Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 30-Απρ-2025 00:30

    654 ημέρες αναμονής για να έρθει στην Ελλάδα ένα νέο καινοτόμο φάρμακο

    5530375
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    654 ημέρες. Τόσες απαιτούνται κατά μέσο όρο για την είσοδο στην ελληνική αγορά των νέων, καινοτόμων φαρμάκων που έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας.

    Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη της EFPIA-European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (2020-2023) και σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη Patients W.A.I.T. Indicator (EFPIA-IQVIA 2023), ο χρόνος αναμονής στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά δύο μήνες (64 ημέρες).

    Όπως τονίστηκε στο 1ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, από τα 173 φάρμακα που έχουν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ (European Medicines Agency), μόλις τα 75 είναι διαθέσιμα στους Έλληνες ασθενείς. 

    "Πρόσβαση στα νέα φάρμακα για όλους ή για λίγους;" ήταν το ερώτημα που τέθηκε. Όπως αναφέρθηκε, από τα φάρμακα που ήρθαν τελικά στη χώρα μας και αποζημιώνονται, μόλις 1 στα 4 είναι διαθέσιμα για όλους, ενώ το 20% έχουν περιορισμένη πρόσβαση για τους ασθενείς. Το 55% των νέων φαρμάκων δεν έρχονται τελικά στη χώρα μας.

    Ο βασικός λόγος της καθυστέρησης εισόδου και αποζημίωσης νέων φαρμάκων είναι οι υπέρογκες επιστροφές του clawback. Το 2023 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανήλθε σε 7 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός πως η χώρα μας έχει τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη. Από αυτά, τα 3,5 δισ. ευρώ τα πλήρωσε η φαρμακοβιομηχανία μέσω των αυτόματων επιστροφών και εκπτώσεων clawback και rebate, ενώ η συνεισφορά της Πολιτείας ήταν 2,8 δισ. ευρώ και 700 εκατ. η συμμετοχή των ασθενών.

    Σύμφωνα με την προηγούμενη μελέτη της EFPIA, 79 στα 167 νέα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το διάστημα 2019 – 2022 έναντι 90 στα 168 το διάστημα 2018 – 2021. Μάλιστα, τα μισά από αυτά ήταν διαθέσιμα με περιορισμούς στην πρόσβαση από τους ασθενείς, καθώς διατίθενται μέσω Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.) του ΕΟΠΥΥ και ΙΦΕΤ. Αναφορικά με τον χρόνο που απαιτούνταν για την διαθεσιμότητα των φαρμάκων αυτών,  χρειάζονταν 587 ημέρες κατά μέσο όρο από την ευρωπαϊκή έγκριση τους μέχρι να αποζημιωθούν στην χώρα μας. Ο χρόνος αυτός υπολειπόταν τότε κατά σχεδόν δύο μήνες (56 μέρες) από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά έχει βελτιωθεί κατά 74 ημέρες έναντι της προηγούμενης περιόδου.

    Επιπλέον, 329 νέα φάρμακα έλαβαν έγκριση από τον EMA από 1/1/2020 έως 31/12/2023, εκ των οποίων τα 221 ήταν νέα καινοτόμα φάρμακα. Από τα 221 νέα πρωτότυπα φάρμακα, μόνο 43 (19%) ήταν διαθέσιμα και αποζημιώνονταν στην ελληνική αγορά. Τα υπόλοιπα 178 (81%) δεν αποζημιώνονταν. Από τα 178 φάρμακα που δεν αποζημιώνονταν ακόμα στη χώρα μας, μόλις τα 35 είχαν πάρει τιμή, ενώ τα υπόλοιπα 143 δεν είχαν πάρει ούτε τιμή. Μόνο 5 από τα 35 (14%) νέα καινοτόμα φάρμακα που είχαν πάρει τιμή ήταν βέβαιο ότι θα ήταν διαθέσιμα στο μέλλον. Άλλα 46 από τα 143 (32%) νέα καινοτόμα φάρμακα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν διαθέσιμα στο μέλλον.

    Όλα αυτά την ώρα που η φαρμακευτική καινοτομία παίζει κομβικό ρόλο στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, προσφέροντας νέες θεραπείες για ασθένειες που άλλοτε θεωρούνταν ανίατες ή δύσκολα διαχειρίσιμες. Μέσα από την επιστημονική πρόοδο και την έρευνα, αναπτύσσονται φάρμακα που όχι μόνο παρατείνουν τη ζωή, αλλά και βελτιώνουν ουσιαστικά την ποιότητά της. Καινοτόμα φάρμακα συμβάλλουν στη μείωση των νοσηλειών, των επιπλοκών και των παρενεργειών, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στους ασθενείς να επιστρέψουν ταχύτερα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ

    14:49 26/08

    ΙΣΑ: Κυρώσεις σε ιατρούς που προβαίνουν σε εξέταση και χορήγηση γνωματεύσεων σε αθλούμενους εντός των χώρων αθλητικών σωματείων

    Έχει ήδη ενημερώσει την ΓΓΑ, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει τις Ομοσπονδίες και τα Αθλητικά Σωματεία.

    07:30 25/08

    Μαζική γαστρεντερίτιδα στην Τζια - Τι είναι ο νοροϊός και τι προκαλεί

    Η λοίμωξη μεταδίδεται εύκολα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού.