Πέμπτη, 01-Μαϊ-2025 08:24
Γιατί το κοτόπουλο μπήκε στη λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να περιορίσουμε στη διατροφή μας

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε για το κοτόπουλο- το οποίο θεωρείται μια πολύ υγιεινή επιλογή και πλούσια σε πρωτεΐνη, ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους-, καθώς βρήκε πως η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος.
Ενώ το κόκκινο κρέας έχει από καιρό συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, το κοτόπουλο και άλλα λευκά κρέατα θεωρούνται γενικά λιγότερο επικίνδυνα για την υγεία, ενώ πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και των φλεγμονών.
Ωστόσο, η μελέτη των Ιταλών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, η οποία παρακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 5.000 ατόμων για δύο δεκαετίες, λέει ότι τα πουλερικά ενδέχεται επίσης να ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Η μελέτη διήρκεσε από το 2006 έως το 2024 και έλαβε υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα και το σωματικό βάρος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από 300 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα είχαν 27% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερα από 100 γραμμάρια
Οι συγγραφείς της μελέτης, από το Εθνικό Ινστιτούτο Γαστρεντερολογίας της Ιταλίας, δεν μπορούσαν να είναι βέβαιοι για τα αίτια του κινδύνου, αλλά κατέληξαν σε αρκετές θεωρίες. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι τροφές, οι ορμόνες ή τα φάρμακα που δίνονται στα κοτόπουλα στις φάρμες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 300 γραμμαρίων κοτόπουλου την εβδομάδα αύξανε τον κίνδυνο για 11 διαφορετικούς τύπους γαστρεντερικών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του στομάχου, του εντέρου, του χοληφόρου πόρου, του πρωκτού, της χοληδόχου κύστης, του ήπατος, του παγκρέατος, του ορθού, του λεπτού εντέρου και των μαλακών ιστών της κοιλιάς.
Η αντικατάσταση των πουλερικών με φυτικές πηγές πρωτεΐνης και θαλασσινά, καθώς και η αποφυγή υπερβολικού ψησίματος, αναγνωρίστηκαν ως πιθανοί τρόποι μείωσης των κινδύνων.
"Πιστεύουμε ότι είναι ωφέλιμο να μετριάζεται η κατανάλωση πουλερικών και να προτιμάμε άλλες, εξίσου πολύτιμες πηγές πρωτεΐνης, όπως τα ψάρια. Θεωρούμε επίσης απαραίτητο να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στον τρόπο μαγειρέματος, αποφεύγοντας τις υψηλές θερμοκρασίες και τον παρατεταμένο χρόνο μαγειρέματος", κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνώρισαν αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη, όπως το ότι δεν καταγράφηκε πώς ακριβώς μαγειρευόταν και καταναλωνόταν το κοτόπουλο, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι συμμετέχοντες μπορεί να έτρωγαν junk food, ενώ άλλοι σπιτικά και πιο υγιεινά γεύματα.
Πηγή: TheTOC.gr
Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.
Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.
Τι έδειξε νέα μελέτη.
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου.
Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...
Δεν αρκεί να κόψουμε μόνο το αλάτι.
Από τις 14 Ιουλίου που ξεκίνησε η αποστολή των SMS.
Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.
Ποια ουσία βρίσκεται στο αίμα μας.
Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα.
Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.
Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ
Δεν είναι τα προφανή.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.
Νέα κοινή υπουργική απόφαση.