το χαρακτηριστικό μουστάκι του Movember γίνεται σύμβολο μιας παγκόσμιας καμπάνιας ενημέρωσης για την ανδρική υγεία και ιδιαίτερα για τον καρκίνο του προστάτη.

    07:30 19/11

    Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο στέλεχος Κ της γρίπης

    Το στέλεχος Κ έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο βαριά συμπτώματα.

    00:01 19/11

    Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

    Η Euromedica στηρίζει την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με εξελιγμένες εξετάσεις και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό

    Γράφει η Χριστίνα Τζιαφάλια

    18:34 18/11

    Η συμβολή της Ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση των καρκίνου πνεύμονα και μαστού και η σημασία της ενημέρωσης

    Ο κομβικός ρόλος της ανοσοθεραπείας στη σύγχρονη ογκολογική πρακτική και η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των καρκίνων του πνεύμονα και του μαστού για την επίτευξη του βέλτιστου...

    00:01 18/11

    Όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον έλεγχο για τον καρκίνο

    Ο τακτικός έλεγχος μπορεί να αλλάξει τις πιθανότητες υπέρ σας σε τεσσάρων ειδών καρκίνους. Για τους υπόλοιπους τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι τόσο σαφή

    Γράφει ο Simar Bajaj

    07:30 17/11

    Γιατί η γρίπη θα είναι πιο μεταδοτική φέτος τον χειμώνα

    Aυξάνεται η ανησυχία των ειδικών με τις πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.

    00:01 17/11

    "Ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπισθεί - Πολλές φορές και λίαν επιτυχώς"

    Ο Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του "Ευαγγελισμού" μιλά στο Capital.gr για την αντιμετώπιση του καρκίνου και τις δυνατότητες θεραπείας του.

    Συνέντευξη με τον Μιχάλη Βασλαματζή

    10:48 16/11

    Γραφείο για τα fake news από τον ΕΟΔΥ - Mέσα στον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο

    Πρόσφατα δημιουργήθηκε Γραφείο για fake news και μάλιστα είναι σε φάση στελέχωσης.