Πέμπτη, 26-Ιουν-2025 07:40
Οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στη διατροφή μας όσο μεγαλώνουμε
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Όσο μεγαλώνουμε, λένε οι ειδικοί, είναι σημαντικό να επαναξιολογούμε τις διατροφικές μας ανάγκες και τον τρόπο ζωής μας, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις κάθε ηλικίας. Ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός μεταβολίζει την τροφή, απορροφά τα θρεπτικά συστατικά και διατηρεί τη ζωτικότητα αλλάζει με την ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι ό,τι λειτουργούσε στα 20, 30 ή ακόμα και 40, μπορεί πλέον να μην λειτουργεί πια.
Η καλή είδηση είναι ότι δεν χρειάζεται να στερηθούμε αυτά που αγαπάμε. Δεν χρειάζεται να κάνουμε ριζικές αλλαγές, ενώ μικρά βήματα μπορούν να μας βοηθήσουν να ζούμε με περισσότερη ενέργεια. Τι μπορούμε να κάνουμε:
Αντικαθιστούμε τα επεξεργασμένα άμυλα (λευκό ψωμί, λευκά μακαρόνια) με προϊόντα ολικής άλεσης, όπως καστανό ρύζι, κινόα, φαγόπυρο και βρώμη. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, μας προσφέρουν ενέργεια και συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης και της υγείας του εντέρου.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγκα μειώνουν τη φλεγμονή και μας προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και γνωστική εξασθένηση. Καταναλώνουμε ψάρι 2–3 φορές την εβδομάδα ή εναλλακτικά, προσθέτουμε ξηρούς καρπούς στη διατροφή μας, όπως καρύδια και σπόρους chia.
Η υψηλή πρόσληψη νατρίου συνδέεται με υπέρταση και καρδιοπάθεια. Αποφεύγουμε το επιπλέον αλάτι στο μαγείρεμα και προτιμάμε μυρωδικά και καρυκεύματα. Ξεπλένουμε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα για να μειώσουμε περαιτέρω το νάτριο.
Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μας βοηθά να διατηρούμε τη μυϊκή μας μάζα, που μειώνεται με την ηλικία. Επιλέγουμε άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, τόφου, φακές και κινόα. Η πρωτεΐνη συμβάλλει επίσης στον κορεσμό και στη διαχείριση του βάρους μας.
Το σπιτικό φαγητό μας δίνει πλήρη έλεγχο στα υλικά και στη μαγειρική τεχνική, μειώνοντας την πρόσληψη ζάχαρης, αλατιού και κορεσμένων λιπαρών.
Η οστική πυκνότητα μειώνεται με την ηλικία, και αυτό αφορά όλους μας. Επιλέγουμε τροφές με ασβέστιο: γάλα, γιαούρτι, τυρί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αμύγδαλα. Συνδυάζουμε με βιταμίνη D για καλύτερη απορρόφηση και ενισχύουμε τα οστά μας με τακτική άσκηση.
Αναψυκτικά και ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη αυξάνουν το σάκχαρο και προκαλούν ενεργειακές "κοιλιές". Τα αντικαθιστούμε με νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη. Ξεκινάμε σταδιακά: αλλάζουμε ένα ρόφημα τη μέρα με ένα ποτήρι νερό.
Προσθέτουμε φρούτα και λαχανικά σε ποικιλία χρωμάτων: κόκκινα, πορτοκαλί, πράσινα, μοβ, κίτρινα. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που δίνουν αυτά τα χρώματα έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μας βοηθούν στην καρδιοαγγειακή υγεία και μακροζωία.
Δεν παραλείπουμε γεύματα και τρώμε όταν πεινάμε. Ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται με την ηλικία, οπότε συχνά, ισορροπημένα γεύματα και σνακ μας βοηθούν να τον διατηρούμε ενεργό και να σταθεροποιούμε το βάρος μας.
Προτιμάμε φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα (χωρίς προσθήκες) τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχη πρωτεΐνη. Έτσι μειώνουμε την πρόσληψη προστιθέμενων σακχάρων, αλατιού και περιττών θερμίδων που κρύβονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...
Γράφει η Mohana Ravindranath
Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.
Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.
Ένα εργαστήριο προσπαθεί να τις ανακαλύψει.
Γράφει η Nina Agrawal
Η Καρδιοχειρουργική έχει εξελιχθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες
Παρόλο που ο εγκέφαλος μπορεί να αναγεννηθεί, αυτή η διαδικασία είναι περιορισμένη.
Γράφει η Rachel E. Gross
Όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης έχει πλέον διαμορφωθεί στις 3 ώρες και 30 λεπτά.
Η συνεχής αύξηση των περιστατικών καρκίνου μεταξύ ατόμων ηλικίας 20 έως 40 ετών προκαλεί ανησυχία.
Ένα μήνυμα πρόληψης, δύναμης και ελπίδας για την υγεία του μαστού.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος
Η DMB επιδρά κατά των φλεγμονών, των καρδιακών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Επηρεάζουν τα κέντρα ανταμοιβής και οδηγούν σε φαύλο κύκλο υπερφαγίας.
Πώς προκαλείται οξεία δηλητηρίαση.