Τετάρτη, 07-Μαϊ-2025 08:22
Πώς θα βαθμολογούμε τα δημόσια νοσοκομεία: Από τους χρόνους αναμονής μέχρι το φαγητό και την καθαριότητα
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες- οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σύστημα θα μπει σε εφαρμογή στα τέλη του μήνα- οι πολίτες που επισκέπτονται τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν στη συνέχεια και να τα βαθμολογούν.
Όλα θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο: από τους χρόνους αναμονής και την εξυπηρέτηση από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, μέχρι την καθαριότητα και το φαγητό που σερβίρεται, προσφέροντας από τη μια πλευρά "ανατροφοδοτήση" στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση παθογενειών και αποτελώντας από την άλλη πλευρά έναν μοχλό πίεσης για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ασθενείς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μένουν οι τελευταίες "πινελιές" και δοκιμές, ώστε το σύστημα της ηλεκτρονικής αξιολόγησης των δημόσιων δομών υγείας να τεθεί σε εφαρμογή. Θα ξεκινήσει πρώτα από μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής για όσους νοσηλεύονται και θα επεκταθεί επίσης στα νοσοκομεία Παίδων και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.
Οι ασθενείς που θα παίρνουν εξιτήριο θα λαμβάνουν ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό τους, το οποίο θα τους οδηγεί σε μια ηλεκτρονική φόρμα αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας που έλαβαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Εκεί θα βαθμολογούν τις υπηρεσίες με μια κλίμακα από το ένα μέχρι το δέκα.
Όπως είχε αναφέρει ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνεται μέσω ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που οι ασθενείς θα συμπληρώνουν ανώνυμα, με τη χρήση των κωδικών taxisnet. Στην αξιολόγηση αυτή θα περιλαμβάνονται 36 ερωτήσεις σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας, όχι όμως το ιατρικό κομμάτι. Θα κρίνεται, για παράδειγμα, αν οι ασθενείς έλαβαν επαρκείς οδηγίες κατά την αποχώρησή τους από το νοσοκομείο, αν το προσωπικό ήταν ευγενικό και συνεργάσιμο, καθώς και η ποιότητα της νοσοκομειακής υποδομής, όπως τα σεντόνια και το φαγητό.
Επιπλέον, κάθε νοσοκομείο θα έχει αποκλειστική πρόσβαση στα αποτελέσματα της δικής του αξιολόγησης, ώστε να μπορεί να λαμβάνει άμεσες αποφάσεις και να εφαρμόζει τις κατάλληλες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών του.
Μια πρώτη πρόβα για την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας γίνεται με τη νέα ηλεκτρονική αξιολόγηση δεκάδων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα από τους πολίτες, μέσω της εθελοντικής συμπλήρωσης ψηφιακού ερωτηματολογίου (στη σελίδα axiologisi.ypes.gov.gr). Το ερωτηματολόγιο θα αποτελείται από περίπου 50 ερωτήσεις και θα καλύπτει περίπου 45 υπηρεσίες και φορείς, όπου περιλαμβάνονται τόσο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όσο και το MyHealth.
Πηγή:TheTOC.gr
Κάποτε η διαχείριση της χοληστερίνης ήταν απλή.
Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου
Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.
Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.
Αντιδράσεις από κράτη-μέλη και βιομηχανία.
Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.
Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.
Γράφει ο Γεώργιος Χρούσος
Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Οι εποχικές ιώσεις και τα κρούσματα γρίπης εξαπλώνονται.
Το στέλεχος Κ έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο βαριά συμπτώματα.
Aυξάνεται η ανησυχία των ειδικών με τις πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εστιάζει στο θέμα "Διαβήτης και ευεξία στο περιβάλλον εργασίας".
Τι δείχνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα.