Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 10-Μαϊ-2025 13:27

    Π. Κατσαούνου: Να αποζημιώνεται το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου σε ηλικίες άνω των 50

    Π. Κατσαούνου: Να αποζημιώνεται το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου σε ηλικίες άνω των 50
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα από πνευμονιόκοκκο κατέδειξε μελέτη που κάναμε τον τελευταίο χρόνο σε νοσηλευόμενους μας και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ένα 40% εμφάνισε σοβαρή πνευμονία, ένα 70% αναπνευστική ανεπάρκεια και ένα 20% κατέληξε, δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου η Παρασκευή Κατσαούνου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μονάδα Πνευμονολογίας & Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Α΄ ΚΕΘ, ΓΝΑ "Ο Ευαγγελισμός μέλος Δ.Σ. της ΕΠΕ,". Πώς εξηγείται κάτι τέτοιο τη στιγμή που υπάρχουν εμβόλια και αντιβιοτικά ερωτάται η καθηγήτρια; "Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. Καταρχήν υπάρχουν εμβόλια, αλλά δεν εμβολιάζονται όλοι. Κατά δεύτερον το εμβολιαστικό σχήμα περιλαμβάνει τους ανθρώπους με συννοσηρότητες άνω των 65, ενώ φαίνεται ότι από τα 50 και πάνω υπάρχει σημαντική αύξηση της επίπτωσης. Για αυτό και στην Αμερική, ήδη έχει δοθεί οδηγία να μειωθεί το ηλικιακό όριο και να εμβολιάζεται ο κόσμος από τα 50. Και όντως, οι ασθενείς μας ήταν άνω των 50 και νεότεροι από 65 οι περισσότεροι. Κάποιοι από αυτούς δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, κάποιοι δεν είχαν πλήρη εμβολιασμό ή δεν είχαν εμβολιαστεί με το καινούργιο εμβόλιο, το οποίο καλύπτει όλους τους οροτύπους (20)".

       Όσοι ασθενείς πέθαναν ήταν καπνιστές - Μονόδρομος η πρόληψη με τον εμβολιασμό

       Όσοι ασθενείς πεθάναν, ήταν όλοι καπνιστές, λέει η κ. Κατσαούνου, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι υποεκτιμημένος αριθμός και ο πληθυσμός των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν. "Θα πρέπει και εμείς στην Ελλάδα να κατεβάσουμε το ηλικιακό όριο για τον εμβολιασμό του πνευμονιόκοκκου κάτω από τα 65, και να το πάμε στα 50. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε σε όλους τους καπνιστές (το καλύτερο φυσικά είναι να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά μέχρι να το κάνουν), ότι για να καλύπτονται θα πρέπει να εμβολιάζονται και ας είναι και 30 ετών και ας μην έχουν καμία συννοσηρότητα. Οι καπνιστές ακόμη και όταν δεν έχουν κανένα νόσημα και οποιαδήποτε και αν είναι η ηλικία τους, μπορούν να εμβολιαστούν και ο εμβολιασμός να αποζημιωθεί. Άρα, αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη μας το έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εδώ και χρόνια, αλλά ίσως και εμείς οι γιατροί να μην το λέμε σε όλους τους καπνιστές και να θεωρείται υπερβολή". Ένα άλλο πρόβλημα που φωτίζει η καθηγήτρια είναι ότι με τον πνευμονιόκοκκο μπορεί κάποιος να νοσήσει από στέλεχος που είναι ανθεκτικό στην αντιβιοτική αγωγή, άρα ακόμη και αν διαγνωστεί, δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας. "Φαίνεται ότι ο εμβολιασμός βοηθάει και στη μείωση της μικροβιακής αντοχής, έμμεσα. Άρα δεν είμαστε σίγουροι ότι παρότι θα το διαγνώσουμε, θα υπάρχει το κατάλληλο αντιβιοτικό που θα το καλύπτει και επίσης, θα πρέπει να γίνει πολύ έγκαιρα για να το καλύψει η αντιβιοτική αγωγή. Ως εκ τούτου η πρόληψη με τον εμβολιασμό είναι μονόδρομος".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    16:09 07/01

    Νέα εποχή στη µεταµόσχευση µακριών µαλλιών

    Η σύγχρονη τεχνική Long Hair FUE φέρνει επανάσταση στην αποκατάσταση µαλλιών, ανεξαρτήτως του µήκους τους

    07:44 07/01

    Γρίπη: Για πόσο καιρό παραμένουμε μεταδοτικοί μετά τα πρώτα συμπτώματα

    Οι πρώτες τρεις έως τέσσερις ημέρες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες.

    20:45 05/01

    ΙΣΑ: Ανακριβείς ισχυρισμοί για τις οφειλές στον ΠΙΣ

    Τα στοιχεία που παραθέτει.

    07:30 05/01

    Σαρώνει η γρίπη - Μεγάλη άνοδος του υποκλάδου K, υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

    Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα, μυαλγίες, κόπωση και αδυναμία.

    24/12 2025

    Τέλος στις ενέσεις; Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους πήρε έγκριση στις ΗΠΑ

    Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο χάπι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

    22/12 2025

    Πώς λειτουργεί η δίαιτα 90-30-50 και γιατί όλο και περισσότεροι την ακολουθούν

    H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.

    21/12 2025

    Υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης στις γιορτές - Ποιοι κινδυνεύουν και πώς προστατευόμαστε

    Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.

    19/12 2025

    Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις οδοντικών εμφυτευμάτων

    Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων

    19/12 2025

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς- Όσα πρέπει να γνωρίζουμε φέτος

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.

    18/12 2025

    ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.

    18/12 2025

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζει ενεργά το EU Safe Hearts Plan της Ε.Ε.

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.

    18/12 2025

    Εναλλασσόμενη νηστεία μέρα παρά μέρα: Ο νέος τρόπος για απώλεια βάρους έχει υπέρ και κατά

    Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).

    18/12 2025

    Δυσοίωνες προβλέψεις για τη φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2028

    Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.