Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 10-Απρ-2025 07:40

    Ιχθυέλαια και ωμέγα 3: Έχουν πραγματική αξία για την υγεία μας ή είναι χάσιμο χρημάτων;

    Ιχθυέλαια και ωμέγα 3: Έχουν πραγματική αξία για την υγεία μας ή είναι χάσιμο χρημάτων;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Το ιχθυέλαιο θεωρείται ευρέως ευεργετικό για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, αλλά δεν μπορούν να παραχθούν από τον ίδιο.

    Εκτός από την καρδιά, τα ωμέγα-3 φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου, υποστηρίζοντας τη γνωστική υγεία και πιθανώς μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Επιπλέον, το ιχθυέλαιο έχει συσχετιστεί με οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και με βελτίωση της υγείας του δέρματος, μειώνοντας την ξηρότητα και τη φλεγμονή σε δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα. Παρότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι ευρέως διαδεδομένα, πολλοί ειδικοί τονίζουν πως τα οφέλη αυτά είναι πιο ξεκάθαρα όταν τα ωμέγα-3 προέρχονται από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, και όχι απαραίτητα από τη μορφή συμπληρώματος. Ωστόσο, σε άτομα που δεν καταναλώνουν ψάρια, τα συμπληρώματα μπορεί να αποτελούν έναν πρακτικό τρόπο κάλυψης των διατροφικών αναγκών σε ωμέγα-3.

    "Ο κόσμος θεωρεί το ιχθυέλαιο ως ένα θαυματουργό συμπλήρωμα", λέει η Amelia Sherry, υπεύθυνη κλινικής διατροφής στο νοσοκομείο Mount Sinai, όπως μεταδίδει ο The Guardian. Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 είναι από τα πιο δημοφιλή διατροφικά συμπληρώματα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η παγκόσμια αγορά ιχθυελαίου αποτιμάται περίπου στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι εξίσου ξεκάθαρα. Μια μετα-ανάλυση του 2018 διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου "δεν ωφελεί την υγεία της καρδιάς ούτε μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή θανάτου από οποιαδήποτε αιτία". Πέρσι, μια μελέτη έδειξε ότι το ιχθυέλαιο ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικών παθήσεων και εγκεφαλικού σε άτομα χωρίς προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον, πολλά συμπληρώματα ιχθυελαίου φαίνεται να είναι ταγγισμένα.

    Τι είναι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου;

    Το ιχθυέλαιο που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα εξάγεται από λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, οι σαρδέλες και οι αντζούγιες.

    Αυτό το έλαιο είναι πλούσιο σε δύο τύπους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA).

    "Πέρα από τα ψάρια, τα φύκια και το θαλάσσιο φύκι είναι οι μόνες άλλες πηγές αυτών των δύο τύπων ωμέγα-3", αναφέρει η Sherry.

    Σε μορφή συμπληρώματος, το ιχθυέλαιο πωλείται συχνά ως κάψουλες ζελατίνης. Ωστόσο, το περιεχόμενο κάθε συμπληρώματος – για παράδειγμα, η ποσότητα EPA και DHA σε κάθε κάψουλα – δεν είναι σταθερό. Στις ΗΠΑ, τα διατροφικά συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εξηγεί ο καρδιολόγος Dr Stephen Kopecky από την Mayo Clinic. (Στο Ηνωμένο Βασίλειο ρυθμίζονται.)

    "Πρέπει να γυρίσεις το μπουκάλι για να κοιτάξεις την ετικέτα με τα συστατικά", λέει ο Kopecky. Οι εταιρείες, προειδοποιεί, "μπορούν να αλλάξουν τις ετικέτες τους από εβδομάδα σε εβδομάδα".

    Ποια είναι τα οφέλη των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου;

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών από αυτά της λήψης συμπληρωμάτων ιχθυελαίου. Τα ωμέγα-3 στα ψάρια έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και της δημιουργίας πλάκας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων – ενός είδους λίπους στο αίμα – και στη σταθεροποίηση και προστασία των κυτταρικών μεμβρανών στην καρδιά και τον εγκέφαλο, λέει η Sherry.

