Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 01-Μαϊ-2025 08:24

    Γιατί το κοτόπουλο μπήκε στη λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να περιορίσουμε στη διατροφή μας

    Γιατί το κοτόπουλο μπήκε στη λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να περιορίσουμε στη διατροφή μας
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε για το κοτόπουλο- το οποίο θεωρείται μια πολύ υγιεινή επιλογή και πλούσια σε πρωτεΐνη, ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους-, καθώς βρήκε πως η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος.

    Ενώ το κόκκινο κρέας έχει από καιρό συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, το κοτόπουλο και άλλα λευκά κρέατα θεωρούνται γενικά λιγότερο επικίνδυνα για την υγεία, ενώ πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και των φλεγμονών.

    Ωστόσο, η μελέτη των Ιταλών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, η οποία παρακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 5.000 ατόμων για δύο δεκαετίες, λέει ότι τα πουλερικά ενδέχεται επίσης να ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Η μελέτη διήρκεσε από το 2006 έως το 2024 και έλαβε υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα και το σωματικό βάρος.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από 300 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα είχαν 27% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερα από 100 γραμμάρια

    Οι συγγραφείς της μελέτης, από το Εθνικό Ινστιτούτο Γαστρεντερολογίας της Ιταλίας, δεν μπορούσαν να είναι βέβαιοι για τα αίτια του κινδύνου, αλλά κατέληξαν σε αρκετές θεωρίες. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι τροφές, οι ορμόνες ή τα φάρμακα που δίνονται στα κοτόπουλα στις φάρμες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

    Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 300 γραμμαρίων κοτόπουλου την εβδομάδα αύξανε τον κίνδυνο για 11 διαφορετικούς τύπους γαστρεντερικών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του στομάχου, του εντέρου, του χοληφόρου πόρου, του πρωκτού, της χοληδόχου κύστης, του ήπατος, του παγκρέατος, του ορθού, του λεπτού εντέρου και των μαλακών ιστών της κοιλιάς.

    Η αντικατάσταση των πουλερικών με φυτικές πηγές πρωτεΐνης και θαλασσινά, καθώς και η αποφυγή υπερβολικού ψησίματος, αναγνωρίστηκαν ως πιθανοί τρόποι μείωσης των κινδύνων.

    "Πιστεύουμε ότι είναι ωφέλιμο να μετριάζεται η κατανάλωση πουλερικών και να προτιμάμε άλλες, εξίσου πολύτιμες πηγές πρωτεΐνης, όπως τα ψάρια. Θεωρούμε επίσης απαραίτητο να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στον τρόπο μαγειρέματος, αποφεύγοντας τις υψηλές θερμοκρασίες και τον παρατεταμένο χρόνο μαγειρέματος", κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

    Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνώρισαν αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη, όπως το ότι δεν καταγράφηκε πώς ακριβώς μαγειρευόταν και καταναλωνόταν το κοτόπουλο, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι συμμετέχοντες μπορεί να έτρωγαν junk food, ενώ άλλοι σπιτικά και πιο υγιεινά γεύματα.

    Πηγή: TheTOC.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.