Δευτέρα, 16-Ιουν-2025 07:44
Έξι φαγητά που πρέπει να τρώμε περισσότερο μετά τα 60 μας σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η είσοδος στην έκτη δεκαετία της ζωής μας αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο και η διατήρηση της ενέργειας, της διάθεσης και της συνολικής υγείας καθίσταται πιο απαιτητική. Ορισμένες τροφές μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη των βιολογικών λειτουργιών του οργανισμού, συμβάλλοντας στην υγεία του εγκεφάλου, την ενδυνάμωση των οστών και την καρδιαγγειακή προστασία. Σύμφωνα με διαιτολόγους, η ενσωμάτωση των ακόλουθων έξι τροφών μπορεί να υποστηρίξει τη διατήρηση της ποιότητας ζωής κατά την τρίτη ηλικία.
Τα καρύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών. Πρόκειται για ουσίες με τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες καρυδιών την εβδομάδα στην ηλικία των 50–60 ετών εμφάνιζαν υψηλότερα ποσοστά υγιούς γήρανσης, δηλαδή χωρίς χρόνιες ασθένειες ή διαταραχές μνήμης και κινητικότητας.
Η σύσταση των ειδικών είναι να καταναλώνουμε περίπου 60 γραμμάρια εβδομαδιαίως, είτε σκέτα είτε ως συστατικό σε σαλάτες, δημητριακά ή σνακ.
Τα όσπρια, όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια, προσφέρουν φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, τη ρύθμιση της φλεγμονής και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Ιδιαίτερα τα ρεβίθια, χάρη στις ισοφλαβόνες και τις πολυφαινόλες που περιέχουν, φαίνεται να υποστηρίζουν την οστική αναδόμηση και να περιορίζουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες.
Τα φιστίκια περιέχουν σημαντικά επίπεδα φυτικών ινών, καλών λιπαρών και αντιοξειδωτικών (όπως η λουτεΐνη, η οποία συνδέεται με την υγεία των ματιών). Μελέτη έχει δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών οδήγησε σε μείωση της οξειδωτικής βλάβης. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη προσφέρει κορεσμό, ενισχύοντας τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Χρειάζεται όμως προσοχή στις ποσότητες που καταναλώνουμε.
Λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και φολικό οξύ, ουσίες που έχουν συσχετιστεί με τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και τη βραδύτερη έκπτωση της μνήμης με την ηλικία. Επιπλέον, περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως η φυλλοκινόνη, το β-καροτένιο και η βιταμίνη Ε, τα οποία συνδέονται με τη νευρολογική υγεία.
Η κατανάλωση λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ όμως απαιτεί προσοχή από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η συνεννόηση με ιατρό.
Τα κράνμπερι περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που προσφέρουν προστασία στα εγκεφαλικά κύτταρα και ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Alzheimer και το Πάρκινσον.
Η απώλεια οστικής μάζας αποτελεί έναν από τους πλέον συνήθεις και επικίνδυνους παράγοντες κινδύνου στην τρίτη ηλικία. Τα δαμάσκηνα περιέχουν βιοδραστικά συστατικά που, σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της οστικής απώλειας.
Πηγή: TheTOC.gr
Τι αποκάλυψε έρευνα τριών χρόνων για τον τρόπο ζωής της.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.
Τα τελευταία χρόνια η εικόνα αλλάζει ανησυχητικά.
Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.
Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα.
Η πρώιμη διάγνωση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την επιστημονική κοινότητα.
Περίπου πενήντα χιλιάδες δόσεις υπολογίζεται να διατεθούν φέτος στη χώρα μας.
Υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;
Τι δείχνει η νέα μελέτη.
Μείωση παρουσιάζει την εβδομάδα 8-14 Σεπτεμβρίου η θετικότητα για Covid-19 στην κοινότητα.
Θα μπορούσαν μερικές σταγόνες την ημέρα να λύσουν το πρόβλημα της πρεσβυωπίας;
Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.