    Αλλά η διατροφή είναι πολύπλοκη. Ο Kopecky λέει ότι δεν είναι σαφές αν αυτά τα οφέλη οφείλονται αποκλειστικά στα ωμέγα-3 ή σε συνδυασμό λιπαρών οξέων και του τρόπου με τον οποίο το ψάρι αλιεύθηκε, παρασκευάστηκε και σερβιρίστηκε. "Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες", λέει.

    Η τρέχουσα άνθηση των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου οφείλεται εν μέρει σε μια μελέτη του 1985 στο New England Journal of Medicine, λέει ο καρδιολόγος Dr Steven Nissen από την Cleveland Clinic.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι "η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο ήταν πάνω από 50% χαμηλότερη σε όσους κατανάλωναν τουλάχιστον 30 γρ. ψάρι την ημέρα σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν ψάρι".

    Πράγματι, λέει ο Nissen, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο ψάρι τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία. Αλλά πιθανόν αυτό να μην οφείλεται μόνο στην κατανάλωση ωμέγα-3.

    Πηγή: TheTOC.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    16:19 07/11

    Εγκαίνια ρομποτικού μηχανήματος στο Κωνσταντοπούλειο Γ.Ν "Αγία Όλγα" - Δωρεά της "La vie en Rose by Dimitra Katsafadou"

    Παρέχει εξειδικευμένες επεμβατικές θεραπείες ακτινολογίας σε ογκολογικούς ασθενείς.

    08:05 07/11

    Η βιταμίνη που αποδεδειγμένα μας κρατά νεότερους όσο γερνάμε και μπορούμε να τη βρούμε εύκολα

    Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να βοηθά στην προστασία των άκρων των χρωμοσωμάτων μας.

    00:01 07/11

    Πώς διαμορφώνεται το μέλλον της πρόληψης και της δημόσιας υγείας

    Η νέα διάσταση που δίνει η τεχνολογική πρόοδος

    Γράφει η  Θεοδώρα Ψαλτοπούλου

    07:45 06/11

    Από το κινητό μας θα βλέπουμε την αναμονή στα Επείγοντα πριν ξεκινήσουμε - Στις αρχές του επόμενου χρόνου διαθέσιμη η υπηρεσία

    Mέχρι τέλος του έτους το ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα εφαρμόζεται σε 100 νοσοκομεία.

    00:01 06/11

    Γιατί να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία

    Αναγνωρίζεται ως χρόνια, προοδευτική και υποτροπιάζουσα νόσος

    Γράφει η  Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη

    14:21 05/11

    Η σωστή πορεία μετά από κάποιον τραυματισμό: ποιες μέθοδοι βοηθούν πραγματικά στην επιστροφή στην δράση;

    Η επούλωση ενός τραυματισμού δεν σημαίνει αυτόματα και "επιστροφή στο παιχνίδι".

    07:30 05/11

    Το επικίνδυνο λίπος στην κοιλιά που δεν φαίνεται και τι σημαίνει για την υγεία των ανδρών

    Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

    00:01 05/11

    Παχυσαρκία: Γιατί έχει γίνει η νόσος του σύγχρονου κόσμου

    Ώρα μηδέν για άμεσες παρεμβάσεις υπό τη σκιά αρνητικών προβλέψεων για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων​​​​​​​

    ​​​​​​​Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    14:02 04/11

    Μηνιγγίωμα εγκεφάλου: Πώς η σύγχρονη νευροχειρουργική προσφέρει οριστική λύση και ασφάλεια στους ασθενείς

    Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου στους ενήλικες.

    09:58 04/11

    Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era

    Ένα συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις για τη νέα εποχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

    00:01 04/11

    Η μάχη κατά του Αλτσχάιμερ συνεχίζεται - Νέα δεδομένα

    Στο επίκεντρο θεραπείες που χαρακτηρίζονται επαναστατικές και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς

    Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    21:29 03/11

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί επειγόντως μέτρα για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας

    Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις απότομες και δραστικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.

    00:01 03/11

    Γερνάμε συνεχώς ή κατά διαστήματα;

    Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η διαδικασία

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    08:00 01/11

    Δύο νέες έρευνες δίνουν απαντήσεις για το περπάτημα: Πόση ώρα; Πόσα βήματα είναι αρκετά;

    Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.

    08:07 31/10

    Έτοιμος σε ένα μήνα ο ψηφιακός βοηθός για τον πολίτη - Ποιες οι δυνατότητες

    Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία