Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 05-Ιουν-2025 00:28

    Οι 5 πιο γνωστές μορφές διαλειμματικής νηστείας - Ποια είναι η καλύτερη; Τα υπέρ και τα κατά

    Οι 5 πιο γνωστές μορφές διαλειμματικής νηστείας - Ποια είναι η καλύτερη; Τα υπέρ και τα κατά
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η διαλειμματική νηστεία βασίζεται στην εναλλαγή περιόδων φαγητού και νηστείας μέσα στο 24ωρο ή μέσα στην εβδομάδα. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές δίαιτες που εστιάζουν στον περιορισμό θερμίδων ή συγκεκριμένων τροφίμων, η διαλειμματική νηστεία δίνει έμφαση κυρίως στο πότε τρώμε. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, στην αντιγήρανση και στη γενικότερη μεταβολική υγεία.

    Υπάρχουν διάφορες μορφές διαλειμματικής νηστείας, καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά, βαθμό δυσκολίας και στόχους.

    Μέθοδος 16/8

    Η μέθοδος 16/8 είναι η πιο δημοφιλής. Πρακτικά δεν τρώμε για 16 ώρες και καταναλώνουμε όλα μας τα γεύματα μέσα σε ένα παράθυρο 8 ωρών. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι να τρώμε μεταξύ 12:00 και 20:00 και να απέχουμε από το φαγητό τις υπόλοιπες ώρες. Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να περάσει αρκετές ώρες χωρίς πρόσληψη τροφής, κάτι που ευνοεί τη λιπόλυση και τη ρύθμιση της ινσουλίνης. Είναι ιδανική για όσους ξεκινούν τώρα, καθώς μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στον καθημερινό τρόπο ζωής χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις.

    Μέθοδος 5:2

    Η μέθοδος 5:2 περιλαμβάνει την κατανάλωση κανονικών γευμάτων για πέντε ημέρες την εβδομάδα, ενώ τις άλλες δύο ημέρες περιορίζεται η πρόσληψη θερμίδων στις 500–600. Οι ημέρες νηστείας όμως δεν είναι συνεχόμενες. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να επιλέξει να νηστέψει τη Δευτέρα και την Πέμπτη, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες να τρώει κανονικά. Αυτή η μέθοδος είναι ευέλικτη και δεν απαιτεί καθημερινή προσπάθεια, όμως οι ημέρες περιορισμού θερμίδων μπορεί να είναι πολύ δύσκολες.

    Eat-Stop-Eat (24ωρη νηστεία)

    Η μέθοδος Eat-Stop-Eat περιλαμβάνει πλήρη αποχή από φαγητό για 24 συνεχόμενες ώρες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να φάει το βράδυ στις 20:00 τη Δευτέρα και να ξαναφάει την ίδια ώρα την Τρίτη. Κατά τη διάρκεια της νηστείας επιτρέπεται η κατανάλωση νερού, καφέ ή αφεψημάτων χωρίς θερμίδες. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για το μεταβολισμό και να οδηγήσει σε ταχύτερη απώλεια βάρους. Ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολη στην εφαρμογή της, ειδικά για άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με παρατεταμένες περιόδους νηστείας.

    Μέθοδος 20/4 (Warrior Diet)

    Η δίαιτα του Πολεμιστή (Warrior Diet) βασίζεται σε νηστεία 20 ωρών και κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος σε παράθυρο 4 ωρών, συνήθως το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να καταναλώνονται μικρές ποσότητες φρούτων, λαχανικών ή ροφημάτων χωρίς θερμίδες, αλλά το βασικό γεύμα λαμβάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσομοιώνοντας τον τρόπο ζωής αρχαίων πολεμιστών. Αυτή η μέθοδος μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά είναι απαιτητική και δεν ενδείκνυται για αρχάριους, καθώς μπορεί να προκαλέσει πτώση της ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Νηστεία μέρα παρά μέρα (Alternate-Day Fasting)

    Η πιο έντονη και αυστηρή μορφή διαλειμματικής νηστείας είναι η εναλλασσόμενη νηστεία, δηλαδή η εναλλαγή ημερών κανονικής διατροφής με ημέρες πλήρους νηστείας ή περιορισμένης θερμιδικής πρόσληψης (έως 500 θερμίδες). Η μέθοδος αυτή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική για την ταχεία απώλεια βάρους και τη βελτίωση πολλών βιοδεικτών, όπως το σάκχαρο και η χοληστερίνη. Ωστόσο, είναι δύσκολη στη μακροπρόθεσμη διατήρηση και απαιτεί έντονη προσήλωση και αυτοπειθαρχία.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    00:01 21/11

    Χρόνιο στρες: Η ασθένεια του σήμερα

    Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Γράφει ο  Γεώργιος Χρούσος