Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 16-Απρ-2025 07:30

    Το καστανό ρύζι δεν είναι τελικά τόσο υγιεινό - Τι δείχνει νέα έρευνα

    Το καστανό ρύζι δεν είναι τελικά τόσο υγιεινό - Τι δείχνει νέα έρευνα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Είναι τελικά το καστανό ρύζι καλύτερο από το λευκο; Μια νέα μελέτη κάνει λόγο για πολύ υψηλότερα επίπεδα αρσενικού που ανιχνεύονται στο καστανό ρύζι σε σύγκριση με το λευκό.

    Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Risk Analysis.

    Παραδοσιακά, το ρύζι υφίσταται επεξεργασία ώστε να αφαιρεθεί ο μη βρώσιμος εξωτερικός του φλοιός. Το καστανό ρύζι διατηρεί το πίτουρο και το φύτρο, στοιχεία που του προσδίδουν το χαρακτηριστικό του χρώμα και αυξάνουν τη διατροφική του αξία. Αντίθετα, στο λευκό ρύζι αφαιρούνται τόσο το πίτουρο όσο και το φύτρο, αφήνοντας μόνο το εσωτερικό του κόκκου.

    Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εκτενή ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με τη διατροφική αξία του καστανού και του λευκού ρυζιού, δίνοντας έμφαση στα επίπεδα έκθεσης σε αρσενικό.

    Όπως μεταδίδει το Fox news, χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βάση "What We Eat in America" της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και του Joint Institute of Food Science and Applied Nutrition, για να υπολογίσουν την κατανάλωση ρυζιού από τον μέσο Αμερικανό. Διαπιστώθηκε πως το πίτουρο που καλύπτει το καστανό ρύζι περιέχει σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες ανόργανου αρσενικού συγκριτικά με το εσωτερικό του λευκού ρυζιού.

    "Το πίτουρο και το φύτρο του καστανού ρυζιού περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αρσενικού – και ιδιαίτερα ανόργανου αρσενικού – σε σχέση με το ενδοσπέρμιο του λευκού ρυζιού", αναφέρουν οι ερευνητές.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, η συγκέντρωση ανόργανου αρσενικού στο καστανό ρύζι ήταν κατά 70% υψηλότερη απ’ ό,τι στο λευκό.

    Στο ρύζι που καλλιεργείται στις ΗΠΑ, η αναλογία ανόργανου αρσενικού στο καστανό ρύζι έφτασε το 48%, έναντι 33% στο λευκό ρύζι.

    Η διαιτολόγος Σέρι Κόλμαν Κόλινς, ειδική στις τροφικές αλλεργίες από την Ατλάντα, αν και δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε πως τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία της ποικιλίας στη διατροφή. Η ίδια τόνισε πως το αρσενικό, όπως και άλλες φυσικές ή ανθρωπογενείς τοξίνες, υπάρχουν στο έδαφος και τελικά εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

    Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Φελίσια Γου, από το Κολλέγιο Γεωπονίας και Φυσικών Πόρων του MSU, υπογράμμισε πως αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τη διατροφική αξία αλλά και την ασφάλεια των τροφίμων όταν κάνουν επιλογές.

    Το αρσενικό εμφανίζεται σε πολλές μορφές, οργανικές και ανόργανες και σύμφωνα με τους επιστήμονες το ανόργανο αρσενικό είναι γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

    Πηγή: TheTOC.gr

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.