Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 10-Απρ-2025 07:40

    Ιχθυέλαια και ωμέγα 3: Έχουν πραγματική αξία για την υγεία μας ή είναι χάσιμο χρημάτων;

    Ιχθυέλαια και ωμέγα 3: Έχουν πραγματική αξία για την υγεία μας ή είναι χάσιμο χρημάτων;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Το ιχθυέλαιο θεωρείται ευρέως ευεργετικό για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, αλλά δεν μπορούν να παραχθούν από τον ίδιο.

    Εκτός από την καρδιά, τα ωμέγα-3 φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου, υποστηρίζοντας τη γνωστική υγεία και πιθανώς μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Επιπλέον, το ιχθυέλαιο έχει συσχετιστεί με οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και με βελτίωση της υγείας του δέρματος, μειώνοντας την ξηρότητα και τη φλεγμονή σε δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα. Παρότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι ευρέως διαδεδομένα, πολλοί ειδικοί τονίζουν πως τα οφέλη αυτά είναι πιο ξεκάθαρα όταν τα ωμέγα-3 προέρχονται από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, και όχι απαραίτητα από τη μορφή συμπληρώματος. Ωστόσο, σε άτομα που δεν καταναλώνουν ψάρια, τα συμπληρώματα μπορεί να αποτελούν έναν πρακτικό τρόπο κάλυψης των διατροφικών αναγκών σε ωμέγα-3.

    "Ο κόσμος θεωρεί το ιχθυέλαιο ως ένα θαυματουργό συμπλήρωμα", λέει η Amelia Sherry, υπεύθυνη κλινικής διατροφής στο νοσοκομείο Mount Sinai, όπως μεταδίδει ο The Guardian. Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 είναι από τα πιο δημοφιλή διατροφικά συμπληρώματα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η παγκόσμια αγορά ιχθυελαίου αποτιμάται περίπου στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι εξίσου ξεκάθαρα. Μια μετα-ανάλυση του 2018 διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου "δεν ωφελεί την υγεία της καρδιάς ούτε μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή θανάτου από οποιαδήποτε αιτία". Πέρσι, μια μελέτη έδειξε ότι το ιχθυέλαιο ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικών παθήσεων και εγκεφαλικού σε άτομα χωρίς προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον, πολλά συμπληρώματα ιχθυελαίου φαίνεται να είναι ταγγισμένα.

    Τι είναι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου;

    Το ιχθυέλαιο που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα εξάγεται από λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, οι σαρδέλες και οι αντζούγιες.

    Αυτό το έλαιο είναι πλούσιο σε δύο τύπους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA).

    "Πέρα από τα ψάρια, τα φύκια και το θαλάσσιο φύκι είναι οι μόνες άλλες πηγές αυτών των δύο τύπων ωμέγα-3", αναφέρει η Sherry.

    Σε μορφή συμπληρώματος, το ιχθυέλαιο πωλείται συχνά ως κάψουλες ζελατίνης. Ωστόσο, το περιεχόμενο κάθε συμπληρώματος – για παράδειγμα, η ποσότητα EPA και DHA σε κάθε κάψουλα – δεν είναι σταθερό. Στις ΗΠΑ, τα διατροφικά συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εξηγεί ο καρδιολόγος Dr Stephen Kopecky από την Mayo Clinic. (Στο Ηνωμένο Βασίλειο ρυθμίζονται.)

    "Πρέπει να γυρίσεις το μπουκάλι για να κοιτάξεις την ετικέτα με τα συστατικά", λέει ο Kopecky. Οι εταιρείες, προειδοποιεί, "μπορούν να αλλάξουν τις ετικέτες τους από εβδομάδα σε εβδομάδα".

    Ποια είναι τα οφέλη των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου;

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών από αυτά της λήψης συμπληρωμάτων ιχθυελαίου. Τα ωμέγα-3 στα ψάρια έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και της δημιουργίας πλάκας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων – ενός είδους λίπους στο αίμα – και στη σταθεροποίηση και προστασία των κυτταρικών μεμβρανών στην καρδιά και τον εγκέφαλο, λέει η Sherry.

    Αλλά η διατροφή είναι πολύπλοκη. Ο Kopecky λέει ότι δεν είναι σαφές αν αυτά τα οφέλη οφείλονται αποκλειστικά στα ωμέγα-3 ή σε συνδυασμό λιπαρών οξέων και του τρόπου με τον οποίο το ψάρι αλιεύθηκε, παρασκευάστηκε και σερβιρίστηκε. "Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες", λέει.

    Η τρέχουσα άνθηση των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου οφείλεται εν μέρει σε μια μελέτη του 1985 στο New England Journal of Medicine, λέει ο καρδιολόγος Dr Steven Nissen από την Cleveland Clinic.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι "η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο ήταν πάνω από 50% χαμηλότερη σε όσους κατανάλωναν τουλάχιστον 30 γρ. ψάρι την ημέρα σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν ψάρι".

    Πράγματι, λέει ο Nissen, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο ψάρι τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία. Αλλά πιθανόν αυτό να μην οφείλεται μόνο στην κατανάλωση ωμέγα-3.

    Πηγή: TheTOC.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    16:07 26/09

    ΟΗΕ - ΠΟΥ: Βραβείο στην Ελλάδα για τις επιδόσεις της στην πρόληψη χρονίων νοσημάτων και παιδικής παχυσαρκίας

    Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.

    10:16 25/09

    ΦΣΘ: Στη μάχη κατά της γρίπης με 300.000 εμβόλια τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

    Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.

    07:30 25/09

    Ποια συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορούν να μας μπερδέψουν

    Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα

    17:53 24/09

    ΕΟΔΥ: 87 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και 7 θάνατοι από την αρχή της περιόδου 2025

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα.

    13:47 24/09

    Ογκολογία στον 21ο Αιώνα: Από τη γνώση στην ελπίδα

    Η πρώιμη διάγνωση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση.

    07:48 24/09

    Είναι η παρακεταμόλη ασφαλής για τις εγκύους και πως συνδέθηκε με την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά;

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την επιστημονική κοινότητα.

    07:30 24/09

    Τι σημαίνει η βίζα εργασίας των 100.000 δολαρίων στις ΗΠΑ για τον τεχνολογικό κλάδο

    "Δεν υπάρχει ούτε μία εταιρεία που έχω επενδύσει τα τελευταία 10 χρόνια που να μπορεί να πληρώσει αυτό το ποσό".

    09:22 23/09

    Holland & Barrett: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς με προσφορά στο best selling Ωμέγα 3 και στήριξη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

    Θυμίζει σε όλους μας την ανάγκη για πρόληψη απέναντι στον κίνδυνο που εγκυμονεί η Καρδιαγγειακή Νόσος (ΚΑΝ).

    07:30 22/09

    Τι πρέπει να ξέρουμε για το ρινικό εμβόλιο για τη γρίπη: Πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος - Ποιοι δεν μπορούν να το κάνουν

    Περίπου πενήντα χιλιάδες δόσεις υπολογίζεται να διατεθούν φέτος στη χώρα μας.

    08:00 20/09

    Μανία με την πρωτεΐνη: Πότε η υπερκατανάλωση μπορεί να μας κάνει κακό τελικά

    Υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;

    17:39 18/09

    ΕΟΔΥ: 226 νέες εισαγωγές με Covid-19 και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

    Μείωση παρουσιάζει την εβδομάδα 8-14 Σεπτεμβρίου η θετικότητα για Covid-19 στην κοινότητα.

    07:46 18/09

    Σταγόνες για την πρεσβυωπία αντί για γυαλιά ή χειρουργείο: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα νέας μελέτης

    Θα μπορούσαν μερικές σταγόνες την ημέρα να λύσουν το πρόβλημα της πρεσβυωπίας;

    07:42 17/09

    Κρέας και γάλα από αιγοπρόβατα: Πότε είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους

    Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.