Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 26-Απρ-2025 14:12

    Ελληνική μελέτη για έγκαιρη διάγνωση της αμυλοείδωσης με παλιές εξετάσεις

    162960899
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Έναν νέο έξυπνο και συμφέρον για το σύστημα υγείας τρόπο έγκαιρης διάγνωσης της καρδιακής αμυλοείδωσης τρανσθυρετίνης, η οποία χωρίς θεραπεία έχει εξαιρετικά κακή πρόγνωση, ανακάλυψαν Έλληνες καρδιολόγοι στην Α' Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στη Μονάδα Καρδιογενετικής και Αθλητικής Καρδιολογίας και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Amyloid.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αμυλοείδωση αφορά παθολογική αναδίπλωση μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει τη φυσική ορμόνη του θυρεοειδούς, τη θυροξίνη. Αυτή η πρωτεΐνη, η τρανσθυρετίνη, αντί να φύγει από τον οργανισμό όταν επιτελέσει το έργο της, "τσαλακώνεται", δεν φεύγει, αλλά πάει και κάθεται σε όργανα όπως η καρδιά, οι νεφροί, σε νεύρα, στο γαστρεντερικό σύστημα (στομάχι, έντερα), στις αρθρώσεις και δυσχεραίνει τη λειτουργία τους. Όταν αυτή η πρωτεΐνη συσσωρεύεται στα όργανα κάνει την αμυλοείδωση.

    "Εμείς σε μία μεγάλη πολυκεντρική μελέτη πήραμε τις αξονικές τομογραφίες θώρακος και αγγείων που ήδη είχαν κάνει 600 ασθενείς με στένωση αορτής στο δικό μας και άλλα καρδιολογικά κέντρα της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και μελετήσαμε την πιθανότητα να έχει κάποιος καρδιακή αμυλοείδωση, χρησιμοποιώντας πολύ εξελιγμένη τεχνική τεχνητής νοημοσύνης. Δηλαδή αναλύοντας την αξονική τομογραφία, βρήκαμε τα χαρακτηριστικά εκείνα, τα οποία αναδεικνύουν τη συγκεκριμένη νόσο. Έτσι, λοιπόν, αν κάποιος κάνει μία αξονική τομογραφία για άλλο λόγο, εμείς μπορούμε να βρούμε αν έχει αμυλοείδωση ή όχι. Εξέλιξαμε και πιστοποιήσαμε αυτή την τεχνική, η οποία μπορεί αρκετά σύντομα να είναι και ένα εργαλείο διαθέσιμο που κανείς μπορεί να το ενσωματώσει στους αξονικούς τομογράφους".

    1 στους 10 με στένωση αορτής πάσχει από καρδιακή αμυλοείδωση χωρίς να το γνωρίζει

    Τη σημαντική αυτή είδηση ανακοινώνει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου, ο ένας εκ των τριών κύριων ερευνητών της μελέτης, καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και υπεύθυνος της Μονάδας Καρδιογενετικής και Αθλητικής Καρδιολογίας Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, ο οποίος μάλιστα επισημαίνει ότι 1 στους 10 με στένωση αορτής πάσχει από καρδιακή αμυλοείδωση, χωρίς όμως να το γνωρίζει. ( σσ οι άλλοι δύο κύριοι ερευνητές της μελέτης είναι ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας Αλέξιος Αντωνόπουλος και ο καθηγητής Καρδιολογίας Κωσταντίνος Τσιούφης).

    Ο κ. Βλαχόπουλος παραχωρεί τη συνέντευξη και ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου "Καρδιακή Αμυλοείδωση- Γενετικές Μυοκαρδιοπάθειες- Αθλητική Καρδιολογία" που διοργανώνεται από την Α’ Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ και τη Μονάδα του, η οποία αποτελεί την πρώτη ιστορική Μονάδα Μυοκαρδιοπαθειών και Αθλητικής Καρδιολογίας στην Ελλάδα με σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο. Το συνέδριο διεξάγεται από την Πέμπτη έως και σήμερα στο Αμφιθέατρο Cotsen της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

    Αρκετά συχνή και σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης

    Όπως αναφέρει ο κ. Βλαχόπουλος, η καρδιακή αμυλοείδωση προσβάλλει, κυρίως αλλά όχι μόνο, μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. "Είναι μία νόσος που την αγνοούσαμε στο παρελθόν, γιατί δεν υπήρχαν και διαγνωστικές τεχνικές να την βρούμε έγκαιρα, αλλά δεν υπήρχε και θεραπεία, μέχρι σχετικά πρόσφατα. Οπότε τώρα που έχουμε περισσότερα εργαλεία στα χέρια μας, μπορούμε να πούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, υποκατηγορίες ασθενών όπως π.χ με στένωση αορτής, η νόσος αυτή μπορεί να είναι και αρκετά συχνή. Επίσης, η νόσος αρκετά συχνά συνυπάρχει με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης".

    30% βελτίωση στην πρόγνωση και την ποιότητα ζωής επιφέρει η θεραπεία

    Οι ασθενείς με αμυλοείδωση, αν δεν πάρουν θεραπεία, έχουν πολύ κακή πρόγνωση, καθώς 1 στους 4 θα πεθάνει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, τονίζει ο κ. Βλαχόπουλος. "Αντιθέτως αν πάρει τη θεραπεία, η οποία είναι μία πολύ απλή θεραπεία, ένα χάπι από του στόματος στις περισσότερες περιπτώσεις, και πολύ αποτελεσματική, μπορεί να βελτιώσει μέχρι και 30% την πιθανότητα να ζήσει, αλλά και την ποιότητα της ζωής του, που είναι και το ζητούμενο στις μεγαλύτερες ηλικίες". Μπορεί κανείς ανιχνεύοντας την αμυλοείδωση πρώιμα να μη χρησιμοποιήσει κοστοβόρες για το σύστημα εξετάσεις, αλλά αντίθετα να βοηθήσει το σύστημα υγείας, χορηγώντας πιο γρήγορα τις διαθέσιμες θεραπείες, έτσι ώστε να υπάρχει χαμηλότερη νοσηρότητα, μικρότερη πρόσβαση σε δομές υγείας, χαμηλότερο κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία, καταλήγει ο καθηγητής Καρδιολογίας Χαράλαμπος Βλαχόπουλος.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    19:17 18/12

    ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.

    11:51 18/12

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζει ενεργά το EU Safe Hearts Plan της Ε.Ε.

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.

    07:30 18/12

    Εναλλασσόμενη νηστεία μέρα παρά μέρα: Ο νέος τρόπος για απώλεια βάρους έχει υπέρ και κατά

    Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).

    07:30 18/12

    Δυσοίωνες προβλέψεις για τη φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2028

    Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.

    12:18 17/12

    Ανοσοθεραπεία στον Καρκίνο: Η επανάσταση που αλλάζει τη θεραπεία

    Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..

    07:30 17/12

    Πόσο μας προστατεύει το φετινό εμβόλιο από το νέο "υποκλάδο" Κ της γρίπης

    Η ανάδειξη ενός νέου υποκλάδου σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

    10:21 16/12

    Συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

    Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...

    07:30 15/12

    Πόσο σοβαρή είναι η παραλλαγή H3N2 της "σούπερ γρίπης"; Τα συμπτώματα και πώς θα προστατευτούμε

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".

    11:48 13/12

    Ο Δανός δότης σπέρματος, οι γενετικοί έλεγχοι, οι κίνδυνοι και τα κενά

    Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.

    08:00 13/12

    Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.