Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 19-Απρ-2025 08:55

    Πασχαλινό τραπέζι: Πόσες θερμίδες έχουν τα πασχαλινά εδέσματα

    Πασχαλινό τραπέζι: Πόσες θερμίδες έχουν τα πασχαλινά εδέσματα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Το πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα που περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο. Όμως, όσο κι αν θέλουμε να τα απολαύσουμε όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι περιέχουν τα αγαπημένα μας εδέσματα και πώς μπορούμε να τα καταναλώσουμε χωρίς υπερβολές.

    Το αρνί, βασικό στοιχείο του πασχαλινού γεύματος, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά ταυτόχρονα περιέχει σημαντική ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερόλης. Ανά 100 γραμμάρια ψητού αρνιού (χωρίς ορατό λίπος) αποδίδονται περίπου 294 kcal, με ~25 g πρωτεΐνης, 21 g λίπους και ~90 mg χοληστερόλης. Αν επιλέξουμε ένα κομμάτι χωρίς πολύ λίπος, όπως το μπούτι, και περιοριστούμε σε μια μερίδα των 150-200 γραμμαρίων, μπορούμε να απολαύσουμε τη γεύση του χωρίς να επιβαρύνουμε σημαντικά τη διατροφή μας.

    Το κοκορέτσι έχει ιδιαίτερα υψηλή θερμιδική και λιπιδαιμική αξία. Εκτιμάται ότι 100 g κοκορετσιού αποδίδουν 350-450 kcal, με περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που μπορεί να ξεπερνά τα 15 g. Παρά τη θρεπτική του αξία ως πηγή σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D), η υψηλή του χοληστερόλη (>200 mg/100 g), η υψηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη σημαίνει ότι καλό είναι να το καταναλώσουμε σε μικρή ποσότητα – ειδικά αν έχουμε υψηλή χοληστερίνη ή προβλήματα καρδιάς.

    Το βραστό αυγό, με περίπου 70-80 kcal ανά τεμάχιο, αποτελεί τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Ένα αυγό παρέχει 6-7 g πρωτεΐνης, λιπαρά (5-6 g, εκ των οποίων ~1,5 g κορεσμένα) και περίπου 186 mg χοληστερόλης. Η μέτρια κατανάλωση (1-2 αυγά την ημέρα, ανάλογα με το υπόλοιπο διαιτολόγιο) είναι αποδεκτή από τις νεότερες διαιτητικές οδηγίες, ιδίως όταν συνδυάζεται με ισορροπημένο τρόπο ζωής.

    Όσον αφορά τα γλυκίσματα, το τσουρέκι αποτελεί κυρίως πηγή απλών υδατανθράκων και λιπαρών. Ένα τυπικό κομμάτι 100 g αποδίδει περίπου 350-400 kcal, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και 12-15 g λιπαρών. Περιέχει επιπλέον αυγά και βούτυρο, γεγονός που προσδίδει και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών (~8 g) και χοληστερόλης (~40-60 mg). Τα πασχαλινά κουλουράκια παρουσιάζουν παρόμοια θρεπτικά χαρακτηριστικά, με 50-60 kcal ανά τεμάχιο και περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα.

    Από διατροφικής πλευράς, η προσέγγιση του πασχαλινού τραπεζιού θα πρέπει να στηρίζεται στην ποιοτική επιλογή των τροφών, στον έλεγχο της ποσότητας, και στη συμπερίληψη φυτικών ινών (μέσω σαλατών, ψητών λαχανικών και συνοδευτικών). Η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή μεταγευματική υπερτριγλυκεριδαιμία ή υπεργλυκαιμία, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες. Τέλος, σημαντική είναι και η υγειονομική ασφάλεια των τροφίμων, ιδιαίτερα στα προϊόντα εντοσθίων.

    Η κατανάλωση των πασχαλινών εδεσμάτων μπορεί να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να τηρούνται οι βασικές αρχές της μέτριας κατανάλωσης, της ποικιλίας και της ισορροπίας. Η επάνοδος στις συνήθεις διατροφικές ρουτίνες τις επόμενες ημέρες, καθώς και η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας, συμβάλλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων της υπερκατανάλωσης.
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 15/12

    Πόσο σοβαρή είναι η παραλλαγή H3N2 της "σούπερ γρίπης"; Τα συμπτώματα και πώς θα προστατευτούμε

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".

    11:48 13/12

    Ο Δανός δότης σπέρματος, οι γενετικοί έλεγχοι, οι κίνδυνοι και τα κενά

    Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.

    08:00 13/12

    Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.