Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 19-Απρ-2025 08:55

    Πασχαλινό τραπέζι: Πόσες θερμίδες έχουν τα πασχαλινά εδέσματα

    Πασχαλινό τραπέζι: Πόσες θερμίδες έχουν τα πασχαλινά εδέσματα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Το πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα που περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο. Όμως, όσο κι αν θέλουμε να τα απολαύσουμε όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι περιέχουν τα αγαπημένα μας εδέσματα και πώς μπορούμε να τα καταναλώσουμε χωρίς υπερβολές.

    Το αρνί, βασικό στοιχείο του πασχαλινού γεύματος, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά ταυτόχρονα περιέχει σημαντική ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερόλης. Ανά 100 γραμμάρια ψητού αρνιού (χωρίς ορατό λίπος) αποδίδονται περίπου 294 kcal, με ~25 g πρωτεΐνης, 21 g λίπους και ~90 mg χοληστερόλης. Αν επιλέξουμε ένα κομμάτι χωρίς πολύ λίπος, όπως το μπούτι, και περιοριστούμε σε μια μερίδα των 150-200 γραμμαρίων, μπορούμε να απολαύσουμε τη γεύση του χωρίς να επιβαρύνουμε σημαντικά τη διατροφή μας.

    Το κοκορέτσι έχει ιδιαίτερα υψηλή θερμιδική και λιπιδαιμική αξία. Εκτιμάται ότι 100 g κοκορετσιού αποδίδουν 350-450 kcal, με περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που μπορεί να ξεπερνά τα 15 g. Παρά τη θρεπτική του αξία ως πηγή σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D), η υψηλή του χοληστερόλη (>200 mg/100 g), η υψηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη σημαίνει ότι καλό είναι να το καταναλώσουμε σε μικρή ποσότητα – ειδικά αν έχουμε υψηλή χοληστερίνη ή προβλήματα καρδιάς.

    Το βραστό αυγό, με περίπου 70-80 kcal ανά τεμάχιο, αποτελεί τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Ένα αυγό παρέχει 6-7 g πρωτεΐνης, λιπαρά (5-6 g, εκ των οποίων ~1,5 g κορεσμένα) και περίπου 186 mg χοληστερόλης. Η μέτρια κατανάλωση (1-2 αυγά την ημέρα, ανάλογα με το υπόλοιπο διαιτολόγιο) είναι αποδεκτή από τις νεότερες διαιτητικές οδηγίες, ιδίως όταν συνδυάζεται με ισορροπημένο τρόπο ζωής.

    Όσον αφορά τα γλυκίσματα, το τσουρέκι αποτελεί κυρίως πηγή απλών υδατανθράκων και λιπαρών. Ένα τυπικό κομμάτι 100 g αποδίδει περίπου 350-400 kcal, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και 12-15 g λιπαρών. Περιέχει επιπλέον αυγά και βούτυρο, γεγονός που προσδίδει και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών (~8 g) και χοληστερόλης (~40-60 mg). Τα πασχαλινά κουλουράκια παρουσιάζουν παρόμοια θρεπτικά χαρακτηριστικά, με 50-60 kcal ανά τεμάχιο και περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα.

    Από διατροφικής πλευράς, η προσέγγιση του πασχαλινού τραπεζιού θα πρέπει να στηρίζεται στην ποιοτική επιλογή των τροφών, στον έλεγχο της ποσότητας, και στη συμπερίληψη φυτικών ινών (μέσω σαλατών, ψητών λαχανικών και συνοδευτικών). Η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή μεταγευματική υπερτριγλυκεριδαιμία ή υπεργλυκαιμία, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες. Τέλος, σημαντική είναι και η υγειονομική ασφάλεια των τροφίμων, ιδιαίτερα στα προϊόντα εντοσθίων.

    Η κατανάλωση των πασχαλινών εδεσμάτων μπορεί να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να τηρούνται οι βασικές αρχές της μέτριας κατανάλωσης, της ποικιλίας και της ισορροπίας. Η επάνοδος στις συνήθεις διατροφικές ρουτίνες τις επόμενες ημέρες, καθώς και η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας, συμβάλλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων της υπερκατανάλωσης.
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:07 31/10

    Έτοιμος σε ένα μήνα ο ψηφιακός βοηθός για τον πολίτη - Ποιες οι δυνατότητες

    Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία

    00:01 31/10

    Η κοινή παραδοχή για τη γήρανση που ίσως είναι λανθασμένη

    Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    17:46 30/10

    ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    15:22 30/10

    Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

    Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.

    07:30 30/10

    Ζητείται λύση στο χάος με τα ράντζα στο νοσοκομείο "Αττικόν"

    Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.

    00:01 30/10

    Οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στον οργανισμό μας

    Ένα εργαστήριο προσπαθεί να τις ανακαλύψει.

    Γράφει η Nina Agrawal

    00:01 29/10

    Ένα χάπι θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη Νευροεπιστήμη

    Παρόλο που ο εγκέφαλος μπορεί να αναγεννηθεί, αυτή η διαδικασία είναι περιορισμένη.

    Γράφει η Rachel E. Gross

    16:46 27/10

    Άδ. Γεωργιάδης: Σημαντική μείωση στον χρόνο εξυπηρέτησης των ασθενών στα ΤΕΠ μετά το "βραχιολάκι"

    Όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης έχει πλέον διαμορφωθεί στις 3 ώρες και 30 λεπτά.

    07:30 27/10

    Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να προλάβουμε την εμφάνιση καρκίνου αργότερα – Ο ρόλος της παχυσαρκίας

    Η συνεχής αύξηση των περιστατικών καρκίνου μεταξύ ατόμων ηλικίας 20 έως 40 ετών προκαλεί ανησυχία.

    00:01 27/10

    Οκτώβριος: Μήνας φροντίδας και πρόληψης

    Ένα μήνυμα πρόληψης, δύναμης και ελπίδας για την υγεία του μαστού.

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος

    14:11 26/10

    Το μηχανισμό δράσης της ουσίας DMB που ανακαλύφθηκε στο ελαιόλαδο ερευνούν Έλληνες επιστήμονες

    Η DMB επιδρά κατά των φλεγμονών, των καρδιακών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

    00:01 24/10

    Τεχνητή νοημοσύνη και πρόληψη: Τι περιμένουμε

    Από την ανάλυση δεδομένων έως την πρόβλεψη κινδύνου για πολλές ασθένειες.

    ​​​​​​​Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη