Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 15-Απρ-2025 20:54

    Γιατί είναι σημαντική η ήπια άσκηση τρεις μήνες μετά τον τοκετό

    Γιατί είναι σημαντική η ήπια άσκηση τρεις μήνες μετά τον τοκετό
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Τους τρεις πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, οι γυναίκες που έγιναν μητέρες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον δύο ώρες μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα (όπως γρήγορο περπάτημα και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης) για να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, λένε οι ειδικοί σε μια νέα οδηγία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine.

    Συνιστούν επίσης ανεπιφύλακτα να κάνουν καθημερινά ασκήσεις για τους μυς του πυελικού εδάφους για τη μείωση του κινδύνου ακράτειας ούρων. Συστήνουν επίσης τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου.

    Τις εβδομάδες και τους μήνες μετά τον τοκετό, ο κίνδυνος κατάθλιψης, διατήρησης αυξημένου βάρους, διαταραχών ύπνου, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνεται, ειδικά μετά από επιπλοκές της εγκυμοσύνης. 

    Καθώς δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα μετά τον τοκετό, μια ομάδα ειδικών ερευνητών και κλινικών ιατρών θέλησε να παράσχει ενημερωμένες, βασισμένες σε στοιχεία οδηγίες σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα, την καθιστική συμπεριφορά και τον ύπνο κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά τον τοκετό.

    Οι συστάσεις τους βασίζονται σε εις βάθος αναλύσεις στοιχείων από 574 μελέτες και αφορούν γυναίκες που γέννησαν πρόσφατα.

    Αφού μίλησαν με νέες μητέρες, επέλεξαν 21 σημαντικά θέματα για ανάλυση.  Αυτά περιλάμβαναν τον τραυματισμό, τη μειωμένη ποιότητα ή ποσότητα μητρικού γάλακτος, την κατάθλιψη και το άγχος, την ακράτεια ούρων, τον φόβο για κίνηση, την κόπωση και την κακή ανάπτυξη του βρέφους.

    Με βάση αυτά τα στοιχεία, το πάνελ συνιστά σθεναρά τις πρώτες 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό, οι νέες μητέρες χωρίς παθήσεις ή συμπτώματα που τις εμποδίζουν να είναι σωματικά δραστήριες, θα πρέπει να στοχεύουν σε ένα συνδυασμό αερόβιας δραστηριότητας και ασκήσεων αντίστασης.

    Όσες έχουν υποκείμενες παθήσεις ή συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν μέτρια σωματική άσκηση. Ωστόσο, τονίζουν ότι όλες όσες έχουν γεννήσει πρόσφατα θα πρέπει να κάνουν ελαφριές καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα.

    Οι ειδικοί συστήνουν επίσης την καθημερινή άσκηση των μυών  του πυελικού εδάφους για τη μείωση του κινδύνου ακράτειας ούρων και την αποκατάσταση των μυών του πυελικού εδάφους, αλλά και την εφαρμογή μιας υγιεινής ρουτίνας ύπνου.

    Oι νέες μητέρες που ακολουθούν αυτές τις οδηγίες μπορούν να αποκομίσουν πολλά οφέλη για την υγεία σχετικά με την κατάθλιψη, την ακράτεια ούρων και την οσφυαλγία και βελτιώσεις στο βάρος, τα επίπεδα χοληστερόλης και την κόπωση, χωρίς αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού ή αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ή την ποσότητα του μητρικού γάλακτος.

    Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ

    Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 15/12

    Πόσο σοβαρή είναι η παραλλαγή H3N2 της "σούπερ γρίπης"; Τα συμπτώματα και πώς θα προστατευτούμε

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".

    11:48 13/12

    Ο Δανός δότης σπέρματος, οι γενετικοί έλεγχοι, οι κίνδυνοι και τα κενά

    Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.

    08:00 13/12

    Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.