Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 14-Ιουν-2025 08:46

    Τρώμε σωστά; Οι 5 βασικοί διατροφικοί κανόνες από τους ειδικούς του Harvard

    Τρώμε σωστά; Οι 5 βασικοί διατροφικοί κανόνες από τους ειδικούς του Harvard
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Από τη μεσογειακή διατροφή και τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, μέχρι τις vegan επιλογές, τη διαλειμματική νηστεία και τα διατροφικά trends των social media: Πώς μπορούμε πραγματικά να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή; Υπάρχει η "τέλεια" εκδοχή της και πώς μπορούμε να την τηρούμε με ρεαλισμό και χωρίς υπερβολές; Οι ειδικοί του Harvard ξεχωρίζουν πέντε βασικούς κανόνες:

    1. Άφθονα φυτικά τρόφιμα

    Η βάση κάθε υγιεινής διατροφής είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και φυσικές ενώσεις με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

    Επιπλέον, τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Σύμφωνα με το "Healthy Eating Plate" του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να καλύπτουν το 50% του πιάτου σε κάθε γεύμα.

    2. Επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης

    Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσλάβουμε πρωτεΐνη, δεν είναι όμως όλοι είναι εξίσου ωφέλιμοι.

    Οι πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης είναι τα φασόλια, τα αυγά, οι φακές, τα προϊόντα σόγιας, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όπως επίσης τα ψάρια και θαλασσινά. Πηγές όπως το κοτόπουλο, το μοσχάρι, το χοιρινό, η γαλοπούλα και το αρνί παρέχουν διαφορετικά επίπεδα πρωτεΐνης, σιδήρου και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών.

    Ωστόσο το κόκκινο κρέας σε υπερβολική κατανάλωση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και ορισμένων τύπων καρκίνου, κυρίως όταν είναι επεξεργασμένο (π.χ. λουκάνικα, μπέικον).

    Ο τρόπος μαγειρέματος παίζει επίσης ρόλο: το ψήσιμο στα κάρβουνα ή το τηγάνισμα μπορεί να δημιουργήσει βλαβερά παράγωγα.

    3. Όχι στα επεξεργασμένα τρόφιμα

    Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών οδηγεί σε αύξηση βάρους και επιβαρυντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης. Για να τρώμε υγιεινά, σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard, πρέπει να βασιζόμαστε όσο γίνεται σε ανεπεξέργαστα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς) και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το γιαούρτι.

    4. Περιορισμός κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού

    Για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, συνιστάται λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται τόσο από κορεσμένα λίπη όσο και από πρόσθετα σάκχαρα. Σε ένα διατροφικό πλάνο 2.000 θερμίδων την ημέρα, αυτό μεταφράζεται σε κάτω από 200 θερμίδες από ζάχαρη. Παράλληλα, η ημερήσια κατανάλωση νατρίου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2.300 mg. Η υπερβολική πρόσληψη αυτών των συστατικών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη.

    5. Ισορροπία και ποικιλία

    Για να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες χωρίς να υπερβαίνουμε τις θερμίδες, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ποικιλία τροφών με υψηλή διατροφική αξία από όλες τις ομάδες τροφίμων. Η διατροφική ποικιλία ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την υγεία του εντέρου και μας βοηθά να αποφύγουμε διατροφικές ελλείψεις.

    Όπως λένε οι ειδικοί, δεν υπάρχει μία και μοναδική "σωστή" διατροφή για όλους. Ωστόσο, αν το διαιτολόγιό μας βασίζεται σε φυτικά τρόφιμα, καλές πηγές πρωτεΐνης, ελάχιστη επεξεργασία, περιορισμό κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης, και σε ισορροπημένη ποικιλία, τότε έχουμε ήδη κάνει ένα τεράστιο βήμα προς μια πιο υγιή ζωή.

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    00:01 07/11

    Πώς διαμορφώνεται το μέλλον της πρόληψης και της δημόσιας υγείας

    Η νέα διάσταση που δίνει η τεχνολογική πρόοδος

    Γράφει η  Θεοδώρα Ψαλτοπούλου

    07:45 06/11

    Από το κινητό μας θα βλέπουμε την αναμονή στα Επείγοντα πριν ξεκινήσουμε - Στις αρχές του επόμενου χρόνου διαθέσιμη η υπηρεσία

    Mέχρι τέλος του έτους το ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα εφαρμόζεται σε 100 νοσοκομεία.

    00:01 06/11

    Γιατί να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία

    Αναγνωρίζεται ως χρόνια, προοδευτική και υποτροπιάζουσα νόσος

    Γράφει η  Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη

    14:21 05/11

    Η σωστή πορεία μετά από κάποιον τραυματισμό: ποιες μέθοδοι βοηθούν πραγματικά στην επιστροφή στην δράση;

    Η επούλωση ενός τραυματισμού δεν σημαίνει αυτόματα και "επιστροφή στο παιχνίδι".

    07:30 05/11

    Το επικίνδυνο λίπος στην κοιλιά που δεν φαίνεται και τι σημαίνει για την υγεία των ανδρών

    Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

    00:01 05/11

    Παχυσαρκία: Γιατί έχει γίνει η νόσος του σύγχρονου κόσμου

    Ώρα μηδέν για άμεσες παρεμβάσεις υπό τη σκιά αρνητικών προβλέψεων για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων​​​​​​​

    ​​​​​​​Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    14:02 04/11

    Μηνιγγίωμα εγκεφάλου: Πώς η σύγχρονη νευροχειρουργική προσφέρει οριστική λύση και ασφάλεια στους ασθενείς

    Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου στους ενήλικες.

    09:58 04/11

    Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era

    Ένα συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις για τη νέα εποχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

    00:01 04/11

    Η μάχη κατά του Αλτσχάιμερ συνεχίζεται - Νέα δεδομένα

    Στο επίκεντρο θεραπείες που χαρακτηρίζονται επαναστατικές και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς

    Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    21:29 03/11

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί επειγόντως μέτρα για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας

    Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις απότομες και δραστικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.

    00:01 03/11

    Γερνάμε συνεχώς ή κατά διαστήματα;

    Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η διαδικασία

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    08:00 01/11

    Δύο νέες έρευνες δίνουν απαντήσεις για το περπάτημα: Πόση ώρα; Πόσα βήματα είναι αρκετά;

    Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.

    08:07 31/10

    Έτοιμος σε ένα μήνα ο ψηφιακός βοηθός για τον πολίτη - Ποιες οι δυνατότητες

    Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία

    00:01 31/10

    Η κοινή παραδοχή για τη γήρανση που ίσως είναι λανθασμένη

    Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    17:46 30/10

    ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.