Σάββατο, 19-Απρ-2025 08:55
Πασχαλινό τραπέζι: Πόσες θερμίδες έχουν τα πασχαλινά εδέσματα
 
 
της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Το πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα που περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο. Όμως, όσο κι αν θέλουμε να τα απολαύσουμε όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι περιέχουν τα αγαπημένα μας εδέσματα και πώς μπορούμε να τα καταναλώσουμε χωρίς υπερβολές.
Το αρνί, βασικό στοιχείο του πασχαλινού γεύματος, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά ταυτόχρονα περιέχει σημαντική ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερόλης. Ανά 100 γραμμάρια ψητού αρνιού (χωρίς ορατό λίπος) αποδίδονται περίπου 294 kcal, με ~25 g πρωτεΐνης, 21 g λίπους και ~90 mg χοληστερόλης. Αν επιλέξουμε ένα κομμάτι χωρίς πολύ λίπος, όπως το μπούτι, και περιοριστούμε σε μια μερίδα των 150-200 γραμμαρίων, μπορούμε να απολαύσουμε τη γεύση του χωρίς να επιβαρύνουμε σημαντικά τη διατροφή μας.
Το κοκορέτσι έχει ιδιαίτερα υψηλή θερμιδική και λιπιδαιμική αξία. Εκτιμάται ότι 100 g κοκορετσιού αποδίδουν 350-450 kcal, με περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που μπορεί να ξεπερνά τα 15 g. Παρά τη θρεπτική του αξία ως πηγή σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D), η υψηλή του χοληστερόλη (>200 mg/100 g), η υψηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη σημαίνει ότι καλό είναι να το καταναλώσουμε σε μικρή ποσότητα – ειδικά αν έχουμε υψηλή χοληστερίνη ή προβλήματα καρδιάς.
Το βραστό αυγό, με περίπου 70-80 kcal ανά τεμάχιο, αποτελεί τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Ένα αυγό παρέχει 6-7 g πρωτεΐνης, λιπαρά (5-6 g, εκ των οποίων ~1,5 g κορεσμένα) και περίπου 186 mg χοληστερόλης. Η μέτρια κατανάλωση (1-2 αυγά την ημέρα, ανάλογα με το υπόλοιπο διαιτολόγιο) είναι αποδεκτή από τις νεότερες διαιτητικές οδηγίες, ιδίως όταν συνδυάζεται με ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Όσον αφορά τα γλυκίσματα, το τσουρέκι αποτελεί κυρίως πηγή απλών υδατανθράκων και λιπαρών. Ένα τυπικό κομμάτι 100 g αποδίδει περίπου 350-400 kcal, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και 12-15 g λιπαρών. Περιέχει επιπλέον αυγά και βούτυρο, γεγονός που προσδίδει και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών (~8 g) και χοληστερόλης (~40-60 mg). Τα πασχαλινά κουλουράκια παρουσιάζουν παρόμοια θρεπτικά χαρακτηριστικά, με 50-60 kcal ανά τεμάχιο και περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα.
Από διατροφικής πλευράς, η προσέγγιση του πασχαλινού τραπεζιού θα πρέπει να στηρίζεται στην ποιοτική επιλογή των τροφών, στον έλεγχο της ποσότητας, και στη συμπερίληψη φυτικών ινών (μέσω σαλατών, ψητών λαχανικών και συνοδευτικών). Η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή μεταγευματική υπερτριγλυκεριδαιμία ή υπεργλυκαιμία, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες. Τέλος, σημαντική είναι και η υγειονομική ασφάλεια των τροφίμων, ιδιαίτερα στα προϊόντα εντοσθίων.
	Η κατανάλωση των πασχαλινών εδεσμάτων μπορεί να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να τηρούνται οι βασικές αρχές της μέτριας κατανάλωσης, της ποικιλίας και της ισορροπίας. Η επάνοδος στις συνήθεις διατροφικές ρουτίνες τις επόμενες ημέρες, καθώς και η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας, συμβάλλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων της υπερκατανάλωσης.
	 
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...
Γράφει η Mohana Ravindranath
Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.
Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.
Ένα εργαστήριο προσπαθεί να τις ανακαλύψει.
Γράφει η Nina Agrawal
Η Καρδιοχειρουργική έχει εξελιχθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες
Παρόλο που ο εγκέφαλος μπορεί να αναγεννηθεί, αυτή η διαδικασία είναι περιορισμένη.
Γράφει η Rachel E. Gross
Όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης έχει πλέον διαμορφωθεί στις 3 ώρες και 30 λεπτά.
Η συνεχής αύξηση των περιστατικών καρκίνου μεταξύ ατόμων ηλικίας 20 έως 40 ετών προκαλεί ανησυχία.
Ένα μήνυμα πρόληψης, δύναμης και ελπίδας για την υγεία του μαστού.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος
Η DMB επιδρά κατά των φλεγμονών, των καρδιακών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Επηρεάζουν τα κέντρα ανταμοιβής και οδηγούν σε φαύλο κύκλο υπερφαγίας.
Πώς προκαλείται οξεία δηλητηρίαση.
Από την ανάλυση δεδομένων έως την πρόβλεψη κινδύνου για πολλές ασθένειες.
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη