Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 04-Ιουν-2025 07:50

    Πώς η άσκηση μπορεί να παρατείνει τη ζωή όσων νοσούν από καρκίνο του παχέος εντέρου - Τι έδειξε νέα μεγάλη έρευνα

    Πώς η άσκηση μπορεί να παρατείνει τη ζωή όσων νοσούν από καρκίνο του παχέος εντέρου - Τι έδειξε νέα μεγάλη έρευνα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο.

    Η κλινική δοκιμή φάσης 3, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 900 ασθενείς από έξι χώρες, έδειξε ότι όσοι ακολούθησαν ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης μετά από χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία για καρκίνο σταδίου 3 ή υψηλού κινδύνου σταδίου 2, είχαν 28% μικρότερο κίνδυνο υποτροπής, νέας διάγνωσης ή θανάτου από καρκίνο.

    "Εγκρίνουμε φάρμακα που προσφέρουν την ίδια ή και μικρότερη ωφέλεια από αυτήν", δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Julie Gralow, επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της ASCO.

    Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη

    Η μελέτη ξεκίνησε το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2024, με μέσο όρο ηλικίας των συμμετεχόντων τα 61 έτη. Το 90% των ασθενών είχαν διαγνωστεί με καρκίνο σταδίου 3, ο οποίος υποτροπιάζει στο 35% των περιπτώσεων μέσα σε πέντε χρόνια από τη θεραπεία.

    Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, οι μισοί συμμετέχοντες εντάχθηκαν σε ένα εντατικό πρόγραμμα άσκησης, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με οδηγίες για υγιεινή διατροφή και φυσική δραστηριότητα.

    Ο στόχος του προγράμματος ήταν οι συμμετέχοντες να αυξήσουν σταδιακά τη φυσική τους δραστηριότητα κατά 10 MET ώρες την εβδομάδα (σημείωση: οι MET ώρες - Metabolic Equivalent of Task- είναι ένας τρόπος μέτρησης της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει το σώμα κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας σε σχέση με όταν βρίσκεται σε πλήρη ανάπαυση, π.χ. ένα ζωηρό περπάτημα για μία ώρα αντιστοιχεί σε περίπου 4 MET ώρες).

    Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, οι συμμετέχοντες συναντούσαν τον προσωπικό τους προπονητή (φυσικοθεραπευτή, γυμναστή ή κινησιολόγο) κάθε δύο εβδομάδες. Τα επόμενα δύο χρόνια, οι συνεδρίες περιορίστηκαν σε μία φορά τον μήνα. Το πρόγραμμα ήταν προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις, το ιστορικό και τον τρόπο ζωής του κάθε ασθενή.

    "Για τους περισσότερους, αυτό μεταφράστηκε σε ένα ζωηρό περπάτημα 45 λεπτών την ημέρα, τέσσερις φορές την εβδομάδα", εξήγησε ο Δρ. Christopher Booth, επικεφαλής της μελέτης και ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Καναδά.

    Οκτώ χρόνια μετά τη θεραπεία, το 90% των συμμετεχόντων στην ομάδα άσκησης δεν είχαν καμία υποτροπή ή νέα διάγνωση καρκίνου, έναντι 83% στην ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, 41 ασθενείς στην ομάδα άσκησης είχαν αποβιώσει μέσα σε αυτά τα χρόνια, έναντι 66 στην ομάδα ελέγχου.

    Η μελέτη κατέληξε επίσης ότι η τακτική άσκηση σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο και για άλλους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού και άλλες μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.