Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 16-Ιουν-2025 07:44

    Έξι φαγητά που πρέπει να τρώμε περισσότερο μετά τα 60 μας σύμφωνα με τους διατροφολόγους

    Έξι φαγητά που πρέπει να τρώμε περισσότερο μετά τα 60 μας σύμφωνα με τους διατροφολόγους
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η είσοδος στην έκτη δεκαετία της ζωής μας αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο και η διατήρηση της ενέργειας, της διάθεσης και της συνολικής υγείας καθίσταται πιο απαιτητική. Ορισμένες τροφές μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη των βιολογικών λειτουργιών του οργανισμού, συμβάλλοντας στην υγεία του εγκεφάλου, την ενδυνάμωση των οστών και την καρδιαγγειακή προστασία. Σύμφωνα με διαιτολόγους, η ενσωμάτωση των ακόλουθων έξι τροφών μπορεί να υποστηρίξει τη διατήρηση της ποιότητας ζωής κατά την τρίτη ηλικία.

    1. Καρύδια

    Τα καρύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών. Πρόκειται για ουσίες με τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες καρυδιών την εβδομάδα στην ηλικία των 50–60 ετών εμφάνιζαν υψηλότερα ποσοστά υγιούς γήρανσης, δηλαδή χωρίς χρόνιες ασθένειες ή διαταραχές μνήμης και κινητικότητας.

    Η σύσταση των ειδικών είναι να καταναλώνουμε περίπου 60 γραμμάρια εβδομαδιαίως, είτε σκέτα είτε ως συστατικό σε σαλάτες, δημητριακά ή σνακ.

    2. Όσπρια

    Τα όσπρια, όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια, προσφέρουν φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, τη ρύθμιση της φλεγμονής και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

    Ιδιαίτερα τα ρεβίθια, χάρη στις ισοφλαβόνες και τις πολυφαινόλες που περιέχουν, φαίνεται να υποστηρίζουν την οστική αναδόμηση και να περιορίζουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες.

    3. Φιστίκια Αιγίνης

    Τα φιστίκια περιέχουν σημαντικά επίπεδα φυτικών ινών, καλών λιπαρών και αντιοξειδωτικών (όπως η λουτεΐνη, η οποία συνδέεται με την υγεία των ματιών). Μελέτη έχει δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών οδήγησε σε μείωση της οξειδωτικής βλάβης. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη προσφέρει κορεσμό, ενισχύοντας τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Χρειάζεται όμως προσοχή στις ποσότητες που καταναλώνουμε.

    4. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

    Λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και φολικό οξύ, ουσίες που έχουν συσχετιστεί με τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και τη βραδύτερη έκπτωση της μνήμης με την ηλικία. Επιπλέον, περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως η φυλλοκινόνη, το β-καροτένιο και η βιταμίνη Ε, τα οποία συνδέονται με τη νευρολογική υγεία.

    Η κατανάλωση λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ όμως απαιτεί προσοχή από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η συνεννόηση με ιατρό.

    5. Κράνμπερι

    Τα κράνμπερι περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που προσφέρουν προστασία στα εγκεφαλικά κύτταρα και ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Alzheimer και το Πάρκινσον.

    6. Αποξηραμένα δαμάσκηνα

    Η απώλεια οστικής μάζας αποτελεί έναν από τους πλέον συνήθεις και επικίνδυνους παράγοντες κινδύνου στην τρίτη ηλικία. Τα δαμάσκηνα περιέχουν βιοδραστικά συστατικά που, σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της οστικής απώλειας.

    Πηγή: TheTOC.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    16:19 07/11

    Εγκαίνια ρομποτικού μηχανήματος στο Κωνσταντοπούλειο Γ.Ν "Αγία Όλγα" - Δωρεά της "La vie en Rose by Dimitra Katsafadou"

    Παρέχει εξειδικευμένες επεμβατικές θεραπείες ακτινολογίας σε ογκολογικούς ασθενείς.

    08:05 07/11

    Η βιταμίνη που αποδεδειγμένα μας κρατά νεότερους όσο γερνάμε και μπορούμε να τη βρούμε εύκολα

    Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να βοηθά στην προστασία των άκρων των χρωμοσωμάτων μας.

    00:01 07/11

    Πώς διαμορφώνεται το μέλλον της πρόληψης και της δημόσιας υγείας

    Η νέα διάσταση που δίνει η τεχνολογική πρόοδος

    Γράφει η  Θεοδώρα Ψαλτοπούλου

    07:45 06/11

    Από το κινητό μας θα βλέπουμε την αναμονή στα Επείγοντα πριν ξεκινήσουμε - Στις αρχές του επόμενου χρόνου διαθέσιμη η υπηρεσία

    Mέχρι τέλος του έτους το ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα εφαρμόζεται σε 100 νοσοκομεία.

    00:01 06/11

    Γιατί να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία

    Αναγνωρίζεται ως χρόνια, προοδευτική και υποτροπιάζουσα νόσος

    Γράφει η  Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη

    14:21 05/11

    Η σωστή πορεία μετά από κάποιον τραυματισμό: ποιες μέθοδοι βοηθούν πραγματικά στην επιστροφή στην δράση;

    Η επούλωση ενός τραυματισμού δεν σημαίνει αυτόματα και "επιστροφή στο παιχνίδι".

    07:30 05/11

    Το επικίνδυνο λίπος στην κοιλιά που δεν φαίνεται και τι σημαίνει για την υγεία των ανδρών

    Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

    00:01 05/11

    Παχυσαρκία: Γιατί έχει γίνει η νόσος του σύγχρονου κόσμου

    Ώρα μηδέν για άμεσες παρεμβάσεις υπό τη σκιά αρνητικών προβλέψεων για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων​​​​​​​

    ​​​​​​​Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    14:02 04/11

    Μηνιγγίωμα εγκεφάλου: Πώς η σύγχρονη νευροχειρουργική προσφέρει οριστική λύση και ασφάλεια στους ασθενείς

    Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου στους ενήλικες.

    09:58 04/11

    Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era

    Ένα συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις για τη νέα εποχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

    00:01 04/11

    Η μάχη κατά του Αλτσχάιμερ συνεχίζεται - Νέα δεδομένα

    Στο επίκεντρο θεραπείες που χαρακτηρίζονται επαναστατικές και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς

    Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    21:29 03/11

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί επειγόντως μέτρα για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας

    Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις απότομες και δραστικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.

    00:01 03/11

    Γερνάμε συνεχώς ή κατά διαστήματα;

    Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η διαδικασία

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    08:00 01/11

    Δύο νέες έρευνες δίνουν απαντήσεις για το περπάτημα: Πόση ώρα; Πόσα βήματα είναι αρκετά;

    Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.

    08:07 31/10

    Έτοιμος σε ένα μήνα ο ψηφιακός βοηθός για τον πολίτη - Ποιες οι δυνατότητες

    Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία